Marcipan
Lahko ga z nečim obarvaš, pregneteš z malo saldkorja v prahu in dodaš nekaj kapljic soka ali aromatičnega likerja, razvaljaš enako kot plast kakšnega testa in ga z marmelado prilepišna testo, gor pa nadevaš kremo. Torej kot ena plasti v torti ali kolaču.
Lahko narediš minjone. Del marcipana dodaš kar v biskvitno testo, pečeš ga v tankih plasteh (kot za rolado). Posamezne plasti zlepiš z marmelado (lahko različnih vrst) ali s kremo, kombiniraš pač po lastnem navdihu, vmes lahko daš marcipan ali pa ga položiš le na vrhnjo plast. Vse obložiš s folijo in obtežiš s kakšno knjigo in pustiš čez noč. Naslednji dan lepo narežeš - krogci, kvadrati, rombi - in preliješ z različno obarvano ali belo glazuro, obliješ s čokolado (s temno, potem pa z belo delaš vzorčke) in daš v papirnate modelčke.
Ali pa surov marcipan razvaljaš, premažeš s čokolado, nugatom .... pač z neko tako maso, zviješ, narežeš na kolobarje in preliješ s čokolado ter okrasiš.
Narediš domače mozartove kroglice.
mamamia
mamamia
Živijo,
torej, da ne odpiram nove teme ....
Letos sem se odločila, da bom zbirki piškotkov, ki gredo ponavadi za Miklavževa darila, dodala še vsaj ene marcipanove .... nikoli še nisem ustvarjala z marcipanom, načeloma se mi ne zdi bav bav, vendar sem v dvomih katerega kupiti - imate morda svojega najljubšega/najboljšega? Ali se mi ga morda splača narediti? Je že kdo to poskusil?
Lep pozdrav
FelisGa veliko uporabljam, sploh ni zahteven, ga pa ne delam sama ampak ga kupim. Na pamet se znamke ne spomnim, kupim v tujini kakšen kilogram, ker ga toliko porabim pri praznični peki. Plus kg nugata seveda.
Lahko ga daš tudi v piškotno testo, lahko ga uporabiš za kakšno plast na piškotih (na podlago lepiš z marmelado ali nugatom), ali pa iz njega delaš okraske.
mamamia
Uporabljam kupljenega, če imam priložnost, izberem takega s čim večjim procentom mandljev, če ne, sem čisto zadovoljna z marcipanom iz hoferja.
lp
mzm
Jaz ga vedno delam doma, predvsem zaradi tega, ker mi je všeč, da ima več mandljev kot sladkorja, izdelava pa vzame le nekaj minut. Delam ga po tem receptu:
Mandlje poparim z vrelo vodo, odstranim kožico in pustim, da se dobro posušijo. Potem jih dobro (praktično v prah) zmeljem v kavnem mlinčku.
Na 300 g zmletih mandljev dodam 200 g sladkorja v prahu, slabo jušno žlico beljaka, nekaj kapelj limonovega soka, žličko amaretta in čisto malo soli.
Vse skupaj zmešam v multipraktiku, oblikujen v klobaso in zavitega v peki papir shranim v hladilniku.
Zelo okusen je tudi marcipan, za katerega uporabiš mandlje z rjavo kožico vred.
nolaKoliko časa ga lahko hranim v hladilniku, nola?
lp
mzm ![]()
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Polnozrnati peresniki z omako iz bučk, čebule in mandljev

Casarecce iz čičerike z bučo, porom, brokolijem, šetrajem, parmezanom in olivami