Kuhinjski mikser

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

18. mar 2014 14:58

Moj novi rdeči kitchen aid je na poti in komaj čakam, da ga "stestiram";) Od izkušenih uporabnic bi prosila za nekaj nasvetov (sem prebrala vseh predhodne strani, a bi vseeno rada preverila, če prav razumem;):

- ko delate vlečeno/kvašeno testo, date vse sestavine v posodo, nato pa spremljate, ali je dovolj vode, moke ipd., na koncu pa same še enkrat prevlečete?

- ko delate klasičen biskvit za torto, ali še vedno ločite rumenjake/beljake ali stepate vse skupaj? Kako gre potem priprava biskvita?

- ali ima katera še del za pripravo sladoleda? To imam tudi v namenu nakupa, pa ne vem, ali bi to kupila kar zraven ali bi posebej en stroj samo za sladoled.

 

Vesela bom vseh nasvetov, hvala!

Titikaka

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

18. mar 2014 16:09

Ko delam testo dam nekje 4/5 moke..in potem počasi dodajam moko,ker se lažje testo zmeša ,če je preredko in dodaja moko,kot če že štartaš z pretrdim  ,temu boš težje dodajalo mleko oziroma tekočino.Vzhajat pustim kar v posodi,nato ge vzemem ven in še na deski malo pregnetem.

Ko delam biskvite pa odvisno kaj receptura zahteva.Če je celo jajce stepem celo jajce,če je treba ločit, pa prvo stepem rumenjake in kar je treba zraven,nato še posebej beljake.V stepene beljake dam malo rumenjakove mase enparkrat na minimum zavrtim ,nato preostale beljake vmešam ročno,da mi ostane volumen,Sem probala prvič vse v stroju,toda pobere malo volumna.

Ostalih dodatkov pri Kitcen Aid-u nimam,ker imam vse že od prej posebej.

Uspešno mešanje..sama ga imam kar na koncu pulta,ker ga precej uporabljam.

 

Vrtejbenka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. mar 2014 16:41

Genoise oz. biskvitno testo delajo vsaj nekateri profesionalci tudi s celimi jajci s tem, da jih stepajo vsaj 10 minut. POtem previdno vmešajo moko z veliko kuhalnico. Meni na žalost, kljub večim poskusom to ni uspelo in ga delam samo še na klasičn način, torej ločim rumenjake in beljake.

Kvašeno testo delam samo in izključno po receptih, ki imajo točno določeno količino vode oz. mleka. Ne glede na to, katero moko kupim oz. na katerem kontinentu, mi vedno enako uspe.

Vlečeno testo delam po receptu, ki ga je v en forum napisala Teta torta in ga imam kar na listku, zataknjenem na notranji strani vrat enega kuhinjskega elementa: V posodo stresem 300g moke, dodam 1,5 žličke soli, 2 žlici jedilnega olja in 2 dl mlačne moke. To potem mesim tam enih 10 do 15 minut in testo se mi vleče do sosede in dalje. Ajd, tole slednje je malo pretiravanje.

Za navaden bel kruh ali pizza tresto uporabim razmerje 3:2 (recimo 750g moke in 500 g vode). Vso toplo vodo vlijem v KA posodo, dodam suh kvas (1,8% suhe sestavine), pol žlice sladkorja in pustim , da vzhaja. POtem dodam vso moko s soljo (2% suhe sestavine) in mesim 10 do 15 minut. Res ni treba komplicirat in vzhajat testo v enem deci vode in tako po nepotrebnem umazat še eno posodo. 

