Mene pa zanima kako se lotevate ločevanja odpadkov.
Kako ste se zorganizirali. Ali imate v stanovanju kak poseben koš, da že sproti ločujete. V bistvu imam v mislih kakšen ličen koš, oziroma omarico, da ne kazi celega prostora.
Lep pozdrav,
anitram1![]()
Mene pa zanima kako se lotevate ločevanja odpadkov.
Kako ste se zorganizirali. Ali imate v stanovanju kak poseben koš, da že sproti ločujete. V bistvu imam v mislih kakšen ličen koš, oziroma omarico, da ne kazi celega prostora.
Lep pozdrav,
anitram1![]()
| tunna je napisal/a: |
drugače pri nas ločujemo (zaenkrat) samo biološke odpadke. smetnjake za papir, steklo, embalažo so nam odpeljali 2km stran. tunna http://titabota.blogspot.com/ |
Mi smo v nekoliko oddaljeni preteklosti nosili steklenice in pločevinke v reciklažo s kolesom ali z avtobusom, prav tako med 2 do 3 km od našega stanovanja. ![]()
Torej, če hočeš, tudi dva kilometra nista tako težavna, da se ne bi dalo. Pa še par kalorij pokuriš. Saj veš, na kaj mislim. ![]()
V manjšo kanto pod pomivalnim koritom odlagamo mešane odpadke, v posebno posodo, ki jo imam kar ob pomivalnem koritu, pa biološke in jih sproti odnašam ven, ali na kompost ali v posodo, ki jo prazni Snaga (imamo namreč urejeneo ločeno zbiranje odpadkov). Plastenke, kolikor jih pač je, zmečkam oziroma stisnem, da zavzamejo čim manj prostora, zbiramo jih v vrečo in ko se napolni, jo odpeljemop na bližnji ekološki otok, kjer so kesoni za različne vrste odpadkov. Na ta otok sproti vozimo vse, kar ne sodi v tako imenovane mešane odpadke ali med biološke.
Tetrapake vedno sploščim, da zavzamejo manj prostora, ali jih uporabim za staro olje, odlivanje kavne usedline in podobnega, kar ne sodi v odtok (ali pa za to uporabim kakšno plastenko).
Me pa lahko vidite ob naših velikih kantah za smeti, kako na primer iz tiste za biološke odpadke vlačim ven plastične vrečke, saj nekateri naši družinski člani bio odpadke kar v plastiki vržejo v to posodo, namesto da bi v posodo stresli le vsebino, vrečko pa odvrgli v drugo posodo. In znorim, ko v posode vržejo kartonske škatle kar tako, ne da bi jih sploščili, potem pa gundrajo, kako zmanjkuje prostora za smeti ...
Za v trgovino imam tiste velike nakupovane torbe, ki jih za pol evra dobiš v posameznih trgovinah in so večne, pa še veliko teže prenesejo, plastiki se izogibam, kolikor se da.
Mamamia
mamamiaČestitam, oglasile ste se pa itak tiste, ki vestno ločujete. Zadnjič sem po radiu poslušala oddajo z malo večjimi otroki, ki so razlagali, kako so se trudili starše naučiti ločevati odpadke, pa so obupali nad njimi. Ne moreš verjet. Jaz se ne morem preveč hvalit, ker imamo čez cesto kante za ločevanje in kar sproti odnašava, kadar greva pač ven. Sicer pa zbirava na balkonu in potem odneseva. Midve s kolegico iz službe sva že pred 25 leti zbirali papir v pisarni in ga potem odpeljali na odpad, nazaj grede pa za izkupiček kupili torte. Ko sem slišala, da kupujemo v tujini stare krpe in saje, ni bilo več pomislekov o ločevanju.![]()
![]()
Smeti imamo razporejene v pet osnovnih skupin.
Bio odpadke shranjujemo v razgradljivih vrečkah pri pomivalnem koritu.
Plastika se nahaja v glavni kanti za smeti pod pomivalnim koritom. Jih je največ, vsaj pri nas.
Papir imam v kartonasti škatli v kotu pod pultom.
Ostale smeti (plenice, kosti ipd,...) na balkonu.
Ravno tako je na balkonu steklovina, ponavadi v kakšni vrečki.
Posebej zbiramo še baterije in zamaške. Prve romajo v kakšno trgovino, ki imajo zbiralnike za odrabljene baterije, druge pa odneseta otroka v vrtec.
Vilma
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Suši z zelenjavnimi polpeti

Orehovi štruklji z jabolčnim sorbetom in cimetom