Bowla s kozicami
V Hoferju ali Lidlu kupujem tekoče detergente za črno oziroma temno perilo in za fino pranje (bluze, fine majice in podobno). sem zelo zadovoljna z učinkom. Hoferjeva praška ne kupujem ker je ostajal v predelu, kamor sem ga vsula, razen če sem prala na 60 stopinjah in več.
Za pisano perilo, ki ne potrebuje finega pranja, uporabljam ariel ali avo (kupim v Avstriji), slednjo tudi za belo perilo. Odkar uporabljam Avo, imam perilo belo kot še nikoli, pa še diši lepo.
Mamamia
mamamiaDragička, kupiti jih je mogoče v Kalčkovih trgovinah, pri najboljšem sosedu (vsaj v hipermarketih) in v spletnih trgovinah.
Še nekaj izkušenj po vztrajni 2-letni uporabi oreškov v trdni in tekoči obliki.
Super glede občutka, t.j. mehkobe perila in odsotnosti dražljivh kemikalij.
Ni treba uporabljati mehčalcev.
Super za temno perilo, ker nimajo belila, ki bi razbarvalo temno barvo.
Manj super za svetlo in belo perilo. Tu je treba uporabljati belila (ampak potem perilo ni več tako mehko).
Brez belil svetlo perilo sčasoma posivi oz. porjavi in ga je treba od časa do časa oprati s kakšnim dobrim pralnim praškom, da dobi nazaj svojo belino. Manj sivenja je tudi, če oreške zavijemo v krpico ali dve, ki so namenjene vpijanju barv. Dosti bolje so se mi obnesle mehke nemške (kupljene v Müllerju), kot gosto tkane italijanske (istotam)
Trdovratne madeže je nujno pred pranjem obdelati s primernimi sredstvi ali jih dodati v pralni stroj.
Zelo super za odplake in posledično ekologijo . Tudi za denarnico, vendar če uporabljamo obenem še belila ali lovilce barv, se strošek v primerjavi s praškom skoraj izravna.
Cila| hedonist je napisal/a: |
| Glej peperocino, povsem razumem tvoj ekološki zanos vendar pa mi ni jasno, kako lahko namesto praška uporabljaš sodo bikarbono, namesto mehčalca kis. Sej verjetno se perilo res nekako opere toda diši pa zagotovo ne po opranem, svežem. Vem da so praški pač narejeni tudi z dodatki kemikalij , vem da jih je potrebno uporabljati v manjših količinah kot svetujejo proizvajalci (pravijo da je te količine treba dati na polovico, da več ni potrebno) ampak saj gradimo čistilne naprave, ki potem te odpadne vode očiščene vračajo nazaj v naravo. Je pač tako da se razvoja ne da ustaviti niti ga ne bi bilo modro. Prav je da je ekologija prisotna in da nas uči kako paziti na naše naravno okolje in celoten planet ampak zadeva mora iti skladno z zdravo pametjo. Saj živeti tako kot so naši predniki ni ne vem kako mamljiv imperativ za sodobnega človeka, pa naj kdo še tako zatrjuje nasprotno. LP hedonist |
| hedonist je napisal/a: |
| ampak saj gradimo čistilne naprave, ki potem te odpadne vode očiščene vračajo nazaj v naravo. hedonist |
Da malce dopolnim tvoje razmišljanje in še koga obvarujem pred zmotno predstavo :
Tudi tiste strupene snovi, ki se nabirajo v čistilnih napravah, in same od sebe ne razpadejo, je treba nekam odložiti, kar ravno tako onesnažuje naravo, le na manjših lokacijah, pa tam zato toliko bolj intenzivno.
Nisem zaprisežena varuhinja narave, poskušam jo pa povsod, po svojih močeh in ne da bi si življenje preveč omejevala, obvarovati nepotrebnega obremenjevanja.
CilaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Venturini |
| malo za hec | sijasaja |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Bowla s kozicami

Jugoslovenka