Tisto dodaš "malo na oko"...tega noben profesionalen pek ne dela in zato se tudi meni ni treba mučit na tak način in upad, da bo uspelo.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 18. 2014 17:07

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

18. mar 2014 21:39

Jaz pa testo za kruh delam vedno "malo na oko" (ok, razen kvasa), pa mi vedno uspe, tako da mi sploh ni treba upat, sem kar prepričana

JJ

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. mar 2014 1:46

JanisJoplin je napisal/a:

Jaz pa testo za kruh delam vedno "malo na oko" (ok, razen kvasa), pa mi vedno uspe, tako da mi sploh ni treba upat, sem kar prepričana



JJ

 

Glej, Jj, , Tudi jaz bi ga načeloma lahko naredila na oko. Načeloma. Ampak, lonček imam itak zunaj za doziranje vode, zakaj je ne bi v tem primeru izmerila toliko, kot je rabim, nič več, nič manj. Menda ja ne daješ skledo, v kateri mesiš pod pipo, ali pač?

Če uporabiš točne mere, streseš vse skupaj in pustiš, da ti mašina mesi, tistih 10 do 15 minut pa delaš kaj drugega, namesto da stojiš zraven in ocenjuješ, če je dovolj moke ali vode. In ravno zato, ker solijo od oka, je velika večina domačih kruhov premalo slana. Imajo tak "voden" okus, ki ga niti slano maslo ne popravi.

Don't get me wrong, moje brbončice so tako zverzirane, da lahko neko kuhano jed (ne pecivo), ki jo prvič jem v kaki restavraciji na potovanju, sama doma pripravim po spominu. Ampak, če pogledaš kuharske knjige, v nobeni niso ključne sestavine: "Od oka". Samo na KulSLo jih je en kup, druge koristi pa ni od njih kot ta, da delajo informacijsko gužvo.

Bistvo pisanja receptov je, da si spoštljiv do tistih, ki bi radi kuhali, pa ne znajo in jih z enostavnimi navodili spodbudiš h kuhanju ali k peki. Poglej skrpucalo od recepta Arepas na temle forumu. Me zanima, kdo se je spravil tele kruhke delat po njem. Sama imam navado, da jedi, preden jih objavim na KulSLo, skuham in si sproti zapisujem količine sestavin. Imam navado, da kuham "od oka".

 

 


Vanja

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 19. 2014 01:54

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8698

19. mar 2014 8:58

Titikaka, pri biskvitih bo najbolje, da se držiš recepta. Tam kjer zahteva ločevanje beljaka / rumenjaka loči, tam kjer ne, pač ne.

Ko pripravljam peciva in potico vedno imam odprt recept, čeprav marsikaterega znam napamet.

Pri kruhu in vlečenem testu pa nikakor, to je vse "na uč", odvisno v katerem pekaču imam namen pečt (ali je za dve osebi, ali za 10). V mešalnik dodajam sestavine postopoma in kontroliram z roko, šele potem pustim gospodu MUM-u, da naredi svoje. 

Kar se pa tiče spoštljivosti do receptov, a seveda, to je bistveno... spoštljiv si že s tem, da ga velikokrat uporabiš. 

Do pred nekoliko let nazaj ni bilo MUM-ov in ni bilo Kulinarike... , pa smo mesili in vlekli testo, tako da... no, ja, da ne govorim preveč...

 

Pozdravček!

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

19. mar 2014 15:51

Hvala lepa vsem za nasvete. Očitno bo res treba imeti dve posodi;) Moram malo raziskati, kje dobim kakšno cenejšo kot je pri nas; se mi res zdi, da je bolj praktično pri biskvitih oziroma kjer je potrebno ločevanje rumenjakov in beljakov. Manj izkušeni kuharji imamo radi čim bolj natančna navodila; verjamem pa, da izkušeni tega ne potrebujete toliko in sem zelo vesela za vaše potrpljenje in učinkovito usmerjanje;) 

Titikaka

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

20. mar 2014 10:40

Jaz ločim beljake od rumenjakov, rumenjake stepem v MUM-u, beljake pa z navadnim mikserjem... Beljaki so hitro stepeni, s tem, ko te potrebno rumenjake dlje časa stepati. Še posebej, če je zraven kristalni sladkor.

Lopatka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti