17. mar 2009 21:47
Naj vseeno povem, da je bila moja mama nekaj mesecev brez težko pričakovane pokojnine in brez zavarovanja, ker je en bedak v inšpekcijo vzel moj spis, namesto njega. Mojega so namreč obdelovali zaradi hude malomarnosti delodajalca, ki sem jo (upravičeno) preverjala.
IMam prijateljico, ko ima nekaj let delovne dobe v Angliji. Naš ZPIZ ji je priznal delovno dobo, ko pa je uveljavljala pokojnino, sem doživela nekaj neslutenega. Slovenski ZPIZ je popolnoma odpovedal, šla je v Ljubljano, da pogleda v spiz, pa ji ga niso pokazali, ker bi kršili varstvo osebnih podatkov. Gospa je univ, dipl. ekonomistka, ima veščine v komuniciranju ( in je bolj potrpežljiva kot jaz), in je bila popolnoma obupana.
Zdaj pride pa glavno. Tisto pokojnino sva urejali 7 (sedem ) let. Trikrat poslali vse dokumente, priporočeno, se ve. Izpolnjevali vse obrazce. In- angleški penzijski fond je presodil takole: najprej je zavrnil vlogo, zaradi prekratke zavarovalne dobe, v naslednjem postopku je ugotovil, da sicer ima pravico do pokojnine, vendar je vplačan znesek premajhen, tretjič pa je določil pokojnino.
Ni bila vložena nobena pritožba, vsi dokumenti so prihajali in odhajali na siti naslov, VSE listine so bile opremljene z isto opravlno številko socilanega zavarovanja. Tri različne odločitve istega fonda, kar je trajalo 7 let. Slovenski ZPIZ ni naredil ama čisto nič, še informacije o tem, kakšni so pogoji, kljub izrecni pisni zahtevi ni nikoli napisal.
No tisto penzijo zdaj prejema. Nekoč sledi zgodba o DURS in obdavčenju te angleške pokojnine. Za pokušino: DURS je zahteval prijavo tuje pokojnine in plačilo dohdodnine nekaj let pred tem, ko je penzijo sploh uveljavljala.
Moja mama je vlagala zahtevek za družinsko pokojnino ( vse pripravljeno, ker sem poznala štose) in sem imela kaj videti. Obrazce izpolnjujejo ROČNO. Sunce jim...
F r i n a