Vloga za odškodnino

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

tema odprta - 6. okt 2009 18:00 | ogledi: 2.677 | odgovori: 5

Pozdravljeni ,zopet se obračam na vas saj ste mi že velikokrat pomagali z odgovorom.

Trenutno me zanima ali kdo od vas ve koliko časa lahko preteče od poškodbe,da še lahko uveljavljaš odškodnino.Ne vem ali je to dve ali tri leta.Poškodba je nastala decembra 2007,popolnoma zaključeno zdravljenje pa je bilo decembra 2008.Vmes ni bilo staleža.

Hvala za vaš odgovor

kriznana

strippy  

član od: 18.11.2008

sporočila: 283

6. okt 2009 19:11

Odvisno od koga zahtevaš odškodnino, najbrž.

Je to zavarovalnica, delodajalec, tretja oseba?

Pri nezgodnem zavarovanju pri Triglavu, lahko uveljavljam samo dni, ko sem na staležu, za dnevno odškodnino. Ko sem sklepal to zavarovanje, mi je bilo tako rečeno.

strippy

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

6. okt 2009 19:55

Zastarlni roki so oprelejeni v Obligacijskem zakoniki in se določajo za vsa primer posebej. Za odškodnino je zastaralni rok 3 leta. Rok se priče šteti od dogodka oz. od takrat, ko je znana škoda, kar naj bi pomenilo tudi zaključek zdravljenja.

V izogib slabi volji predlagam, da upošteva rok, ki teče od dneva nastanka škode. Do tega dne je treba vložiti tožbo na sodišče in ne neposredno na zavrovalnico. Ko je zahtevek na sodišču, zastaralni roki ne tečejo več, kar se imenuje pretrganje.

Predlagam, da odvetnik zahtevek za odškodnino najprej naslovi na zavarovalnico oz. tistega, ki ga nameravaš tožiti, vendar ta vloga ne prekine štetja rokov, ker se zastaranje ne pretrga.

Velja za vse vrste odškdnin, razen če zakon ne govori drugače. Pogodbe zastaralnih rokov po OZ ne smejo skrajšati.

F r i n a

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

7. okt 2009 12:00

Vsem hvala za odgovor. Gre za odškodnino,ki se bo terjala od delodajalca.Zaradi poškodbe na delovnem mestu. Hvala še enkrat in lep jesenski pozdrav kriznana

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

7. okt 2009 13:19

Če se odškodnina terja iz zavarovanja odgovornosti, ki jo ima sklenjeno delodajalec, oz. neposredno od njega, potem se pri odškodninskem zahtevku vrnejo tudi stroški zdravniškega pregleda.

Če pa gre za izplačilo odškodnnine iz nezgodnega zavarovanja, ker se izplačuje kot odškodnina samo invladinost, če je ugotovljena in dnevna odškodnina, ki je dogovorjena, potem NIKAKOR ne iščite zdravniškega potrdila, ker vam ga zavarovalnica ne bo vrnila.

Iz izkušenj vem, da je to ljudem pri odškodninah najtežje dopovedati.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti