Dedovanje

dididala  

član od: 20.10.2008

sporočila: 120

tema odprta - 20. maj 2010 12:04 | ogledi: 4.366 | odgovori: 10

Ker imam zelo stare starše,smo se odločili za razdelitev imetja.Sprašujem vas,kako naj se postopka lotim,ali preko odvetnika ali preko notarja.Morda je kdo med vami,ki je to v kratkem urejal in ima dobre ali slabe izkušnje,pa tudi cenovno me stvar zanima.Nisem zasledila,da smo o tem že debatirali!

dididala

korenckova  

član od: 14.10.2008

sporočila: 222

20. maj 2010 13:05

Če se lahko dediči med sabo lepo zmenite, kdo naj bi kaj dobil, lahko starša sama napišeta oporoko, lastnoročno napisana oporoka je veljaven dokument. Iz tvojega zapisa sicer ni jasno, ali bi radi razdelili premoženje že zdaj ali uredili stvari za po smrti staršev. http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodk korenckova

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

20. maj 2010 13:29

Zelo pametno ravnate, s tem se boste izognili običajnim nesporazumom, da ne rečem konfliktom, ki so ob dedovanju celo razlog za trajno porušene odnose v družini. Tej delitvi premoženja se reče izročilna pogodba, naredite pa jo lahko pri notarju, saj na tem mestu se boste tako ali tako morali oglasiti, tudi če vam pogodbo sestavi odvetnik. Dvojni stroški torej. Dedovanje oz. izročilna pogoba ni tako draga, kar se davščin tiče, plačate pa pripravo pogodbe notarja. Želim vam, da lepo rešite zadevo, saj bo to zelo pomembno tudi za preostanek mirnih let življenja staršev, ki jim je zelo pomembno, da se potomci tudi še po njihovem odhodu razumejo med seboj, ne pa da se takoj po smrti prvega razplamti družinska vojna, kot smo žal velikokrat priče v naši deželici. Lep pozdrav! Kara kara

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

20. maj 2010 14:46

Čao, nedavno tega smo to storili tudi mi in sicer smo se popolnoma vse zmenili pri notarju (oz. prej smo se sami dogovovrili kdo, kaj in koliko, pri notarju smo to samo potrdili in podpisali notarski zapis). Tudi vpis v zemljiško knjigo in druge potrebne postopke je uredil on. Par ur in zadeva je bila urejena, v roko takoj dobiš zapis in račun. Tudi stroškom morebitnih razpuščin in davkov se temu ogneš, ker gre za darilno pogodbo, ne dedovanje. Notar se namreč ne bo ukvarja s tem, kaj bo kdo dobil, te zadeve morate imeti prej pošlihtane, tam samo poveste kaj naj se zapiše. Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/) Sporočilo je spremenil(a) Anomis dne 20. 2010 14:49

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

20. maj 2010 15:29

Mene pa zanima ,če se da pri notarju narediti tudi listina s katero,bi dediča pri nujnem dedovanju razdedinil.Ali je za ta postopek potrebno iti na sodišče?Bi mogoče kdo vedel kaj o tem? Lep dan kriznana

dididala  

21. maj 2010 9:11

Hvala za odgovore !Najboljša varjanta je,da se doma dogovorimo in gremo k notarju.Anomis ali ste odšli vsi do notarja ali je dovolj eden predstavnik? Jaz pa živim z mojo hčerjo in partnerjem v izvenzakonski skupnosti.Partner ne vlaga v moj objekt,je pa na tem naslovu prijavljen. Mogoče bi bilo pametno,da v tem sklopu tudi to rešimo.Ni prijetno vendar dolgoročno rešitev.A ima kdo kakšne izkušnje? dididala

akim  

član od: 10.4.2007

sporočila: 141

21. maj 2010 12:17

Oče je napisal lastnoročno oporoko, ki smo jo kasneje priložili ob sestavi smrtovnice. Oporoka je bila doma v zaprti kuverti, povedal nam je okvirno, kako se je odločil. Na zapuščinski razpravi je bila oporoka prebrana in ker ni bilo nobenih ugovorov, je potekalo vse zelo hitro. akim

