Topinabur

japaja je napisal/a:
Me zanima, kaj smo veselo jedli pred krompirjem? Repo in zelje seveda, mislim pa, da topinambur tudi že. In če je pira uspešno doživela revival, bi ga lahko topinambur tudi.

japaja

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1752 Pred kromoirjem so, če so imeli, jedli žita (ječmen, pšenica, rž, oves, proso, pa ajdo....in se neha. Koruza je z one strani, kot kropmir, fižol, topinambur je šele v 19. stoletju zašel na to stran luže.

rimljanka - zasebno mnenje
No ja, sem pomislila, da je šišal krompir, glede na to, da so se masovno s krompirjem zastrupljali, ker so uživali njegove nadzemne dele. japaja
Do sedaj ga nisem poznala. Niti opazila v naravi, čeprav ne hodim naokoli z "zaprtimi očmi". Hvala za vse informacije. Gojiti ga ne nameravam. Ga bom pa z veseljem od časa do časa poiskala v naravi. Samo, da me ne bo kakšen kmet z vilami potem.... lovil. Bom kar se da previdno in spoštljivo ravnala pri nabiranju gomoljev. paulinne

rimljanka je napisal/a:

.........................................................................

........................................................................

Pred kromoirjem so, če so imeli, jedli žita (ječmen, pšenica, rž, oves, proso, pa ajdo....in se neha. Koruza je z one strani, kot kropmir, fižol, topinambur je šele v 19. stoletju zašel na to stran luže.

No, še kaj bi se našlo, le da ne vem kdaj je kaj knam prišlo. Stare rastline ( v prehrani ): bob, leča, kumarice, melancani ( poreklom sicer iz Indije ), grah, čičerika, repa, zelje, verjetno še kaj.

ežoj

Ja, ežoj, seveda, ampak govor je bil bolj o škrobnih živilih. Vsekakor zelje izvira iz naših krajev, obal Jadranskega morja in malo širše.....

Mi jemo topinambur izključno surov, samo olupljen. Super je, okus ima po mandljih- lesnik

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
malo za hecjohana
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti