Praženje ali kuhanje čebule

gartner3  

član od: 16.9.2009

sporočila: 66

tema odprta - 16. sep 2009 17:15 | ogledi: 11.491 | odgovori: 44

Spoštovani kuharski sotrpini!

Uživam v kuhi in pečenju jedi. Za vas ima vprašanje: v čemu je BISTVENA razlika med praženjem in kuhanjem čebule kot predpriprava velikim jedem? Pri divjačinskem golažu bi rad v čim krajšem času dobil kremasto obliko čebule (2-3 kg).

Prosim za nasvet (samo resni in preizkušeni predlogi).

Hvala za odgovor in lep pozdrav vsem!

Garti

gartner3

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. sep 2009 17:19

Čebulo za golaž vedno drobnoi narežem (sesekljam) in kuham/pražim v malo vode, po potrebi vodo dodajam.....čebula je hitro mehka, sladka.....potem dodam meso (ko je čebula skoraj suha), maščobe je povsem zadosti od tega mesa. Skupaj popreažim in.................(tole te je zanimalo, kajne?)

rimljanka - zasebno mnenje

gartner3  

član od: 16.9.2009

sporočila: 66

16. sep 2009 17:32

Najlepša hvala za odgovor. v nekaj dobrih receptih sem zasledil, da se mora čebula pražiti samo na maščobi in če ji dodamo med praženjem tekočino (vodo) se razpuščanje prekine. Kaj veste o tem? Zadnjič sem 2 kg čebule, rumeno korenje in zeleno zmiksal in vse skupaj kuhal v kotličku cca. 3 ure in na koncu še vedno nisem dobil popolne kremaste oblike zelenjave. LP, Garti

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. sep 2009 17:42

Palični mikser pomaga pri tem.....zakaj pa ne bi po praženju še njega uporabil?

gartner3  

član od: 16.9.2009

sporočila: 66

16. sep 2009 18:07

Njega sem že imel v mislih da ga uporabim čisto na koncu, če mi ne bi uspelo po navadni poti. Kaj menite za rumeno korenje, zeleno, KONJAK poleg vseh ostalih začimb v divjačinskem golažu (divjačina zamrznena in kupljena v trgovinah). Kot vino uporabljam Refošk in ne vem, ali je ta zvrst vina dobra (premočno ali prešibko? LP, Garti gartner3

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

16. sep 2009 18:45

Veliko količino čebule za golaž narežem na tenke kolobarje; v široki posodi - vsaj 32 ali 34 premera - dam mast (meni je boljše kot olje), ko je maščoba vroča, gor vržem čebulo, ki jo sproti s prsti malo mečkam. Mešam in denstam dokler se ne začne "sušiti" (močen ogenj), potem podlijem in pokrijem s pokrovom. Nekajkrat premešam. Potem spet odkrijem - tekočine je skoraj zmanjkalo; spet na močnem ognju minutko pražim... podlivam, recimo 3 x. Pri toliki količini to kar traja več kot pol ure.

Preden dam gor meso, je čebla dobro prepražena in je tokrat suha (brez podlivke).

Saj ni zakomplicirano... drugače neznam povedat. Sploh ni potrebe po kakšnem mečkanju s paličnim, ker čebule ni za videt.

Seveda, potem čez čas, na meso dam zelenajvo (korenje, rumeno korenje, zeleno, peteršilj, paradižnik...) Zelenajvo ne režem, ko je mehka jo dam ven iz golaža in jo v posodi zmečkam s paličnim ter vrnem zmes nazaj v golaž.

Z vinom pa nič ne kompliciram, ponavadi gre kar cviček notri.

Pozdravček!

Sporočilo je spremenil(a) dragička dne 16. 2009 18:48

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

16. sep 2009 19:06

gartner tretji, ne kompliciraj. Predvsem, koliko je kuharjev toliko je receptov za dober golaž. Glede same čebule ( že količina je diskutabilna ) eni prisegajo na varianto, ki jo je napisala rimljanka, eni se bodo prijeli za glavo in trdili, da  se čebula praži na olju dokler ne postane svetlo rjava ( drugač je golaž zanič, presladek pa kaj vem kaj še ), jaz pražim na olju " da ostekleni ", potem ostalo. Če ne veš kako in kaj, drži se recepta iz kakšne kuharske knjige, ki ji zaupaš. Za sebe lahko rečem, da imam nekaj kuharske kilometrine, seveda, vem pa ne vsega in v dilemi, pogledam kuharsko knjigo Ivačiča in se potem tega držim.

In kaj kompliciraš s kremasto zadevo: bolj boš na to pozoren, več napak boš našel in se ti, kakorkoli narediš, bo zdelo, da to ni to. Čebulo drobno nareži in potem spelji stvar do konca po receptu, bo se že samo naredilo tako kot je prav. Pri takšnih zadevah ( kot je golaž ) so važne druge stvari :  družba, pijača, časovni trenutek, koliko so ljudje lačni, kako sedijo ( stojijo )................Ponavadi je tako, da je vsak golaž dober ( pa kakršenkoli da je ), da se le ne zgreši par osnovnih napak: meso mora bit mehko, relativno prav slano ( rajše mal manj slano kot preveč ), seveda se ne sme prismodit...........

Sem še enkrat prebral tvoje vprašanje:......... rad bi v čimkrajšem času..........Najkrajši čas je čas ki je potreben da se meso lepo omehča. V tem času se bo tudi čebula lepo naredila. Pa kam se ti mudi: kuhanje golaža na " ta novih " steklokeramičnih ploščah je poezija, ne more se prismodit.

ežoj

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

16. sep 2009 19:06

Jaz sem pa ravno ta teden delala divjačinski golaž pa so  gostje rekli, da je bil za polizat. Ker je oče lovec je kupil celo srno. Jo je potem izkoščičil in meso narezal na kocke. Jaz sem na maščobi prepražila sesekljano čebulo,posolila, dodala kosti, zeleno gomolj, korenje narezano, lovor, poper, sol, brinove jagode, česen, timijan, majaron, rožmarin ter malo paradižnikove mezge in še malo pražila, zalila z malo vina ter dodala vodo. To omako (fond) sem kuhala 2-3 ure. Potem sem pobrala kosti ven ter omako prepasirala. Medtem sem v drugi posodi prepražila meso na olju, posolila in poprala, ter ga dušila z malo vode kakšne 2 uri. Odvisno od velikosti kock. Na koncu pa vse skupaj streseš in še malo povreš.

 

To je m oja verzija, oči ne mara čebule, zato jo jaz za vsako jed spasiram. LP Saša

Mir in dobro!

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

16. sep 2009 19:11

Ko sem jaz tole moje pisal, je pisala tudi dragička: kaj sem rekel ? Koliko kuharjev toliko receptov!

ežoj

gartner3  

član od: 16.9.2009

sporočila: 66

16. sep 2009 19:12

Dragička, najlepša hvala za natančen opis mojega vprašanja! V soboto ter nedeljo bom ponovno v tretje vadil in (v nulo) izpopolnjeval pripravo ter kuho divjačinskega golaža za 12 ljudi. Vam sporočim, kako je uspelo. Kaj pa menite na konjak (v marinadi) v tem golažu? LP, Garti

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

16. sep 2009 19:16

Kot je rekel Ežoj - ne kompliciraj. Kakšna marinada. In nehaj s tem konjakom. Za moje pojme je konjak predraga stvar, da bi se kar tako zlivalo.

Če boš imel dobro meso, po možnosti zunanji ogenj... nema da fali!

Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti