Aparat za peko kruha

jabolko44  

član od: 21.2.2009

sporočila: 5

tema odprta - 9. mar 2009 10:43 | ogledi: 6.127 | odgovori: 13

Razmišljam o tem, da bi kupila aparat za peko kruha. Pomisleke imam le zaradi tega, ker proces od mešanja testa do pečenega kruha traja 3-4 ure, če pa testo umesim ročno, pustim vzhajati pol ure in kruh spečem v 3/4 ure (polovička pripravljene mešanice) pa vzame le dobro uro in pol časa. Zanima me kakšne so vaše izkušnje, kar se porabe električne energije tiče, saj ne vem ali se mi splača ali ne.

Lep začetek tedna vsem skupaj!

jabolko44

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. mar 2009 11:12

Če po pravici povem, je poraba elektrike zadnja stvar, na katero mislim pri uporabi kuhinjskih apratov (o tem razmišljam, ko jih kupujem, in imam vse energetsko varčne).

 

Glede kruha v kruhomatu: res traja tri ali štiri ure, a imaš tudi hitre programe, uro in pol do dve trajajo.

 

Pa tudi z zamikom lahko pečeš. Nastaviš aparat, da dela ponoči, ko je tok cenejši, zjutraj te pa že pričaka pečen kruh. To je ena od prednosti kruhomata pred običajno peko.

 

In odkar imam kruhomat, mi nobeno kvašeno testo več ne dela problemov, ne za potico ne za krofe. Mehko je in penasto, ko ga vzamem iz kruhomata (imaš namreč tudi program le za mesenje testa). Tako sem se polenila, da še testo za pico vržem v ta aparat, da ga zamesi in testo v kruhomatu prvič vzhaja. Pa kaj, če traja uro in pol, tačas naredim kaj drugega (razen če se otrokom mudi za pico, potem tudi jaz opravim ročno, a je to res zelo redko).

 

Tako da kar pogumno v nakup. Razen še si res vztrajen pristaš ročne peke, potem pač še enkrat premisli.

 

Pozdrav, Mamamia

 

mamamia

mamamia

helenag  

član od: 29.8.2006

sporočila: 210

9. mar 2009 11:13

Pozdravljena! Mislim, da je bilo že kar nekaj debat na to temo, ampak ti bo vsak svetoval po svoje, seveda. Jaz osebno lahko rečem, da sem aparat dobila lani in je v približno pol leta popolnoma osvojil naša srca. Prva dobra stran je cena (zlasti, če ti ga kupi tašča). Druga je ta, da mi za tričlansko družino ni potrebno prižigati in segrevati velike pečice, ki mi posledično ogreje tudi hladilnik (prostorska stiska pri blokovskih stanovanjih pač). Poleg tega imamo pri nas kruh iz pol kg pripravljene moke dovolj ravno za en zelo konkreten zajtrk, čez teden pa za dva do tri dni, dlje pa nikoli ne ostane. Se ne izsuši, je dober, okusen in bolj obstojen kot pekovski. In seveda veš, kaj si dal noter.... če te pa skrbi čas peke, mi navadno prakticiramo tako, da damo kruh peči ponoči (vse pripraviš in nastaviš timer) in nas zjutraj zbudi vonj po sveže pečenem kruhu.... In da se je stvar pri nas res prijela, dokazuje to, da "sme" z aparatom upravljati le močnejša polovica... Kakorkoli se boš odločila - jaz glasujem za - ti želim še veliko hlebov slastno dišečega kruha! helenag

piščanec  

član od: 15.1.2006

sporočila: 284

9. mar 2009 12:19

Glede porabe energije so pri Vip testu ZPS zapisali: "Aparati za pripravo in peko potrošijo zanemarljivo malo energije. Pri tistih z manjšo priključno močjo praviloma programi trajajo dalj časa. Bistvenih razlik med aparati pri porabi energije nismo izmerili. Stroški so precej nižji, kot če bi pekli v klasični pečici." Cel test pa je dostopen na: http://www.zps.si/dom-in-vrt/gospodinjski-apara piščanec

