20. apr 2009 17:20
Ti je Vanja lepo povedala na kratko.
Okej, še daljša verzija (čeprav se mi zdi, da sem enkrat že razlagala, v čem je fora...?).
Fazon je v tem, da se zbirajo popusti na plačilnih karticah (debetnih - to so tiste, s katerimi plačaš in gre denar takoj dol, za razliko od kreditnih, na katerih gre denar dol enkrat mesečno). Plačaš s kartico enkrat, dvakrat in potem se zbirajo popusti. In to takrat, če ponavljaš nakupe pri istih ponudnikih. Z drugimi besedami, če ponavljaš nakupe pri enem trgovcu in tam vedno plačuješ z debetno kartico, potem se čez nekaj časa nabere bonus popustov in ima peti, deseti nakup cenejši.
V Sloveniji ima tak sistem zaenkrat samo NLB v EnKa (kjer potem lahko občan na spletni aplikaciji čekira stanje svojih nakupov in popustov).
V prijateljskih državah z evri je situacija taka, da vsaka banka, ki ima kakih 20% tržni delež v državi na občanskih poslih nudi svojim strankam tako storitev, če pa ima manjši tržni delež, ji ekonomija obsega take storitve še ne dopušča.
In potem razni lyonessi skačejo v nagovarjanje občanov, ki imajo osebne račune in kartice pri manjših bankah in jim pač ponujajo svojo storitev. Ampak dokler ne bodo lyonessi imeli (tako kot je lucidno napisala Vanja) svoje mreže trgovcev, ki bodo vezani na sistem vodenja popustov....je totalno brezveze nagovarjati občane. Je pa res, da se s članarinami občanov financira mreža trgovcev s popusti.
Skratka, se mi zdi, da če bo šel ta kelih, draga rrr, mimo tebe, ne bo nobene škode.....
Vendelina jr.