Polnjene paprike
Kot je omenila zvezdica, paziti je treba na prikrite maščobe, ki jih je res veliko v suhomesnatih izdelkih in paštetah. Od salam je priporočljivo jesti le piščančja ali puranja prsa oziroma kakšno kuhano nemastno šunko.
Izogibaj se tudi konzervam ali pripravkom "iz vrečk".
Predvsem pa jej veliko rib, a ne pečenih v olju, pač pa na žaru (ali teflonu), najboljše pa so seveda kuhane (mnogi ne marajo kuhanih rib, a z zelenjavno spremljavo, z dodanimi zelišči in olivnim oljem zna iz kuhanih rib nastati prava poslastica). Tudi konzervo sardin lahko brez problema poješ, le olje odcedi.
A ti je zdravnik predpisal tudi kakšna zdravila? Jaz brez zdravil, kljub dieti, holesterola nisem uspela zbiti.
Glede oreškov je pa tako: ne pretiravati s količino, ni se jim pa treba povsem odreči, razen če gre za zelo strogo dieto (pri meni je bilo tako).
Glede sladic in ostalega "prepovedanega" - tu in tam ne bo škode, če si kaj privoščiš, ampak naj te izjeme ne postanejo pravilo.
Lahko pa ravnaš tudi tako:
Znano je, koliko česa telo potrebuje za normalno funkcioniranje - maščob, Oh, beljakovin....
Imaš tabelo z vrednostmi za posamezne vrste živil.
Dva ali tri dni si piši, kaj vse ješ, in potem izračunaj, koliko česa vneseš v telo. Na podlagi tega prilagajaj svoj način prehrane. Vse skupaj ti ne vzame več kot pol ure, uro dela, rezultat pa je realna podoba prehranjevanja in posledično smernice za ukrepanje.
Mamamia
mamamia
Mene pa zanima, kaj pomeni, če so vse vrednosti holesterola malenkost pod spodnjo mejo normale - holesterol, HDL holesterol in LDL, trigliceridi pa le malenkost nad spodnjo mejo normale?????
rrrPa sploh veste, da večina holesterola tako ali tako nastane v naših jetrih?
rrr, pri meni je tak zadnji izvid (jemljem sicer zdravila) in pomeni, da je vse v redu. Trigliceridi so tudi ena vrsta maščob, samo nekako drugače nastajajo kot holestrerol in vloga je malce drugačna, je pa res, da jih je težje spraviti na običajno raven kot holesterol.
Vem, rimljanka, da holesterol nastaja v jetrih, kot tudi, da čisto brez njega tudi ne gre, saj ima svojo vlogo v našem telesu. Pri meni so namreč tudi jetrra problematična in jemljem zdravila, ki malce regulirajo njihovo delovnje v povezavi s tvorjenjem holesterola. Ampak še pred jetri je pri meni problem slinavka, predelava maščob in OH in tako dalje. Ni pa stanje trenutno zaskrbljujoče, seveda je bil po treh in pol letih že čas.
mamamiarrr, trigliceridi so olja in masti, enostavne maščobe, holesterol (obe vrsti) pa sodita med sestavljene maščobe steroidne sestave. Zato seveda laho ima nekdo preveč enih in premalo drugih. Kot bi imela preveč kalija in premalo natrija, recimo .
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Polnjene paprike

Gravče Tavče ali Prebranac