jabolko44  

član od: 21.2.2009

sporočila: 5

9. mar 2009 13:12

E, se posipam s pepelom in me je 10 minut malo sram, da se nisem prej malo ozrla po forumu, ampak, če to naredim mi gre takoj minimalno 1 ura časa; kar vsrka me splet . Sprejmem morebitne graje. O kruhomatu razmišljam iz razloga, ker mi najbolj dober polnozrnat kruh ravno iz teh pripravljenih zmesi - boljši kot katerikoli iz pekarne - ali so mi prekisli ali prepuhli.....Ni toliko problem v ceni, okus mi je bolj važen. Hvala za linke in mnenja! jabolko44

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

9. mar 2009 14:11

Pa se eno prednost ima kruhomat: vanj das tisto kombinacijo mok, ki ti najbolj ustreza. Lahko naredis samo bel kruh, koruznega, crnega, rzenega.... Zmesi si lahko pripravis sama, ni treba, da kupujes tiste ze pripravljene, ki so, mimogrede, dosti drazje od posameznih mok. Meni pa poleg tega ne odgovarjajo, ker so pripravljene zmesi preslane. Ravno tako ti izberes katero tekocino bos dala: samo vodo, kombinacijo mleka in vode, kombinacijo olje - mleko - voda, jogurt.... Nekaj casa bos potrebovala, da bos te kombinacije mok in tekocin prestudirala in preizkusila, potem pa bos lahko imela vsak dan na mizi razlicen kruh, predvsem pa bos vedno znala, kaj je v kruhu, ki ga jes. Pri vsem tem naj te trajanje postopka ne moti: ceprav stroj dela 3 ure, to ni problem, sam dela stroj in ne ti. Med tem casom pa se lahko posvecas cemu drugemu. ribica

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

9. mar 2009 17:03

Jabolko44, ni bilo mišljeno kot graja, link sem ti prilepila, ker nimaš pluska...pa za branje v tem kislem vremenu. Snovi je res več kot za eno uro, najdeš pa vmes recepte in zelo koristne nasvete izkušenih lastnikov teh aparatov.

 

LP, V.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. mar 2009 18:25

jabolko44, tu s(m)o tako prijazni ljudje, da te bomo hitro prepričale v nakup kruhomata. Ti si samo zalogo moke in zrnja nabavi, pa gremo veselo dalje.

 

 http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=8185

 

Takole, za vzorec, pa še moj recept za malo drugačen kruh. Je tudi prvi kruh, ki sem ga pekla v kruhomatu, trenutno pa v stroju nastaja koruzni.

 

In če meni uspe, ki kruha nisem nidkar prej mesila in pekla, tako da o sestavinah in razmerjih nisem imela pojma, bo gotovo tudi tebi.

 

Pozdrav, mamamia

 

mamamia

_kekec_  

član od: 25.2.2005

sporočila: 230

9. mar 2009 19:14

Moja sestra si je kupila aparat in pravi, da je kruh odličen.Ko sem bila pri njej, sva naredile krofe in priznati moram da so super uspeli, kar verjet nisem mogla kako rahli so bili.Priporočam, da ga kupiš, ne bo ti žal. lp, _kekec_

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

10. mar 2009 5:50

Tudi jaz ga priporočam, čeprav pečem v njem zelo malo (moji boljši polovici ta kruh ni všeč ). Pridno mi pa gnete vse sorte testa.

Ampak, če bi ga še enkrat kupovala, bi obvezno tistega z večjo kapaciteto in dvema gnetilkama. Moj je samo za pol kile moke, kar je zlasti pri testu večkrat premalo. No, če samo mesi, ga za ene 10 dek še zgoljufam, več se pa ne upam.

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti