30. sep 2009 15:29
Dragi moji, zavarovalna polica je samo ena od pogodb, ki jo sklepamo. ZAto jo je potrebno pred podpisom dobro prebrati. Sestvani del police so tudi POGOJI, ki so označeni s krakimi oznakami npr. STA-2009, AO plus-2009.
Ti pogoji so najpomembnejši del zavarovalne pogodbe, vendar mi ni jasno, da se meni dogaja, da ima vsak moj zavarovalničar sto razlogov, da mi jih ob sklenitbi zavarovanja ne izroči. Eden od prijaznih stricev mi je zabrusil, če jih bom brala, če ponoči ne bom mogla spati. Za naslednje zavarovanje se je lahko obrisal pod nosom.
Zavarovalni pogoji so tisti skrinostni drobni tisk. Še enkrat svetujem, da poglejte v pogojih, kaj je VKLJUČENO in kaj je iz zavarovanja IZKLJUČENO. Ampak to je treba narediti še prej ko podpišeš pogodbo.
Še konkretna praksa: vedno shranim pogoje in jih ob novi polici preverim, če je polica še pod istimi pogoji. Če ni, sem zoprna in hočem nove.
Na mizo položim stare in nove pogoje. Vsak člen pogledam: najprej dolžino besedila. Če se razlikuje, pogledam, kje so razlike.
Posebej pogledam VKLJUČENO/ IZKLJUČENO, uveljavljanje zavarovanja, tu je največ sprememb.
Potem me čaka še samo površno branje, ker je ta materija zelo zoprna.
Upam pa trditi, da je z zavarovanjem tako kot s krediti za občane, ali pa s prometom nepremičnin. Ljudi, ki so v take posle vključeni , je zelo veliko. Redki pa verjamejo, da je za sklenitev teh pogodb, toej tudi zavarovalne, potrebno kar precej znanja. Ampak nad svojim znanjem se redko kdo pritožuje.
NA koncu si zavarovalnice delijo profite. Pomislite, iz česa. Svoj piskrček dodajo tudi odvetniki, za katere v tej nori državi naivni posameznikov verjamem, da kasirajo 40.000€ mesečno. In sodniki, ki presojajo in zaračunavajo premajhne poprečnine v zadevah, kjer se presoja naivnost posameznika.
F r i n a