Pesmica

martn  

član od: 6.8.2009

sporočila: 58

tema odprta - 28. nov 2009 16:01 | ogledi: 3.770 | odgovori: 18

prosim ,pesniško navdahnjene kulinariste, da mi pomagajo spisati pesmico za petošolca, ki naj se rima in vsebuje naslednje besede-klobuk-cofek-luna-muca-spanje sanje,midva preizkušava pa nama nekako ne gre, zato prosim kulinarične poete za pomoč,poišljite zasebno sporočilo,če se me kdo usmili že vnaprej hvala.

martn

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

28. nov 2009 16:34

Martn, mi je vseeno če me vsi po vrsti oblajajo, ampak zdaj bomo pa še za tvojega (predvidevam da je tvoj) petošolca domačo nalogo delali? Naj sede za mizo in se SAM potrudi. Bo že nekaj spackal skupaj. Če tebi ne bo všeč, nič zato. To je konec koncev njegova naloga.

Vanja

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

28. nov 2009 19:13

Ah, nihče te ne bo oblajal, večini se najbrž ne zdi na takle niti vredno odgovoriti. Če so že odrasli brez domišljija, je imajo otroci na pretek. Če se jih zavija v vato, ta ne pride na plano, ker ji ni treba. Se sama spomnim takih nalog v OŠ - komaj sem čakala nalogo, kjer ni bilo piflanja in računanja. S takimi nalogami sem se igrala in prepustila domišljiji prosto pot. In tudi v šoli je bilo pri prezentaciji zabavno in oh in sploh luštno. Grajani so bili le tisti, ki je niso naredili oz. so jim jo spesnili očiji in mamice. In prav je tako.

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

28. nov 2009 20:13

Muca se s cofkom igra,

potem v klobuk odskaklja,

luna zaziba jo v spanje,

ji zaželi sladke sanje.

Mogoče res ni bogvekaj za nas odrasle, ampak jo je skoraj sam sestavil moj 4-letnik. Samo v razmislek...

čoko

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

28. nov 2009 20:55

Moj junior devetošolec, ki je zaradi preveč počitka obdan z knjigami iz matematike, kemije, govornim nastopom pri angleščini ...in od vsega preveč se vrti v krogu, je sedaj, ko sem prebrala te besedice med reklamami "kmetije", katere ob vikendih in še kdaj spremlja, takoj spesnil - nametal spodnje "rime". So pa bili primeri, ko je on moral spesniti pesmico, pa ni našel besed in besedic. Takrat smo tudi njemu vsi pomagali in zlagali besede. Zato poznam to zadrego. V kolikor vama bo kaj pomagalo se poslužita spodaj napisanega, malo premečita, kaj dodajta in kaj brišita. Klubuk zeleni cofek ima, se muca z njim lepo igra. Ga grize, liže, kotali, potem pod njim sladko zaspi. Se igra v sanje spremeni in muca zdaj glasno smrči. LP Sonce sonce51

karlinka  

član od: 1.2.2008

sporočila: 181

28. nov 2009 23:14

A po novem morajo sedaj otroci v šoli pisati pesmi? Ko sem jaz hodila v šolo smo morali biti vsi "samo" pisatelji. A danes to res ne zadošča več? Noro - tako kot nima vsak posluha, nima vsak pisateljske ali pesniške žilice. Ko sem prebrala martinovo prošnjo mi niti na misel ni padlo, da mora pesmico napisati sin za domačo nalogo. Sem mislila, da jo rabijo kot prigodnico za kakšen sinov praznik. karlinka Sporočilo je spremenil(a) karlinka dne 28.nov 2009 23:17

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

28. nov 2009 23:27

karlinka je napisal/a:
A po novem morajo sedaj otroci v šoli pisati pesmi? Ko sem jaz hodila v šolo smo morali biti vsi "samo" pisatelji. A danes to res ne zadošča več? Noro - tako kot nima vsak posluha, nima vsak pisateljske ali pesniške žilice.
Saj ravno zato so take naloge. Nima tudi vsak žilice za risanje, pa obstaja likovni pouk. Ravno tako niso vsi enako gibalno sposobni, pa imajo telesno vzgojo. Tudi vsi ne bojo prevajalci, pa se učijo tuje jezike, med drugim tudi take, ki jih bojo v življenju mogoče manj rabili. Mislim, da nobenemu otroku ne škodi, da se malo potrudi in razgiba možgane, učitelji verjetno ne pričakujejo pesnitev v stilu Prešerna. Razumem pa, da se kakšen dan zgodi blokada in se res ne moreš spomniti nobene rime. matilda

karlinka  

član od: 1.2.2008

sporočila: 181

29. nov 2009 0:50

Možgane se da razgibavati na zelo različne, tudi bolj zanimive in koristne načine kot je iskanje rim. V mislih imam urjenje v logiki in zapolnjevanje vrzeli zaradi katerih imamo v Sloveniji nemalo funkcionalno nepismenih "pesnikov". Pa še to: ocene, ki jih dobivajo otroci pri likovnem ter glasbenem pouku ter telesni vzgoji nimajo enake teže kot ocene, ki jih dobivajo pri slovenščini, matematiki, fiziki... karlinka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

29. nov 2009 4:48

karlinka je napisal/a:
Pa še to: ocene, ki jih dobivajo otroci pri likovnem ter glasbenem pouku ter telesni vzgoji nimajo enake teže kot ocene, ki jih dobivajo pri slovenščini, matematiki, fiziki... karlinka

Seveda ne in prav je tako.

Meni je bilo bolj prav, da je otrok sam naredil domačo nalogo in zato dobil primerno oceno, kot pa da bi mu jo naredila midva z možem. O tem slednjem niti slučajno nismo niti pomislili! Domača naloga je bila njegova, če že, je sva bila vedno na voljo s SVETOVANJEM. Pravzaprav, ko je prišel z vprašanjem, je 95% dobil en plaz vprašanj in je tako prišel do odgovora na vprašanje, ki nama ga je postavil. Tako se uči razmišljanja, z analiziranjem stanja.

Danes bo otrok morda dobil samo trojko ali štirico, drugič bo imel več samozavesti, se bo bolj potrudil in brez težav dobil petico. Ko starši enkrat preveč pomagajo, se ne zavedajo, da otrok sam po sebi ne bo prilezel na petico, ker bo vsakokrat vrgel puško v koruzo: Eh, saj itak ne znam, kaj bi se trudil. Hej, mami, spesmi mi pesmico, reši matematični problem, ker je težek pa tisto KuliSlo angažiraj, če ne znaš! HALO!

Že samo dejstvo, da je otrok nekaj naredil SAM, je to v njegovo zadovoljstvo in zbujanje samozavesti: Jaz  naredim karkoli se spravim narediti!!

Zbujanje samozavesti otrokom je elementarna šola, ki je starši danes ne spoštujejo. Kaj bo pa potem, ko bodo tile petšolčki dobili službe? Bodo tudi starši stali ob strani in naredili delo zanje ali reševali probleme?

Kako so nam včasih rekli: Brez muje se še čevelj ne obuje!

Vanja

micogica  

član od: 29.12.2005

sporočila: 209

29. nov 2009 7:27

[citat=--Vanja_v_ZDA--]

[citat=--karlinka--]Pa še to: ocene, ki jih dobivajo otroci pri likovnem ter glasbenem pouku ter telesni vzgoji nimajo enake teže kot ocene, ki jih dobivajo pri slovenščini, matematiki, fiziki... Seveda ne in prav je tako.karlinka[/citat]

Tole pa že lep čas ne drži več (zadnjih 9 let zagotovo ne). Vsi obvezni in tudi izbirni predmeti se ocenjujejo z ocenami od 1 do 5. In vse številčne ocene imajo popolnoma enako težo. In verjemite, da se da tudi pri likovni ali telovadbi da dobiti zelo, zelo slabo oceno. Lep, dan micogica Sporočilo je spremenil(a) micogica dne 29.nov 2009 07:28 Sporočilo je spremenil(a) micogica dne 29.nov 2009 07:30

mai  

član od: 2.3.2007

sporočila: 447

29. nov 2009 7:41

Se popolnoma strinjam s tabo, micogica. Prijateljičini hčerki je prav ocena iz likovnega pokvarila uspeh. (mimogrede, tudi splošnega uspeha ni več). Medtem, ko poznam kar nekaj obupanih staršeh, katerih otroci imajo pri telesni vzgoji nms (ne dosega minimalnih standardov oz. nadomestek za enko). Niso vsi umetniki in niso vsi atleti! Sin hodi na srednjo računalniško in gre mu odlično. Največ težav pa ima, kljub kupu težkih strokovnih predmetov, z umetnosto vzgojo. Prijetno nedeljo.... jana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti