Bujta repa
EnaBiba,
jaz nikoli nisem bil petnajstletna punca pa ti direkt ne morem svetovati. Tako na splošno pa: zmeraj živimo v okolju, ki pred nas postavlja omejitve, bodisi, da si petnajstletno dekle ali 66 letni upokojenc in vse vmes. Sicer je odločitev zmeraj naša, a to sprejmemo ali pa ne. Če pa sprejmamo, uživamo določeno dobrobit iz tega, če pa ne, nesemo posledice. Praktično povedano: lahko sprejmeš pravila staršev in uživaš v tistem kar ti ponujajo, lahko v skrajnem primeru zbežiš od doma in sprejmeš vse posledice. Spreminjanje pravil, gre ponavadi bolj težko. Ena od modrosti življenja je tudi to da uživamo v stvareh ki so nam dostopne, ne pa da smo potrti zaradi stvari ki nam niso.
Če pogledam iz drugega zornega kota: v soboto zvečer greš s prijatelji(cami), večkrat se jeziš, ker nimaš ustrezne garderobe/dovolj denarja/tapravega diskota/nečesa pač. Lahko greš v knjižnico in si zbereš čudovite knjige, ki te bodo ( sobotni večer ) pripeljale v čudovit svet po tvoji izbiri, naj si bodo potopisi, ljubezenske zgodbe ( saj vem, nekateri starši bi tudi predpisovali kaj lahko petnajstletno dekle bere, vendar se to da tudi obiti ), avanturistične...........karkoli te veseli.
Drugač, da še mal pokapljam z limono po tvoji odprti rani ( ki se ji reče: starši mi ne pustijo....... ): naprej bo šlo nekako v stilu, drugi letnik, šola bolj zahtevna, starši se tudi nekaj izmišljujejo,..........končaš šolo, ravno misliš kolk je fajn, pa dobiš tečnega šefa,.............pa fant/mož bi rad spremenil službo, pa ni dovolj denarja za položnice,........... pa otroci so vsak dan večji, pa kolk samo stanejo šolske knjige,.............. pa se mi petnajstletna hčerka nekaj izmišljuje, punca bi rada žurirala..........
ežoj| EnaBiba je napisal/a: |
| Lepo pozdravljeni vsi skupaj na tem forumu! Stara sem petnajst let in imam težavo. Obiskujem srednjo poklicno šolo in imam zelo stroge starše. Vsi moji sošolci in sošolke ob vikendih hodijo ven, v diskoteke in bare, jaz pa moram zmeraj ostati doma, ker mi moji starši ne dovolijo. Seveda nisem edina s tako težavo, toda ostali, ki imajo enako težavo, si preprosto kaj izmislijo in rečejo, da bodo prespali pri kolegih ali pa kaj takega. Jaz ne želim lagati, hočem imeti dober odnos s starši, vendar prav tako biti priljubljena med vrstniki. Vsak ponedeljek in petek je prava muka, ker se vedno vsi pogovarjajo kje so bili za vikend in kako je bilo ter kam nameravajo iti drugi vikend. Jaz vedno lahko le poslušam. Pa ne gre le za to, tudi sama si močno želim iti ven, in biti malo samostojna ter se zabavati. Saj smo vendar le enkrat mladi! Nevem, kako naj prepričam starše, oz. kakšen bi bil najboljši pristop. Poskusila sem že z vsem mogočim, od prosjačenja do zahtevanja in mirnega pogovora. Vendar so neomajni. Jaz bom lahko hodila ven, ko bom v drugem letniku - basta. :/ Ocene imam dobre, to ni problem, tudi doma pomagam in se tudi nasploh trudim. Ko pa pride petek in spet prosim, ali bi lahko šla, vsaj samo malo, spet pride do prepira. Prosim za nasvet, kaj vi mislite o tem in kaj naj naredim v tej smeri ? Najlepša hvala vsem za pomoč! EnaBiba |
| japaja je napisal/a: |
| Ej, stari, eeejj!! Tok je blo dobr, smo se ga užgal, jst se čist nč ne spomnem!!!" |
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Bujta repa

Najboljši limonini razpokančki