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. maj 2010 13:45

Sama sem bila vrsto let priča v notarski pisarni. Namreč za določene stvari, kot so podpisovanje oporok, izročilnih pogodb in ustanavljanju družb s tujimi vlagatelji, je potrebno izvesti v prisotnosti prič, ki s strankami niso povezane. Ker smo imeli blizu pisarne z notarjem, smo pač večkrat pričali. Na temelju teh izkušenj sem videla precej dramatičnih situacij (zdaj mi je jasno, vse sodne tv in filmske drame in vse socialni realizem iz literature 19. stoletja, to se je vse zgodilo na temelju resničnih dogodkov....). Videla sem galerijo skreganih bratov in sester (featuring njihovi partnerji in otroci), videla sem galerijo pogoltnih "ta mladih", ki so z zadnjimi močmi sedele pri miru in čakale, da bodo starši in stari starši podpisali izročilno pogodbo, pa da one odsihmal vzamejo stvari v svoje roke....Da o stajlingu pogoltnih ta maldih raje ne govorim: premočna trajna iz vašekga frizeraja, izpod do vratu zapete bluze je obvezno bingljala verižica s kakšnim precej kičastim kamnom na velikem križu, po možnosti v spremstvu najmanj petih otrok, ki so z velikim lačnimi okicami gledali skodelico s bomobni, ki je bila na polici, in ki jih je tajnica dodajala h kavam.... Videla sem galerijo najbolj pohlevnih obrazov, ki so se, ko je bila izročilna pogodba podpisana, hipno spremenili v nekaj čisto drugega. Bila sem priča, ko notar ni hotel brati izročilne pogodbe zaradi tega, ker je na lokaciji videl, v kaj naj bi preselili starčka, ki bi izročila posestvo (v tisti vlažni in temni luknji bi umrla v pol leta). Tudi razumem, zakaj se v izročilki pojavlja klavzula, da je treba tistim, ki imajo preužitek omogočiti: "suho, opremljeno, svetlo, gibalnim potrebam prilagojeno ogrevano bivališče, ki vključuje prostor za spanje, kopalnico z vso opremo in prostor z omarami za hranjenje osebnih predmetov in nemoten dostop in vstop do polne shrambe in nemoten dostop in odprtje hladilnika" Pa bila sem tudi priča, ko so se ljudje v resnici lepo dogovorili in potem zadevo formalizirali. Samo tega je bilo manj. Pogoltnosti sem videla več. S tem nikakor ne trdim, da je kolegica, ki je tole vprašala, v tisti ne najlepši skupini. Bog-ne-daj, je ne poznam in itak ne morem trditi nobene. Kar bi rada rekla je to, da eno je situacija, ko se familija nekaj pogovarja, kako bi si kaj razdelili, kdo bi kaj dobil, kdo bo za koga skrbel, ko se pa pride do odvetnika, ki zadevo spiše in ko se potem ta dokument podpiše pri notarju (v notarski obliki spisan dokument je neposredno izvršlljiv), se pa v resnici pokažejo zelo zelo prave barve vseh udeležencev in ljudje so pri tem čestokrat zelo neprijetno presenečeni. Skratka, brez odvetnika in notarja se te stvari ne bodo uredile. Zraven pa je treba imeti tudi živce in pripravljenost na morebitna zelo neprijetna presenečanja. Vendelina jr.

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

21. maj 2010 14:09

Čao, pri nas smo šli k notarju starša, ki sta izročala kmetijo in vsi trije otroci, brez partnerjev. Prej smo bili že zmenjeni, kdo kaj dobi, šli tja, povedali, podpisali. V parih urah je bila zadeva zaključena. Za ostale zadeve pa ne morem nič rečt, ker takih situacij v življenju še nisem imela (urejanje skupnega imetja, spodbijanje oporok itd...). Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

22. maj 2010 14:47

Najprej vzamite v roke Obligacijski zakonik, ki ureja pogodbe, ki so povezane z dedovanjem. Načeloma so pogodbe odplačne ( izročilne, Pogodba o dosmrtnem preživljanju), neodplačne ( darilne ), pogodba za primer smrti.

Le pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju je izročitelj lastnik do smrti. Pri tej pogodbi tudi ni potrebno sodelovanje drugih dedičev, ki običjano zakomplicirajo do dramatičnih razsežnosti.

Vse pogodbe se lahko raveljavijo,če se ne izpolnjujejo. 

Glede oproke je najbolje, da se napiše pri notarju ali odvetniku, da ni potem kakeg dvoma o okoliščinah in volji.

Lastnoročna oporoka je tista, ki jo zapustnik v CELOTI zapiše Z LASTNO roko in jo podpiše.Dediči jo lahko spodbijajo in jo mnogokrat res izpodbijajo. NAtipkana oporoka ni lastnoročna.

Pozabiti ne smete tudi na nujni delež. S preprostimi besedami, od domače mize ne more nihče oditi brez dediščine.

Glede dedne nevrednosti in razdedidenjenja je potrebno pogledati Zakon o dedovanju, ki točno določa, kdaj je možno koga razdeditniti in kdaj je dedno nevreden. Pogoji so precej hudi in ni mogoče koga prikrajšati za dediščino po občutku v trebuhu.

Kjer se zmenijo, ni potrebno ne odvetnikov, še sodnik zapuščinsko  zaključi brez obravnave.

Ampak Slovenci za tožakajo do zadnje kaplje krvi.

Trenutno se  pro bonoukvarjam s posledicami Pogodbe o dosmrtnem preživljajo, ki jo je sestavil odvetnik, notarsko zapisal notar. Pogodba se izpolnjuje v celoti, neki CSD, policija in prezrti svojci pa so sprožili postopek popolnega odvzema opravilne sposobnosti, kazenskega pregona zaradi goljufije in še nekaj drugih izmišljotin, ki jih fura CSD in policija, zahtevajo ničnost pogodbe.

Konačalo se bo verjetno tako, da se bo pogodba obdržala, država bo morala plačati odškodnino zaradi CSD in policije, nekaj ljudi bo dobilo kazen zaradi lažnih ovadb, zavajanja sodišča in še nekaj kaznivih dejanj. Tisti štirje fascikli se bodo še redili, o stroških, ki jih za odvetnike ima moja prijateljica, pa ne vključujejo mojega dela,  pa  ne upam napisati. Odvetniki iz velike odvetniške pisarne pravijo, da kaj takega še niso videli.

Ampak vse je bilo urejeno v skladu z zakonom.

F r i n a

dididala  

24. maj 2010 10:45

Mogoče nebi razmišljala o vsem tem,če to nebi pred kakim letom uredila prijateljica in njena družina.Kljub temu,da ima še žive starše so imetje razdelili.Pa še ena stvar me je premaknila,ko je moja mama iz besa rekla,svoj delež bom kar dala jehovim pričam, tako prijazni so. dididala

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti