8. okt 2009 13:55
Če še malo premislim, ker vidim, ribica, da si humanistka...malo imam a second opinion glede vaše načrtovane edukativne ture po LJ.
V Ljubljani in Sloveniji ljudje živijo v eni čudni iluziji, da se je življenje končalo tam nekje 1952...(mislim, da je Plečnik takrat končal obnovo Križank). In jih zato takoj pošljejo med mrtve, beri na Žale. Če bi bila jaz srednješolka in bi mi na ekskurziji kazali pokopališča...bi se obupno dolgočasila.
Sama sem nekajkrat vodila kolege in znance od drugod po Lj in sem začela pred MGLC (Tivoli) in potem po sprehajališču (kjer so vedno odprte razstave dobrih fotk) mimo Moderne galerije (sicer se ravno v tem času ponovno odpira, ampak boste verjetno zgrešili termin) na desni in Narodne galerije na levi strani. Tam je najbolj opazen Robbov vodnjak in tisti prostor zdaj drugače živi. Potem pešakiraš mimo gradbišča Opere (okej, naj se gradi, enkrat bo dokončana) in mimo Narodnega muzeja do Cankarjevega doma (in naj otroci primerjajo fasado Moderne galerije in Cankarjevega doma, ker gre za istega arhitekta, pa še Plečnik to ni
). Od tam pogledaš, kje je v tej državi lokacija predsednika in vlade in potem greš po Erjavčevi (mimo Drame) ali Gregorčičevi do Nuk-a in Križank (jaz bi raje kazala Križanke, kjer je zanimivo, kako se je samostanski prostor spremenil v javni prostor in za likovni pouk naj tam otroci iščejo ornamente) in lokacijo srednje šole od MamaF kot pa Žale), pokažeš še lokacijo SAZU, nakar se spustiš na Breg. Edino, kar morate paziti, da se vam otroci ne bodo porazgubili že v Petit Cafeju
. Ko je človek enkrat na Bregu, gre proti Čevljarskemu mostu, pa čez Brv in je na Tromostovju in Prešercu (in naj tam otroci najdejo Julijo
) Potem pa se začne happy hour. Je pa res, da v tej izvedbi bodo že silno utrujeni, ker bodo v bistvu relativno majhne razdalje dolgo časa raziskovali (ampak še vedno je bolje to, kot pa se peljati v predmestje, samo za to, da vidiš Žale). V resnici je namreč tam vedno prometni zamašek, pred 1. novembrom bo pa še večji.
Vendelina jr.