Poke skleda z lososom
Aha, se mi že malo bolj svita - očitno gre za t.i. "hostijo" (tisto kar izgleda kot pergament oz. "paus" papir). In po vsej verjetnosti je v receptu omenjen zato, da se marmelada ne vpija v spodnje, krhko testo in to ostane res krhko?
mamaF, tudi brez oblata vmes se marmelada ne vpije v testo. Preizkušeno, kot sem že napisala, v dveh slaščičarnah (Jindrak in K&K hof Backerei) v Linzu, v ta drugi mi je gospod tudi pojasnil vse o linški torti (in prvi recept izhaja tam kmalu po letu 1600 in nekaj, tako da velja recept za linško torto za najstaresjši recept za torto sploh - če ne drži, potem gospod iz Hofbackereia očitno ne ve, o čem govori. Edino si niso na jasnem, od kod točno izvira, po eni varianti nekje iz Španije, iz dela, ki je bil pod arabskim vplivom.
Tako so mi povedali, tako da kakor sem v Linzu kupila, tako prodajam dalje.
No, v K&K Hof bck dodajajo v linško torto tudi muškat, ponekod se ne izognejo niti kardamomu, nikakor pa ne smejo manjkati nageljnove žbice in cimet. Torej je na osnovno linško testo več variacij na temo začimbe.
Mamamia
mamamia| mamamia je napisal/a: |
mamaF, tudi brez oblata vmes se marmelada ne vpije v testo. Mamamia mamamia |
Ja, sej jaz ga še nikoli nisem uporabila, pa je bila torta krhka, kot pač mora biti. Sem pa do sedaj v testo vedno vmešala le lešnike ali mandlje, ne pa začimb (razen malo limonine lupinice) - ampak moram absolutno ob prvi priliki sprobati še s ščepcem cimeta in kardamoma ali klinčkov. Sliši se dobro!
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Poke skleda z lososom

Goveji file s štruklji in rdečo vinsko omako z grenivko