Zanima me , s kakšnim okusom popestri posamična začimba ali dišavnica (timijan, bazilika, muškatni orešček, lovor, kumina ...) v jedi. Če se da opisati. In tudi kako presoditi, kaj se ujema v kakšni jedi in kaj ne, pa zakaj ne.
jinja
Zanima me , s kakšnim okusom popestri posamična začimba ali dišavnica (timijan, bazilika, muškatni orešček, lovor, kumina ...) v jedi. Če se da opisati. In tudi kako presoditi, kaj se ujema v kakšni jedi in kaj ne, pa zakaj ne.
jinja
Da ne govorimo o tem, da imamo na KulSlo celo rubriko, kjer je veliko o tem.
http://www.kulinarika.net/clanki.asp?vrsta=7
Bo za silo zadosti? Opisovanje okusov..............kako si pa to predstavljaš?
jinja, okušamo 4 osnovne okuse: grenko, slano, sladko in kislo, vse ostalo je kombinacija teh okusov, voha (tudi vonjave, ki jih prepoznavamo, se moramo naučiti) in informacij, spravljenih v možganih (spomina). Samo spomnimo se, kako, če smo prehlajeni, hrana nima nobenega okusa. Zakaj že ne?
Najbržda nihče od rojstva ne prepoznava vonjev takole: prvič povoha in reče: guava, pa še nikoli ni zanjo slišal, kaj šele, da bi poznal njen vonj.
Tako pač nekdo, ki še nikoli ni vonjal šetraja, le-tega ne more prepoznati. Lahko ga pa njegov vonj spominja na nekaj, kar že pozna.
Nam je pa nekako prirojeno, da prepoznavamo prijetne in neprijetne vonjave. Zapisano v genih, z razlogom, bi rekla.
Opisovati torej okuse in vonjave različnih začimb in/ali dišav je težko, še posebej, če se prepletajo med sabo. Pot pod noge in poskušaj....................
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | Trixi |
| malo za hec | johana |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Ribja juha s testeninami

Peresniki po bolonjsko