Odpovedni rok in dopust

bea  

član od: 29.7.2009

sporočila: 23

tema odprta - 1. okt 2009 9:36 | ogledi: 1.853 | odgovori: 7

Pozdravljeni!

Mogoče mi boste lahko kaj pomagali, saj vidim da se tukaj spoznate res na vse.

Zaradi zmanjšanja dela v podjetju sem od danes naprej na 45-dnevnem odpovednem roku. Od 20 dni dopusta so mi ostali še 3 dnevi, ko sem danes vprašala direktorja kdaj lahko še koristim dopust, mi je odvrnil da dopusta nimam več, saj bom firmo zapustila 3 mesece pred novim letom in to je ravno 3 dni dopusta za vsak mesec. V podjetju sem zaposlena 5 let za nedoločen čas.

Ali ima direktor prav?

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. okt 2009 10:12

Draga moja, v tvojem primeru je to, kdo tule bolj prav obračunava dopust (odvisno tudi od tega, kaj imate v aktih delodajalca napisano, nekatere dejavnosti imajo omejitve pri koriščenju dopustov glede na čas v letu), skorajda irelevantno. Kar je relevantno, je to, kakšno delo boš imela PO teh 45 dneh. Ker, če boš dobila zaposlitev točno po 45 dneh in ne boš imela čisto nobenega neprostovoljnega prostega dne vmes... Vendelina jr.

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

1. okt 2009 10:27

Evo, meni bojo dopust prenesli v drugo firmo. Ostalo mi je 4 dni dopusta, ki ga ne bom več koristila tukaj. lidka [sonce]

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

1. okt 2009 10:34

Izrabo dopusta in ne obračun, je opredeljen v Pogodbi o zaposlitvi in aktu, s katerim se odmeri dopust.

Pravica do dopusta je neodtuljiva, vendar je potrebno vedeti, da delavec lahko dopust izrabi samo v dogovoru z delodajalcem. Če se delodajalec ne strinja, pač ni dogovora.

V tvojem primeru imaš zakonsko in moralno pravico tudi do tistih 3 dni dopusta. Moraš pa sama premisliti, ali je zaradi tega res potrebna vojna, saj boš v bodočnosti še kje delala.

V tem primeru nastopajo okoliščine, ki se jih omenja v zadnjem času: odsotnost občutka za delavce in samopašnost lastnikov kapitala. In zakaj potem  menežerji hodijo po treningih, kjer jih učijo upravljanja s človeškimi viri ?

F r i n a

bea  

1. okt 2009 10:59

Tako sem tud jaz mislila da se ti pač dopust prenese v drugo firmo, vendar po besedah mojega direktorja meni letos sploh ne pripada celih 20 dni dopusta ampak zdaj samo še 17 dni, ker bom šla 3 mesece prej iz firme. Se mi zdi malo čudno vse skupaj, saj vem da je po zakonu minimalno 20 dni dopusta (za tiste ki delamo 5 dni na teden), pa nič važno kdaj te dajo stran. Hočem povedati da mi hočejo zbrisat te 3 dni in da ne bom mela kaj prenest v drugo firmo in to se mi ne zdi prav. Ne bom se pa nič pregovarjala z njimi, ker komaj čakam da grem stran. Hvala vsem za odgovore! LP

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. okt 2009 11:38

Bea, po odmerjenem dopustu sklepam, da si mlajša. Ampak verjetno si že slišala za tisto, da je treba imeti pogum za spreminjanje tistega, kar se da spremeniti, potrpljenje za prenašanje tistega, česar se ne da spremeniti in modrost, da ločiš med prvim in drugim. Vztrajanje tipo "jaz imam prav, hočejo mi vzeti 3 dni dopusta, ne bom mogla nič koristiti v naslednji firmi", tale se zdi meni v celotnem kontekstu in na srednji rok kontraproduktivna. Vlagaj energijo v to, da boš v naslednji firmi zadovoljna in da bodo šle stvari tako, da boš imela zaslužek, ki ti bo omogočil kvalitetno preživljanje vseh dni in tudi dopusta. Vlagaj energijo v samoizobraževanje, vlagaj energijo v to, kako boš napredovala osebnostno in karierno, vlagaj energijo v to, da se naučiš tehtati med tem, kdaj se splača čemu odreči za to, da dobiš kaj več v prihodnosti in kdaj se splača postavljati stvari na ostro takoj zdaj in na primernem mestu (ne pa pol ure po tem beseneti za šankom). Pa še nekaj: noben vodja oddelka, noben predpostavljeni in tudi sodelavci ravno ne dobijo bleščečega mnenja o novem sodelavcu, ki takoj, ko pride v novo službo, vpraša, kdaj bo šel lahko na dopust. Vendelina jr.

bea  

1. okt 2009 11:49

Joj Vendelina imaš prav....sem napisala tako kot da mi gre zdaj samo za tiste 3 dni dopusta...sploh ne, hotla sem samo izvedet ali mi pripadajo še tisti 3 dnevi ali ga lahko delodajalec enostavno vzame. Pa tudi tako je, če bi bil delodajalec do mene v vseh teh letih pošten, bi tudi jaz lahko kar požrla te 3 dni...da pa me izkorišča do konca me je pa malo pogrelo...

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

1. okt 2009 12:33

Pa tudi tako je, če bi bil delodajalec do mene v vseh teh letih pošten, bi tudi jaz lahko kar požrla te 3 dni...da pa me izkorišča do konca me je pa malo pogrelo... [/citat]

Point je v tem, kar sem povzela.

Posebej pa me skrbi, da si delodajalci vzamejo pravice, posamezniki pa govorijo o potrpljenju. To je narobe. Nezakonitost se ne sme zdraviti s potrpljenjem.

Včeraj sem sedela s kolegico, ki je na čakanju in so jo poklicali v firmo ( tik pred upokojitvijo), na izobraževanje. S fakulteto in dolgoletnimi izkušnjami sploh ne bi smela biti na čakanju. Za to izobraževanje podari država 500 €. Dela pa enako delo kot pred čakanjem. Zdi se mi nezaslišano, da pride delodajalcu na pamet, da tako izigrava predpise in da obstaja taka država, ki sklepa luknjaste pogodbe, v katere padaaaaaaa denar davkoplačevalcev. Zato je naša država draga.

Problem je drznost in predrznost delodajalec, premajhne in prepočasne kazni in pozivi k potrpljenju za tuj blagor.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti