Mednarodna kuhinja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

tema odprta - 21. jun 2010 10:22 | ogledi: 3.938 | odgovori: 12

Imam en predlog. Večkrat se v forumu pojavi kakšno vprašanje o kuhinji oziroma kulinariki posamezne države ali regije, zato sem prišla na idejo, da bi v tej temi napisale osnovne začimbe in nekateer druge sesatvine posameznih kuhinj, sploh tistih, ki jih manj poznamo. Tako bi članicam Kulslo, ki bi se rade lotile priprave jedi, značilne za kako drugo državo, sploh bolj oddaljeno od nas ali manj znano, olajšale zadeve. Saj je v bazi receptov kar precej takih, ki so sila uporabni (od fresh na primer), a včasih pravzaprav ne vemo, pod katerim imenom iskati jed in prva težava je tu. Vsaka od nas pa tudi ne skoči takoj na googla.

Tako bi tiste, ki jih to zanima, na enem mestu dobile seznam začimb, ki ne smejo manjkati za posamezno kuhinjo, in nekaterih drugih sestavin, pa še kak uporaben nasvet. In bi tema morda k preizkušanju napeljala še katero s Kulslo, ki o kakšni tuji kulinariki morda še ni niti razmišljala.

Tiste, ki kaj več vedo o posamezni sestavini, sploh takšni, ki je pri nas bolj redko v uporabi, bi seveda tudi odgovarjale na vprašanja.

 

Seveda bi napisale tudi nekaj najbolj značilnih jedi: ribjih, mesnih, zlenjavnih ..., tako da se najde za vsakogar nekaj.

Ste za?

Sem si zamislila nekako tako - navajam le kot primer:

Tajska kuhinja:

Začimbe, zelišča:

- ingver, galangal, limonina trava, basil laves, kaffir lime leaves,  čili, korinader, tamarind, česen, limeta

Ostale sestavine:

- ribja omaka, sojina omaka, kokosovo mleko

- riževi rezanci, jajčni rezanci, stekleni rezanci

- jasminov riž

 

Zelenjava

- baby jajčevci, snake beans, sladki grah, buče, kumare, paprika

 

In bi vsaka, ki ve več, seveda seznam dopolnjevala.

 

Mamamia

mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. jun 2010 10:53

Čeprav rada jem eksotično hrano, jo ne pripravljam sama prav pogosto.Pa sem se le spravila kuhati riževe rezance in kot sem napisala v eni drugi rubriki, naredila rižev pire.Očitno imam precej dolgo "lajtungo", da sem šla pogledat v bazo šele zdaj.Tam piše, da je potrebno kuhati te rezance pol minute, na navodilu na vrečki pa pet minut. Zato menim, da bo tole prava stvar za tiste, ki so še bolj okorni pri pripravi te hrane, obenem pa imajo voljo on veselje kaj takega pripraviti! naor

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

21. jun 2010 12:12

Mamamia, tvoja ideja se mi zdi zelo dobra in jo podpiram.

 

Samo opozoril bi rad, da smo uporabniki tega portala tudi moški.

Verjetno je res, da ste ženske v večini, a vendar. Torej, namesto "Tako bi članicam Kulslo ..." in "Tako bi tiste, ki jih to zanima ..., na enem mestu dobile ..." bi veljalo napisati "Tako bi članicam in članom Kulslo" in "Tako bi tisti, ki jih to zanima ..., na enem mestu dobili ...".

 

Pa brez zamere.

 

 

 

 

Miroslav Vulović

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. jun 2010 12:21

Sarabande, popravljam: Tako bi članicam in članom Kulslo ....

Res ste moški tu gor redki, hm, škoda, ampak neodpustljivo z moje strani, da vas tako elegantno izločim ... Tako da, zdaj pa ti meni ne zameri ... mamamia

mamamia

neznan uporabnik

21. jun 2010 14:41

Eh, moški, moški! Se morate malce bolj pogosto oglašati japaja

Košuta  

član od: 8.7.2008

sporočila: 199

21. jun 2010 14:53

Super ideja, jo absolutno podpiram - hvala, mamamia.

Čeprav je tema še v povojih, sem se takoj nekaj naučila - tudi jaz sem riževe rezance kuhala 5 minut. Se mi je sicer zelo čudno zdelo, ampak okej, sem si rekla, če tako piše na zavitku...ejejej. Hvala bogu, da izvem, da je pol minute dovolj.

Košuta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. jun 2010 15:01

Lahko pa riževe rezance zgolj namakaš v mlačni vodi, kakšne pol ure jih pustiš, in jih potem uporabiš dalje (pečeš v voku ali premešaš s pripravljeno mešanico zelenjave ali mesa in zelenjave ...). Mamamia

 

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. jun 2010 14:46

Daleč od tega, da bi bila tak stručko, kot je meni najdražja mamamia, moj skromni prispevek je tule: Španska kulinarika: V šali bi lahko rekli, da je kakih 80% kuhinje na olivnem olju, preostanek pa na svinjski masti. To zlasti velja za severni del in na višjih predelih proti SZ meji s Portugalsko. Ampak olivno olje je pretežna maščoba. Veliko uporabljajo papriko. Narezano in mleto. Veliko je tudi uporabe mlete rdeče paprike (še najboljši domač približek je horgoška mleta paprika) in v kombinacijami s pinjolami in olivnim oljem nastane zelo učinkovita kopel za meso (tudi najbolj dolgočasna govedina postane boljša) Zelo veliko je uporaba žafrana. Ne samo, da ga dajejo v paello, tudi delajo testenine na "način paella" in potem postanejo rezanci rumenih. Če nič drugega, je zanimivo na krožniku. Močne barve na krožniku: to je nekaj, kar imajo radi. Zato zelo radi komibirajo paradižnik, zeleno papriko in grah. Če ni svežega, se uporabi zamrznjenega, se ga odtaja in se doda hrani tik pred serviranje, da ohrani tisto lepo zeleno barvo. V novejših kuhariji se zelo radi igrajo z barvami. To predvsem pri solatah. Na primer: rdeče zelje z limeto in olivnim oljem in zraven za kontrast korenček s česnom, rukola in mango in kozji sir... Pri škrobnatih prilogah je na prvem mestu riž, potem dolgo časa nič, potem pa testnina in krompir (krompir je bolj s celinskega dela). Malice: tapas, definitivno. Vsak kraj, vsak bar ima svoj nabor tapas in imajo celo tekmovanja za najbolj izvrine tapas.... Pri mesu je visoko cenjen piščanec (pollo) in svinjske zadevščine....potem pa dolgo časa nič Pri morskih zadevah se pa ne diskriminira, jedo vse. V zadnjem času se na veliko vrača modra riba. Podobno, kot na jadranski obali za "fastfood" prodajajo girice s kruhom, v obmorskih krajih prodajajo sardinja nabodala (nabodala kot za ražnjiče, samo da so gor sardine). Sardina se vrača tudi v visoko kulinariko in jo več-ali-manj dajejo v zelo veliko hrane. Morska paella brez sardin - to pa itak ne obstaja. Slaščice - skoraj tako razkošne kot so portugalske (čeprav, tisto je res težko preseči). Z mandlji in karamelom se itak težko kiksne. Sama trenutno poskušam "sneti" madljevo kremo s karamelom Se pa španska kuharija zelo strmo vzpenja in tudi dobiva promocijo. Španski mediji poročajo, če je kak kuhar dobil Michelinovo zvezdico, ravno včeraj sta dva mojstra kuharja dobila posebno priznanje španske akademije za širjenje španske gastronomije (skratka, kulinariko razumejo kot kulturtno dejavnost), pohvale kuharju v restavracijah so običajna stvar. Tudi je kar običajno, da gost vidi, kdo kuha, kako je kuharju ime in tudi kuharji povedo, kako se kakšni stvari reče, kako se naredi (no, ja, vsega ne povedo). Če se komu ob tem zacedijo sline, to je bil tudi namen. Upam, da bo sarabande kaj napisal o dalmatinski kulinariki. Vendelina jr.

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

22. jun 2010 14:52

ooo pa to bi lahko bili članki na kulinariki!!!

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

22. jun 2010 15:14

Mamamia, imaš veliko altruistično srce, tako da, če se ti da... Moj osebni pogled na to zadevo je, da je vse to že nekje napisano in če koga zanima, je treba samo vprašati strička Googla. Škoda časa za podvajanje dela. Zelo rada pa odgovorim na konkretno vprašanje (v smislu ne poznam te začimbe, kje dobim to in to, s čim lahko nadomestim itd. itd.), ampak opisovat neko kuhinjo in recepte "na zalogo" se mi nekako ne zdi smiselno. Glede na število odgovorov se mi zdi, da v tem razmišljanju nisem osamljena. strelka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. jun 2010 15:37

Hja, verjetno res nisi osamljena. Jaz pa iz izkušenj, tudi zaradi veliko vprašanj po zasebni pošti, nekako vem, da vse niso spretne v iskanju preko googla (se ne spuščam v to ali se komu ne ljubi, ali ne zna, ali se enostavno ne spomni, veliko jih tudi časa nima).

Temo sem navrgla tudi zato, da vidim, koliko katero sploh  kaj zanima. Če bi recimo katera napisala, naj napišemo najbolj značilne začimbe za iransko kuhinjo, ali za burmansko, kubansko, kaj vem katero.

 

Jaz sem pač tako naštimana, da imam včasih rada vse na enem mestu. Tako imam tudi s kulslo sprintanih nekaj tem, v katerih sem na enem mestu našla kup uporabnih zadev. Pa se mi je zazdelo, da lahko tiste, ki nam to pač niodveč, na enem mestu zberemo nekaj takega, kot sem predlagala.

Ko mi bo čas dopuščal, bom kar na lastno pest napisala te zadeve in jih prilepila sem gor. Naj bodo pri roki, nič ne jedo in nič ne pijejo, lahko pa komu prav pridejo.

 

Sicer je bil tudi namen teme bolj odgovarjati na konkretna vprašanja, kot sem že omenila, nekako v stilu katera zelenjava je najbolj značilna za neko kuhinjo, katere začimbe na primer za katero od številnih inijskih kuhinj, kje uporabiti rožno vodo in podobno.

Pač v stilu: forum ponuja, nekdo spregleda, drug uporabi, tretji pa celo kaj vpraša ...

Mamamia

 

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti