29. nov 2009 4:48
karlinka je napisal/a: |
Pa še to: ocene, ki jih dobivajo otroci pri likovnem ter glasbenem pouku ter telesni vzgoji nimajo enake teže kot ocene, ki jih dobivajo pri slovenščini, matematiki, fiziki... karlinka |
Seveda ne in prav je tako.
Meni je bilo bolj prav, da je otrok sam naredil domačo nalogo in zato dobil primerno oceno, kot pa da bi mu jo naredila midva z možem. O tem slednjem niti slučajno nismo niti pomislili! Domača naloga je bila njegova, če že, je sva bila vedno na voljo s SVETOVANJEM. Pravzaprav, ko je prišel z vprašanjem, je 95% dobil en plaz vprašanj in je tako prišel do odgovora na vprašanje, ki nama ga je postavil. Tako se uči razmišljanja, z analiziranjem stanja.
Danes bo otrok morda dobil samo trojko ali štirico, drugič bo imel več samozavesti, se bo bolj potrudil in brez težav dobil petico. Ko starši enkrat preveč pomagajo, se ne zavedajo, da otrok sam po sebi ne bo prilezel na petico, ker bo vsakokrat vrgel puško v koruzo: Eh, saj itak ne znam, kaj bi se trudil. Hej, mami, spesmi mi pesmico, reši matematični problem, ker je težek pa tisto KuliSlo angažiraj, če ne znaš! HALO!
Že samo dejstvo, da je otrok nekaj naredil SAM, je to v njegovo zadovoljstvo in zbujanje samozavesti: Jaz naredim karkoli se spravim narediti!!
Zbujanje samozavesti otrokom je elementarna šola, ki je starši danes ne spoštujejo. Kaj bo pa potem, ko bodo tile petšolčki dobili službe? Bodo tudi starši stali ob strani in naredili delo zanje ali reševali probleme?
Kako so nam včasih rekli: Brez muje se še čevelj ne obuje!
Vanja