Družba 5 razred

bozjakova  

član od: 7.12.2009

sporočila: 60

7. dec 2010 11:03

dragička,verjamem,ker občutim skoraj vsako minuto. bozjakova

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

7. dec 2010 11:29

Dejstvo je, da je snov 5. razreda daleč obsežnejša (in seveda je tudi več predmetov) kot v četrtem razredu. Otroci, ki so še "lani delali vse sami, z levo roko" in se jim "ni bilo treba nič kaj dosti učiti", so pogosto v podobnem položaju, kot je tvoj sin.

Imam doma dva taka primerka, bistra in "ležerna" - sama sta kaj kmalu ugotovila, da je treba za šolo delati tudi doma in to ne samo dan pred testom. Recimo - moja hči, ki je naloge vedno naredila "za tren oka" in nekega učenja iz učbenikov skoraj ni poznala, je lani krepko "gazila" po učbenikih za fiziko in kemijo, ker je v začetku leta zadeve vzela na način "ah, saj nekako gre, saj si zapomnem vse iz razreda", se ji je snovi nabralo do kolen in še čez, potem pa je bilo težko nadoknaditi počasno utrjevanje snovi, ki bi jo morala predelati že mesec nazaj.

Ker je "rojena družboslovka" in vse ostale predmete dejansko predeluje z lahkoto in užitkom, ni niti pomislila, da je pri stvareh, ki "ti niso na kožo pisane", treba "mal več migat".

To je tako kot kidanje snega - dlje odlašaš, več ga je in manj volje za delo imaš, ko ti sega do pasu, kmalu pa ti zrase čez glavo ...

Stvar je zelo enostavna -to je opozorilo, da je zadnji čas, da otrok začne sistematično pridobivati učne navade. Kar je bilo še včeraj "simpl kot pasulj", je danes preobsežno in je potrebno večkrat prebrati, znanje utrjevati (tudi doma!) in podobno. Kampanjsko "piflanje" tik pred testi se ne obnese in je neproduktivno na daljši rok.

Ne boj se tega obdobja, za otroka je zelo koristno, da se na lastnem primeru nauči, da vse stvari pač ne gredo "same od sebe" in da se je treba za uspeh truditi in to vsak dan. Pojdi do razredničarke ali šolske pedagoginje, pa skupaj z otrokom naredite načrt učenja za to leto (pri nas so otroci tak "urnik" delali pri razredni uri s pomočjo pedagoginje).

Na srečo se je ta "blokada" pri vas zgodila še relativno zgodaj, če bo sin zdaj pravilno zagrizel, bodo v sedmem in osmem razredu, kjer je spet ogromno novega, zadeve tekle bolj gladko, ker bo že navajen sprotnega dela!

Dobre učne /delovne navade so temelj uspeha povsod - čaka ga še srednja šola, pa študij, služba ... skratka dela bo vedno več in če se bo zdaj naučil svoj čas pravilno razporediti in ga produktivno izrabiti, življenje ne bo muka, ampak pustolovščina.

Pa srečno!

Mojca

bozjakova  

član od: 7.12.2009

sporočila: 60

3. maj 2011 13:41

spet se obračam,na vas,ker ne morem odpret nove teme,nevem zakaj bom kar na tej strani.sin mora napisati referat o neki tehnični stvari kako deluje,pa nimam pojma kaj naj opiševa,če ima kdo kakršen koli namig,ali je to že pisal,ga prosim za pomoč,rabijo namreč v 5 razredu,upam,da nisem zatežila,veliko sončka vam želim.

bozjakova

.deklica  

član od: 27.1.2009

sporočila: 107

3. maj 2011 13:55

Božjakova, daj še enkrat vdihni in izdihni in potem napiši kaj potrebuješ. Z velikimi začetnicami, presledki in podobnim. Težko ti kakorkoli pomagamo "o neki tehnični stvari kako deluje", če pa niti približno nisi napisala niti naslova referata.

V vsakem primeru pa informacije začnita iskati v kakšni knjigi, enciklopediji - če je domača knjižnica preskromna, je zagotovo blizu ljudska knjižnica.  Pa na wikipediji se tudi najde ogromno informacij. Za začetek.  

In ne pozabi, da je referat domača naloga otroka, ki hodi v 5. razred in ne tvoja naloga. 


.deklica

Sporočilo je spremenil(a) .deklica dne 03. 2011 13:57

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

3. maj 2011 15:26

K postu .deklice bi dodala le še to, da se s sinetom SKUPAJ odpravita v knjižnico in si tam izposodita knjigo Kako deluje? Ni vrag, da ne bi notri našla kaj primernega (karkoli bi že bilo "tehnična stvar, ki kako deluje"). Potem pa svetujem, kot že mnogi pred menoj, da naraščaj sam opravi z referatom!!

sonci

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. maj 2011 2:03

Vsi otroci v petem razredu to pišejo, verjetno. Moja dva sta tudi. Hči je to opravila čisto sama, niti ne vem, kaj je opisovala. Kar pa se sina tiče, se spomnim, da si je izbral motorno kosilnico in me je ob pripravljanju miselnega vzorca spraševal, kako naj opiše "tisto, da kosilnica reže travo". Pa sem ga poslala k nonotu, s katerim skupaj kosita (naš nono mu je vse lepo razložil), pa po internetu je brskal, pa je šlo. Najprej miselni vzorec, potem pa še govorni nastop pred razredom.

 

To da morajo opisati nek "tehnični prednmet", ni noben bav-bav. Konec koncev nas tehnični predmeti obdajajo v vsakodnevnem življenju in sama sreča, da jih imamo in prav je, da že otroci raziskujejo, kako kaj deluje, pa naj bo to palični mešalnik, MP3 predvajalnik, telefon, mešalec za beton ali pa mala nočna lučka.

Kot je že sonci omenila - sine naj gre v knjižnico po knjigo "Kako deluje ...?", pa kak predmet naj vzame v roke, pa bo šlo, boš videla, kako bo sin ponosen, ko bo SAM odkril kaj novega in o tem poročal tebi in ostalim v družini

Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. maj 2011 12:15

Bozjakova, jaz sem prepričana, da imaš strašno rada svojega otroka in da se neizmerno trudiš zanj.

Ampak ti obenem prijazno svetujem tole: trudi se malo manj zanj in malo več zase.

Prebrala sem tvoja posta na tej temi in moja reakcija je bila podobna kot pri  kolegici.deklici. V stilu, punca, daj se no malo ustavi, vdihni, discipliniraj misli.

Ne vem, kakšna si v realnem življenju - ampak, če tudi navodila/usmeritve/pomoč izrekaš na tak ali podoben način, kot jih pišeš, potem te je hudičevo težko razumeti na prvi posluh. In če taka navodila posluša otrok, se na njih navadi, hkrati ima pa obupne težave pri tem, ko je treba zadevo ubesediti tako, da je pripoved v logičnem toku. In seveda se tudi težje najde v materiji, ki temelji na daljši logični pripovedi. In spoznavanja narave in družbe je predmet, ki temelji na razumevanju daljše logične pripovedi.

Ne vem, kako je tvoj sin na TI s knjigo in knjižnico. Ampak branja ni nikoli dovolj. Spodbujaj sina, da naj bere in mu pri tem dajaj lastni zgled. In naj vse, kar je prebral, z lastnimi besedami obnovi. Tako se bo najlažje naučil tvorbe miselnih vzorcev (ker so vključeni v obnovo). Povprečen enajstletnik take stvari zmore. In prosi koga v familiji, ki je v sposbnostih izražanja močnejši od tebe, da kaj sugerira otroku. Ti, taka kot si trenutno, nisi v najboljši formi za pomoč pri učenju družbe. Domače naloge pa otroci načeloma delajo sami. Ljudje, ki so uspeli v življenju, so sami delali domače naloge.

Vsekakor pa ti več beri. Ker največ, kar lahko narediš zase in za sina, je to, da bolj izbrano izrekaš mnenja o stvareh in pojavih, ki te obdajajo.  Sem se ob tem spomnila nasveta, ki ga je dal nek direktor pred kakima dvema desetljetjema svoji sodelavki (ki se je obupno houdrasto izražala), da naj bere Cankarja in to na glas, ker se bo tako njena sposobnost izražanja popravila. In se je res. Jaz sem bila takrat bolj nova v službi in se mi je zdel nasvet staromoden, ampak vsako leto se mi zdi ta nasvet bolj pameten in sedaj ga že kakih pet let tudi sama dajem naprej (in povem, da ni zrasel na mojem zeljniku).

 

Vendelina jr.

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

4. maj 2011 19:14

Se strinjam s tabo, mamaF in s teboj, Vendelina tudi.  

Bozjakova, malo več pobude le naj bo s strani tvojega sina. Imam občutek, da mu zelo dobro ritko odnašaš.

Za govorni nastop ali pač karkoli že mora narediti, naj vsekakor opiše tak tehnični predmet, ki mu je blizu, da bo vedel o čem bo govoril ali pisal. Marsikatero informacijo bo dobil v knjigah in na internetu. Super pa je, da se pogovarja s sošolci, bo verjetno hitro dobil idejo.

Balenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti