Topinabur

japaja je napisal/a:
Me zanima, kaj smo veselo jedli pred krompirjem? Repo in zelje seveda, mislim pa, da topinambur tudi že. In če je pira uspešno doživela revival, bi ga lahko topinambur tudi.

japaja

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=17 Pred kromoirjem so, če so imeli, jedli žita (ječmen, pšenica, rž, oves, proso, pa ajdo....in se neha. Koruza je z one strani, kot kropmir, fižol, topinambur je šele v 19. stoletju zašel na to stran luže.

rimljanka - zasebno mnenje
No ja, sem pomislila, da je šišal krompir, glede na to, da so se masovno s krompirjem zastrupljali, ker so uživali njegove nadzemne dele. japaja
Do sedaj ga nisem poznala. Niti opazila v naravi, čeprav ne hodim naokoli z "zaprtimi očmi". Hvala za vse informacije. Gojiti ga ne nameravam. Ga bom pa z veseljem od časa do časa poiskala v naravi. Samo, da me ne bo kakšen kmet z vilami potem.... lovil. Bom kar se da previdno in spoštljivo ravnala pri nabiranju gomoljev. paulinne

rimljanka je napisal/a:

.........................................................................

........................................................................

Pred kromoirjem so, če so imeli, jedli žita (ječmen, pšenica, rž, oves, proso, pa ajdo....in se neha. Koruza je z one strani, kot kropmir, fižol, topinambur je šele v 19. stoletju zašel na to stran luže.

No, še kaj bi se našlo, le da ne vem kdaj je kaj knam prišlo. Stare rastline ( v prehrani ): bob, leča, kumarice, melancani ( poreklom sicer iz Indije ), grah, čičerika, repa, zelje, verjetno še kaj.

ežoj

Ja, ežoj, seveda, ampak govor je bil bolj o škrobnih živilih. Vsekakor zelje izvira iz naših krajev, obal Jadranskega morja in malo širše.....

Mi jemo topinambur izključno surov, samo olupljen. Super je, okus ima po mandljih- lesnik

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti