17. maj 2010 13:57
Draga moja biologinja,
V bistvu te zelo štekam. Sem bila tudi sama v poziciji, ko so mi razložili, da "imam previsoko izobrazbo"...in pač nisem dobila tistega, kar sem želela.
In tudi verjamem, da se človeku totalno fržmaga, če je toliko let hodil v šolo, zna ogromno, pa se zdi, kot da nihče nima interesa za tisto, kar ta človek zna. To je hudič za samopodobo.
Ampak stvar je takale - so trenutki, ko je treba narediti nek prestop, oziroma, je treba iti še korak nazaj, čeprav se zdi, da se ne da več stopiti koraka nazaj in da je pot polna nekih ponižanj, ki jih ti vidiš, ostali se pa delajo, da jih ne vidijo.
Ker, če si že štiri leta brez ustrezne zaposlitve, potem je bridka resnica, pa naj ti bo še tako neljuba in se ne sliši prav dobro - nečesa ne delaš prav. Oziroma, morda ti misliš, da delaš by-the-book, pa okolica tega tako ne doživlja. In morda se res vsa okolica moti, ampak v situaciji, ko moraš ti prepričati okolico, ima okolica, hočeš-nočeš prav, tudi takrat, kadar se moti.
In dokler ne veš, česa ne delaš prav, ne moreš tega popraviti. In v samoti svojega stanovanja in svojega kompjuterja tega nikoli ne boš ugotovila. Ljudje smo socialna bitja in se moramo družiti, pa magari ne vedno s socialno skupino, ki bi jo sami izbirali in izbrali.
Če boš šla na ta tečaj za boljšo prezenco same sebe s pristopom v stilu: pa kaj naj jaz tam počnem, imam kompjutor doma, prošnjo znam napisati....kaj počnem tule s temi nezaposlenimi in nezaposljivimi srednješolci, pa saj se že iz aviona vidi, da smo različni....., s takim pristopom boš, draga moja še zelo dolgo časa brez zaposlitve, kaj šele brez zaposlitve, ki te bo veselila in izpolnjevala.
Je pač bolje, če se gre na ta tečaj s pesmijo na ustih. Ker, kot vidim, alternativnega predloga itak ni, mar ne? Če gre človek v nekaj s pesmijo na ustih, gre vse skupaj lažje. Morda bo pa predavatelj okej. Morda bo pa kaj povedal in ga boš slišala - če ga boš hotela slišati? Morda bo pa med vrsticami kak namig, ki se ti poskuša dopovedati, pa ga ti preskakuješ? Morda bo pa kak namig za nekaj, kjer se delo biologa tudi potrebuje, pa magari ni čisto tisto, kar bi si želela? Morda bo pa kak namig za to, kako se sestavlja list možnih zaposlitev in kako se dobijo infoti za to, pa kako se delajo predstavitve same sebe, pa take stvari... Morda bo pa namig za to, kako se najdejo kakšne sorodne kemije in lahko skupaj naredite kakšno nevladno organizacijo, se prijavljate na razpise, si tako naredite samozaposlitev?
Hočem reči, kaj pa lahko izgubiš? Nič. Kaj lahko dobiš? Najmanj nova spoznanja in če boš pametna, jih boš v nadaljevanju življenja tudi uporabljala.
Vso srečo.
Vendelina jr.