Etažna centralna

Miss. D  

član od: 8.1.2010

sporočila: 18

tema odprta - 11. okt 2010 14:13 | ogledi: 14.548 | odgovori: 8

Pozdravljeni,

ni sicer kuharska tema pa vendarle...

V hiši bi imela etažno centralno ogrevanje na drva in sicer s kombinacijo štedilnika na drva. Razmišljam torej o nakupu štedilnika na drva ("šporget"), z vgrajenim kotlom za centralno etažno ogrevanje.

Ima kdo kaj podobnega doma in kako se obnese? Kateri so proizvajalci, ki jih priporočate in kako močni morajo biti taki štedilniki, da zadeva funkcionira?

Hvala za vsa mnenja in izkušnje. Vseh bom zelo vesela:)

Miss. D

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

11. okt 2010 19:08

Tudi midva z možem se odločava za nakup pečke na drva... in sicer se najbolj ogrevava za prostostoječi kamin v kombinaciji s pečico. Za štedilnik imamo namreč premalo prostora. Zelo lepe in tudi največjo izbiro ima nordica. Spodaj na linku je še fotka:

http://www.kamini-peci.si/images/kaminske_peci/

Imajo pa tudi kar nekaj zelo lepih modelov štedilnikov na drva.

katjushka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. okt 2010 20:13

Etažna centralna na drva pa tudi vse ostale peči na drva (če seveda ni nikakršnega drugega vira ogrevanja) se obnesejo, če je nekdo neprenehoma doma, da kuri oz. nalaga v peč. Ko ugasne, je v hiši oz. stanovanju mrzlo. In tudi ponoči ugasne v peči in je treba zjutraj zakuriti. Uh, se ne smem spomniti leta in leta nazaj, kako je bilo grozno zjutraj vstati na mrzlo

lp

cervus

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

11. okt 2010 20:39

Ali pa iti sredi noči na WC, pri nas v hiši je ostala noter za rezervo, če slučajno začne štrajkati peč na olje. Jo zakurimo parkrat na leto, da preverimo, če še dela.

Loni Makaroni

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

11. okt 2010 21:20

Pri nas bomo imeli še vedno v osnovi centralno na plin, to pečko imamo namen uporabljati za dogrevanje ter za prehodna obdobja in "zganjanje romantike"

katjushka

ATNES  

član od: 25.3.2008

sporočila: 198

11. okt 2010 21:49

Mi smo kupili hišo, ki je imela "starinski" šporhet in je bil vezan na centralno, ter je ogreval stanovanje. Tako smo se ogrevali 3 zime. Sedaj imamo peč na drva. Meni osebno ni bil všeč šporhet, ker se je res hitro ohladilo (nimamo izolirane hiše), vsakič ko sem nadevala se mi je zakadilo in osmradilo lase, obleko (enkrat bolj, drugič manj). Vse je bilo sajasto in je smrdelo (a ne dolgo). Čiščenje pepela mi je le redkokdaj uspelo brez trosenja okoli. Pa veliko drv smo potrebovali oz. pogosto je potrebno nadevat. Ker pa smo imeli to v spodnjem nadstropju, ki ga nismo uporabljali se za vse to nisem kaj veliko sekirala-razen za hojo. V bivalnem prostoru ga vsekakor nebi imela, sploh ne za tako pogosto uporabo. ATNES

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

12. okt 2010 11:26

Miss!

Štedilnik na drva je pač takšen kot je. Z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Ohlajanje preko noči se lahko rešuje z zalogovnikom. To je dejansko velik bojler v katerem se shrani toplota za čas, ko ne gori. Moč peči im kapaciteta zalogovnika je seveda odvisna od površine etaže in izolacije hiše. Potrebni so precej natančni izračuni. Po moje bo najbolje, da se obrneš kar na: http://www.strojnistvo.com/forum.php  Če boš tako lepo vprašala in še omenila, da si punca, ti bodo fantje z veseljem dali vse željene nformacije.

Sergej

Sporočilo je spremenil(a) Sergej C dne 12.okt 2010 11:28

Miss. D  

član od: 8.1.2010

sporočila: 18

12. okt 2010 17:26

Hvala vsem za odgovore:) Sergej, bom poskusila še tam. Miss. D

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

12. okt 2010 18:45

Ti kar pogumno, saj te ne bomo ogrizli. ;) Temo lahko odpreš kar pod: Ostalo - tehnična pomoč in kar takoj napiši za kakšno površino gre, kakšne so stene, izolacija, okna, če gre za hišo ali stanovanje v bloku, če je spodaj ali zgoraj ogrevano in seveda ne pozabit prosit, da ti vse razložijo lepo po domače...., da ti slučajno kdo ne natrosi za pol priročnika formul. :)

Sergej

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti