Conska dieta

kajzar  

član od: 28.2.2010

sporočila: 39

tema odprta - 15. mar 2010 1:17 | ogledi: 11.625 | odgovori: 10

Ima mogoče kdo že kakšne izkušnje s consko dieto?

kajzar

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

15. mar 2010 12:03

Aha. 14-dnevno mučenje, nič efekta. Morda primerno za ljubitelje mesa in jajc. Dovoljena je sicer zelenjava, a sama nisem mogla skombinirati jedilnikov ob katerih bi se počutila normalno. Kupila sem sicer knjigo o dieti in knjigo z recepti (hrvatska kuharica), a to vsekakor ni prehranjevanje zame. Lisa

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. mar 2010 22:02

Najboljša dieta je "manj žri",veliko vode, sprehodov in miganja,dobre volje in kilogrami počasi kopnijo.Na hitro ni pa nič.Sploh pa ne dolgoročno.Se strinjam, da je mučenje brez rezultata.Težko sprejmemo, da je treba spremeniti način življenja. naor

kwika  

član od: 30.7.2011

sporočila: 3

30. jul 2011 20:48

Lisa, conski način prehranjevanja ti najverjetneje ni ustrezal, ker kot si sama omenila ti je bilo v mučenje. Namen takega prehranjevanja je s prehrano ustvariti v telesu pogoje, ki ustvarjajo dobre hormone eikozanoide, ki tudi vplivajo na dobro počutje. Ravno, zato je pomembno da si skombiniraš vse vrste hrane (taka ki ti je všeč)-ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe v razmerju 4:3:3 (več podrobnosti piše na internetu).

Želela sem povedati, da namen diete ni neposredno izguba maščobe, ampak vzpostavljanje hormonskega ravnovesja v telesu, ki vpliva na dobro počutje in zaradi vzpostavljenega ravnovesja se uravnotežijo tudi vse ostale stvari, kot so krvi tlak, sladkor, holesterol in posredno tudi telesna teža, zaradi izgube maščobe.

Torej, to je le način prehranjevanja, kjer lahko skombiniraš tebi najljubšo hrano v pravilnem razmerju. Vsekakor pa ni siljenje jesti "zdrave hrane". S takim mišljenjem nobena še tako uravnotežena dieta ne bo imela učinka.

Tina

 

kwika

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

30. jul 2011 21:04

Ah, dajte no, telo hormone sintetizira samo, če jih lahko Inuiti, ki skoraj ne pozanjo nemesne hrane, pa oni, ki komajda kdaj vidijo kaj mesnega, potem ravno razmerje 4:3:3 ne koristi ne vem kako. Konec koncev, v jetrih se tako ali tako dogaja pretvorba v triokotniku beljakovine-maščobe-ogljikovi hidrati, po renutnih telesnih potrebah pač. Kako naj ostane raven hormonov v neki "coni", če je pa raven številnih hormonov urejana preko hipotalamusa in hipofize, drugih pa na kak drugačen način in je njihovo nastajanje v tesni povezavi s potrebami in spremembami v telesu. V telesu ni nekega statičnega ravnotežja, je le ves čas kolebajoče spreminajnje vseh količin okoli nekih, načeloma, ne pa vedno, nastavljenih vrednosti.

Namen takega prehranjevanja je s prehrano ustvariti v telesu pogoje, ki ustvarjajo dobre hormone eikozanoide, ki tudi vplivajo na dobro počutje.

Kaj hočem, najbrž vem veliko premalo, da bi me taka informacija prepričala, kwika.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

30. jul 2011 21:20

kwika je napisal/a:

....to je le način prehranjevanja, kjer lahko skombiniraš tebi najljubšo hrano v pravilnem razmerju. Vsekakor pa ni siljenje jesti "zdrave hrane". ...

kwika

Kakšno razmerje čipsa, nutele in fruca je torej treba vzeti, da prideš v zdravo cono?

Kwika, brez zamere, ampak čisto vsega pa tudi ni za verjet... 

Sonja

kwika  

član od: 30.7.2011

sporočila: 3

1. avg 2011 1:04

Jetra izdelujejo tudi holesterol, ki je življenjsko pomemben sestavni del vsake celične membrane, potreben pa je tudi za izdelavo določenih hormonov.  Med drugim tudi hormone eikozanoide. Pri conskem načinu prehranjevanja je razmerje kalorij iz mikrohranil, to je iz beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, zelo pomembno ker le s pravim razmerjem dosegamo ravnovesje v izločanju hormonov. Ti hormoni pomagajo nadzirati nastajanje vseh ostalih hormonov, s tem pa tudi delovanje celega telesa.

Bistvo prvega posta pa je, da lahko se prehranjuješ z bilokakšno dieto, a če v njo ne verjameš ne bo enakega učinka, kot če bi verjel, da ti določena dieta pomaga shujašati. To piše, ker sem opazila, da tako delujejo različni načini prehranjevanja name. A to je le obrazloženo moje mnenje, brez namena da bi koga s tem prepričevala. Zdaj ali je res to, kar sem prebrala nevem. A kar se nekaj časa tako prehranjujem sem opazila, da imam več energije, sem veliko bolj zbrana, hitrejšo prebavo in maščoba se mi je res zmanjšala, še posebej na predelih kjer sem si to posebej želela. To so le moje izkušnje.

Morda, res deluje le zato, ker sem opazila, da se bolje počutim in hkrati tudi verjamem, da je zaslužen tak način prehranjevanja ter ker si vsak obrok prilagodim temu kaj si želim jesti. No, jaz uživam, s takim prehranjevanjem :) AGlede na to, da na meni ima učinek, zakaj ne bi verjela? :)

 

Nimam namena prepričevati ljudi, da je to zakon. Menim, pa da je najbolje če se človek posluša in sam ugotovi katera hrana mu najbolj paša  in kdaj je zares lačen in kdaj postane sit. A to je le še eno moje mnenje...

 

kwika

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

1. avg 2011 8:55

Kwika,

s tem zadnjim, kar si napisala, se 100% strinjam. Ne verjamem pa, da placebo deljuje pri hujšanju - lahko v tem smislu, da če verjameš v dieto, se lažje pripraviš k temu, da se je držiš; ampak hujšaš pa samo od tega, da poješ manj energije, kot je porabiš.

V vsakem primeru pa - važno, da se dobro počutiš in ostaneš zdrav. Z vsem ostalim se mora pa spopadati vsak sam, pa naj bo v coni, na ločevanju, v fitnes centru ali kako drugače.

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

1. avg 2011 9:02

kwika je napisal/a:

Pri conskem načinu prehranjevanja je razmerje kalorij iz mikrohranil, to je iz beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, zelo pomembno ker le s pravim razmerjem dosegamo ravnovesje v izločanju hormonov. Ti hormoni pomagajo nadzirati nastajanje vseh ostalih hormonov, s tem pa tudi delovanje celega telesa.

kwika

No, omenjene tri skupine organskih snovi nikakor ne morejo biti mikrohranila, saj so to KLJUČNE skupine snovi, iz katerih naše telo dobi gradnike za svoje beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe (in še mnogokaj). Mikrohranila so (po imenu je jasno, a ne) tista, ki so zadostna v majhnih količinah, recimo vitamini, minerali,.....če že sploh uporabljamo predponi mikro- in makro- pri hranilnih snoveh.

Kateri so ti hormoni, ki pomagajo nadzirati nastajanje vseh ostalih hormonov iz tvojega zapisa ni jasno, nikakor pa trditev ne drži. Skratka, prvi oddstavek si od nekod c/p, vira nisi navedla, eikozanoidi pa nastanejo iz maščobnih kislin, ne iz holesterola, iz njega so steroidni hormoni, recimo estrogeni, progesteron, testosteron, mineralo- in glukokortikoidi.

Nikakor pa se ne strinjam, da lahko LE z ustreznim razmerjem ključnih treh hranilnih snovi dosegamo ustrezno razmerje hormonov v telesu. Hoemostaza hormonov je vse prej kot tako zelo preprost proces.

Ti kar verjemi, nihče te pri tem ne ovira, samo, lepo prosim, ne prepričuj nas v neke "resnice", ki jih nekje prebereš. Niti v "resnice", ki jih na podlagi opazovanj lastnega telesa in počutja apliciraš na vse ljudi. Znanstveno podprte resnice imajo zelo drugačen vir.

 

rimljanka

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

1. avg 2011 9:37

Pozdravljeni, prilagam link, ki bo malce bolj pojasnil, kaj je conska dieta. Na podobnem forumu pri sosedih (coolinarika.hr) je veliko privrženk te diete, nekatere jo jemljejo bolj kot način življenja ki naj bi zagotavljalo boljše zdravje ( izboljšanje krvnih parametrov, uravnavanje pritiska ipd), kot pa samo hujšanje. Tudi shujšati se da, vendar počasi. ni pa tako nelogična, kot se morda zdi iz zgornjih postov.

Pišem v želji po pojasnitvi ne pa kot reklamo. Vsak si bo zase izbral, kar mu ustreza. 

http://www.aktivni.si/prehrana/diete/priljubljene-d

pa še malo

http://www.the-zone-diet-recipes.com/what_is

lp

 

robida

kwika  

član od: 30.7.2011

sporočila: 3

1. avg 2011 18:45

rimljanka,

Sem se zmotila ja, to so MAKROHRANILA. Na kakšen način naj bi dieta učinkovala, sem že v prvem postu omenila, da si lahko prebereš na internetu pri tem pa sem omenila, le delček vsega (razmerje makrohranil)-in se sama SVOBODNO odločiš kaj je zate resnica in kaj ne. Lahko si prebereš tudi kaj o  gospodu Barryu Searsu (TE NE PREPRIČUJEM, DA SI MORAŠ- to je le informacija.Tudi opis moje izkušnje, je le informacija. Mogoče, če malo pobrskaš, boš odkrila tudi znanstveno podprto resnico oz. boš odkrila, kje je nelogičen del v tej dieti ali načinu prehranjevanja ali življenskemu slogu. To je tvoja svobodna izbira.

 

Zelo me zanima, kaj je zate resnica.Mogoče le tisto, kar je znanstveno podprto?

kwika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti