Oj ,ti starši

harmonika  

član od: 24.4.2008

sporočila: 217

tema odprta - 11. jan 2011 9:59 | ogledi: 6.767 | odgovori: 15

Pozdravljeni!

jaz pa vam moram danes "zaupati" neljub dogodek ,ki se mi je pripetil na poti v šolo

in sicer zjuraj sem peljala hčero v šolo ,in glej ga zlomka naekrat pristopi k meni mamica od ene punce -sošolke in v pričo mene začne kregat mojega otroka in skratka moja hči se začne glasno jokati .

je pa res ,da so se punce včeraj nekaj pokregale in seveda je neni hči vse povedala in jaz iz tega nisem delala nekega ponpa,kee jaz pravim zato ,da so učitelji tam in naj oni presodijo kaj se sme in kaj ne,doma pa so pod našim nadzorom in jih smo starši dolžni imeti pod podzorom.

skratka ne morem verjeti da so lahko starši takšni.

Naj še samo pripomnin ,da jo je moja punca "baje tako potegnila za uho da ji jo je zatrgala.

Mislim ,meni pa je včeraj učiteljica rekla ,da je bila moja punca pridna in da je naredila že vso nalogo....

STARŠI KAM VSE TO VODI????????

harmonika

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

11. jan 2011 10:27

Kakšni starši, takšni otroci.

Koliko so pa deklice stare? In kaj si naredila ti? Si vsaj svojo deklico vzela v zaščito in tej mami rekla, naj se pogovarja s tabo in ne s tvojo hčerko?

Naša primera:

Moj sin je v drugem razredu udaril sošolca in mu malo presekal ustnico. Domov je prišel s podpisom, seveda sem bila naslednje jutro v šoli, pri učiteljici, sem pričakovala tam tudi starše sošolca, s katerim sta se stepla.

Staršev ni bilo, učiteljica pa je povedala, da je, ko je vstopala v ratzred, bila priča sceni med nekaj sošolci, ki so se ruvali. Moj sin je dobil "boksarskega" v želodec in je vrnil udarec, le da malo previsoko, sošolca je udaril v brado in ustnica je počila ...

Starši sošolca s prebito usnico so učiteljici rekli, da je zanje zadeva zaključena, da so se fantje  pač malo stepli in da to sodi k majhnim fantovskim pustolovščinam, da je njihov sin doma povedal, kako je bilo in da iz tega res ne bodo delali spektakla, fantje naj se sami zmenijo med seboj pa pogovrijo z učiteljico. In tako je tudi bilo. Stepli se niso nikdar več, starši se pa tudi nismo po strani gledali.

Je pa ravnatelj ukrepal zoper očeta, ki je med poukom hodil po razredih in zahteval pogovor s fanti, ki so po tistem, ko je njegov sin na smučišču, na športnem dnveu, iz objestnosti oziroma namenoma zapeljal v skupino sošolcev in je eden zaradi poškodovane noge moral v bolnišnico, povedali, kaj in kako se je zgodilo. Starši niso mogli sprejeti dejstva, da je njihov dečko pač to naredil, problem pa je bil, ker je več sošolcev razredničarki takoj po dogodku in kasneje, še isti dan v šoli pri ravnatelju in socialni delavki, povedalo enako.

Ta mama je kilcala tudi mene, kaj menim o tem, in sem rekla, da nič, ker me ni bilo zraven. Mi je s povišanim tonom rekla, da ona verjame svojemu sinu, da on sploh ni peljal mimo njih, kaj šele, da bi zapeljal v skupino. Utišala sem jo z vprašanjem, ali je bila tam, da lahko to trdi, in s stavkom, da pa jaz verjamem svojemu otroku. Sem ji rekla: Ne mene ne tebe ni bilo tam. Vsaka verjame svojemu otroku. Če ti zagovarjaš svojega, dovoli tudi meni, da jaz svojega. In ko je njen mož na poti domov enega drugega sošolca ustavil in mu začel očitati, zakaj je "namočil" njegovega sina, je bilo pa konec debate. Ravnatelj je sklical roditeljski sestanek, pojasnil določene zadeve in zgodba je bila zaključena. Dečko, ki je zapeljal v sošolce, se je kasneje opravičil, priznal, da je to storil namenoma in fantje so bili znova "klapa".

Mamamia

mamamia

harmonika  

11. jan 2011 10:44

ja ,kaj sem naredila jaz??? tolažila sem hčerko in tej mami povedala ,zakaj jo je pocukala ,ker jo je cel čas rivala ,prerivala in še enkrat rivala,pa povedala sem mami ,da ko naši kaj naredijo jaz ne hodim nikamor in da se naj ne spušča na nivo 6 let starih otrok . skratka moji punco sem potolažola ,bom pa potem ko jo dvignem v šoli se pogovorila z učiteljico ,če se res ni včeraj nič dogajalo ja zagotovo pa drži kakšni starši ,takšni otroci bila pa sem besna in jezna ko ...... saj je mami bilo potem žal ,pa sem ji kar rekla ,naj se ona prvo pogovori z svojim otrokom in naj se mi ne opravičuje sedaj ker je že škoda narejena.... harmonika

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. jan 2011 11:56

Bi rekla, da človek rešuje, brani in kar je še podobnega probleme, ki jih naredijo člani njegove družine, na podoben način, kot pač rešuje svoje.

Razmisli, kako ti reagiraš v situacijah, ko ni zraven otrok, pa te kdo bodisi napade ali pa izzove. Ker, če nekdo nekoga napade z vpitjem, histerijo, pokroviteljstvom in zmerljivkami in izzvani odgovori na enak način - potem je tisti, ki je napadel, že zmagal. Če pa človek zmore toliko kontrole, da reče, gospa, takole se ne bova nič zmenili, umirite se, povejte, kaj vas tišči...in to rečeš z najbolj mirnim glasom na svetu - potem napadalec ostane brez orožja (ker pač ne odgovoriš z enako energijo kot on).  Te veščine se je treba učiti in naučiti. Ne gre takoj, ampak z vztrajnostjo se do tja pride. In to je potem potrebno prenesti na otroke. Otroci potem zelo hitro ukapirajo, kdo obvlada in kdo ne obvlada kriznih situacij. In se pač počutijo bolj varne pri tistih, ki obvladujejo krizne situacije (v tem elementu je bila moja babica nepremagljiva) Tvoja hči je (iz tvojega opisa sodeč) videla, da ti obvladovanje kriznih situacij ravno ne gre. Ker kolikor se jeziš na ono mamo, pa na nevzgojenega froca druge ženske pa na ne vem kaj, deep down te jezi to, da nisi odreagirala tako, kot bi morala, da si se pač pustila, da te ženska sprovocira.

Skratka, ključno vprašanje je v tem, kako znaš obvladovati krizne situacije in kako boš ta defekt popravila. Imaš otroke in jih moraš tega naučiti.  Mama, ki se jo da okregati, to ravno ni kak silni role-model.

Pa srečno

Vendelina jr.

harmonika  

11. jan 2011 12:09

ja se popolnoma strinjam.ker jaz sem ji mirno odgovorila in mislim ,da jo je kar malo zašokiralo žal,dandanes je vse mogoče harmonika

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

11. jan 2011 18:07

Ma, z vidika druge mame: meni ne bi bilo ravno vseeno, če bi moj otrok prišel domov z zatrganim ušesom. Tudi ona ima prav tako kot ti pravico, da se postavi za svojega otroka.

tulka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

11. jan 2011 18:17

mamamia je napisal/a:

Naša primera:

Moj sin je v drugem razredu udaril sošolca in mu malo presekal ustnico. Domov je prišel s podpisom, seveda sem bila naslednje jutro v šoli, pri učiteljici, sem pričakovala tam tudi starše sošolca, s katerim sta se stepla.

Staršev ni bilo, učiteljica pa je povedala, da je, ko je vstopala v ratzred, bila priča sceni med nekaj sošolci, ki so se ruvali. Moj sin je dobil "boksarskega" v želodec in je vrnil udarec, le da malo previsoko, sošolca je udaril v brado in ustnica je počila ...

Starši sošolca s prebito usnico so učiteljici rekli, da je zanje zadeva zaključena, da so se fantje  pač malo stepli in da to sodi k majhnim fantovskim pustolovščinam, da je njihov sin doma povedal, kako je bilo in da iz tega res ne bodo delali spektakla, fantje naj se sami zmenijo med seboj pa pogovrijo z učiteljico. In tako je tudi bilo. Stepli se niso nikdar več, starši se pa tudi nismo po strani gledali.

mamamia

Mamamia , to je bilo še v tistih časih, ko smo bili starši še normalni. Danes, se mi zdi, se je ljudem čisto sfižilo.

Prisotni na KulSlo izvzeti.

Vanja

harmonika  

11. jan 2011 21:04

pozdravljeni! ja vem vsak se postavi za svojega otroka ,ampak prej moraš poslušati obe strani ampak naš primer ,je sledeč ,sem bila danes pri učiteljici in mi je vse razložila in mi je tudi povedala ,da ni bilo nič res in da si je punca zadevo izmislila in da je mamica prehitro odreagirala in kaj zdaj ? škoda je bila že narejena ,samo zelo nepremišljeno skratka današnji starši -GROZA -,so tudi izjeme žalost ,da je to možno v današnjem času lp harmonika

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

11. jan 2011 21:35

Hja, no, po vsem tem imam probleme razbrati, kdo je zdaj v tej zgodbici s šolskega dvorišča GROZA in kdo izjema. Pa o kakšni škodi sploh govoriš (razen če ni ta "škoda je že bila narejena" kaka tvoja mantra, ki jo ponavljaš kar tako ob vsaki priliki). Odtrgano uho si je celo dandanes težko izmiliti, ali ne? In tudi ne vem, kakšno zvezo ima to, da je tvoja hči prej napisala domačo nalogo (pa potem še na hitro odtrgala kakšen uheljček). Kakor koli že, že samo po tem, da se stvar sploh rešuje na javnih forumih, sploh pa po tvojih zadnjih treh vrsticah, se zelo bojim, da se iz cele zgodbe ni nihče nič naučil in da je samo vprašanje časa, kdaj se bo spet ponovila in kdo bo takrat na kateri strani. Upajmo samo, da bosta do takrat punci že malo zrasli in prišli k pameti. Kaj vse bi nam bilo prihranjeno, če bi na referendumu od vlade izsilili, da dovoli samo tiste otroke, ki pridejo na svet z lektoriranimi navodili za uporabo v slovenščini in tridesetletno garancijo! Mirno noč, Sonja

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

11. jan 2011 21:42

Tale je mogoče malo mimo teme, ampak vseeno:Našega 5-letnika je en drugi 5-letnik v vrtcu kar naprej boksal. Vsak dan. In mi je to nekajkrat povedal. Načeloma se držimo tega, naj otroci probleme med sabo sami rešijo, večje naj reši v vrtcu vzgojiteljica, mi pa se bomo vpletli, če bo vzgojiteljica presodila, da je to potrebno. Ampak po enem 5. "poročanju", da ga je spet boksnil, me je razjezilo in sem rekla, naj mi naslednji dan pokaže tega fanta, da se jaz z njim pogovorim. Mali pa čisto zgroženo: mami, probleme v vrtcu rešuje vzgojiteljica! In na vprašanje, zakaj mi potem sploh tožari: ja, da boš vedela, kaj se dogaja, a ne? Sem se morala obrnit proč, da ni videl, kako mi gre na smeh.

In potem sva se še pogovorila o nasilju, v vrtcu jih učijo, da se nasilje ne reši z nasiljem, da se to rešuje s pogovorom. In naš otrok je to dosledno upošteval, saj se tega držimo tudi doma. Zato sva tokrat temo poglobila še do tam, da je včasih potrebno tudi vrniti, da je mir, če res ne gre drugače. Čez nekaj dni je poročal, da pogovor nikakor ni zalegel, zato mu je tokrat vrnil. Samo enkrat. In od takrat je mir...

Se pa o nasilju in reakcijah in posledicah ogromno pogovarjamo.

Starši se pa nič ne prepiramo zaradi konfliktov naših otrok.

čoko

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

11. jan 2011 21:47

limnol je napisal/a:
Odtrgano uho si je celo dandanes težko izmiliti, ali ne?
Limnol, saj ji ni odtrgala ušesa! Jaz pojem "zatrgano uho" razumem kot ranico za ušesom. (za harmoniko pa samo ena opomba za postavljanje ločil: vejica se napiše tik za besedo, vmes ni presledka, je pa presledek ZA vejico. Vprašaj, pika in klicaj se prav tako napišejo tik za besedo, brez presledka vmes! Tako besedilo je lažje brati.) perpetua

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti