Poroka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

27. okt 2008 9:30

Juriiiiššššš na svate, grem kar spisek gostov delat , potem pa peticijo za čimprejšnjo uvedbo onega običaja spisat

Ognjič

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. okt 2008 9:30

To, o čemer piše proxy, je sicer eden od uveljavljenih načinov, s katerimi so tradicionalne družbe uravnavale rodnost. Npr: da se ne bi prehitro rodilo preveč otrok, ki se jih ne bi dalo nahraniti, so se zmenili, da bo pač ena ženska seksala z več moškimi, pa bodo vsi zadovoljni. To so prakticirali tudi na Celjonu (mi je razložil kolega s Cejlona), kjer se naredili tako: formalno se je poročil najstarejši brat, nevesta je pa potem dobila še vse mlajše brate.... Glede darila nevesti......se pa ideja poraja kar sama od sebe....kroglice, naše drage prijateljice))))) A ne, proxy, kako je to Maorkam koristilo? Sorči, Iskra, smo ti prevzele temo, nam že same neumnosti letijo po glavi Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 27. okt 2008 09:31:31

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

27. okt 2008 9:47

Iskra, jaz bi se najprej s prijateljico temeljito pogovorila, kaj so  naloge priče oziroma kaj od priče pričakuje, kaj pa bo postorila sama. Verjetno  se lahko vsaj okvirno pogovorita tudi o darilu.

Moja priča ni imela nobenih obveznosti, razen da je sedela poleg mene (in sva bili zjutraj skupaj pri frizerju in kozmetičarki ter sva s penino v riti prišli k meni domov ravno dovolj zgodaj, da sem se še problekla, preden so svati prišli pome - mamo đe zdaj zmrazi, ko se spomni panike, ker takrat še ni bilo mobitelov ...). Za darilo sva se hitro dogovorili.

 

Ali pa sedite skupaj vsi štirje: nevesta, ženin, ti in ženinova priča ter se pogovorite. Navsezadnje je razlika, ali vas bo na poroki 20 ali 30 ali pa 50, 100 ali celo več. In tudi starši imajo verjetno kakšno vlogo pri vsem tem.

Odvisno je tudi od tega, ali se boste šli kakšne običaje ali bo poroka brez teh, pač prihod po nevesto in odhod na matični urad in potem v cerkev.

 

Naj skrajšam. Najprej sestanek, po obeh obredih pa upoštevaj nasvete proxime, Vd.jr, Ognjiča in podobnih, s katerimi se seveda globoko strinjam.

 

Pa saj poroka je hec!

 

Mamamia

mamamia

Iskra  

član od: 15.3.2008

sporočila: 90

27. okt 2008 11:23

Ja... Mogoče sem jaz tudi sprva mislila, da je poroka hec in da bo fajn in da je to dogodek, ki se ga vsi veselimo, ampak zdaj pa me vse to zeloooo obremenjuje. Lahko pa mi malo naštejete darila. ki ste jih dobili in ste se jih seveda razveselili, da malo dobim občutek . Pri kakih teh ceremonijah in običajih pa ne mislim sodelovati. Že to, da se cerkveno poročita mi je too much, glede na to da noben od njiju ne hodi v cerkev niti ob praznikih!!! Kaj še vse bo iz tega! Mi je kar slabo!!!! Iskra

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

27. okt 2008 11:33

Kot priča je moj partner poklonil en podaljšan vikend paket na morju, za mladoporočence imajo te reči prirejene, pa potem sva jima naročila preko prijateljev, ki živijo na Obali in so bili tako prijazni, da so to dostavili, eno steklenico penine, po cerkvenem obredu pa je dal župniku nekaj everčkov, ker je pripravil lep obred in dovolil, da smo v cerkvi malo poplaknili suha grla s šampanjcem. Za slike in ostale ceremonije pa je imel izrecno prepoved mladoporočencev (kot tudi nevestina priča) karkoli plačat.

Ognjič

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

27. okt 2008 11:40

Sama bi se povezala z drugo pričo in razčistila. Ni hujšega kot prepiranje o neplačanih računih in neizrečenih željah. Pa nevesto tudi vprašaj, kaj pričakuje. Pri nas je bilo tako: pričama sva povedala, da od njiju ne pričakujeva ničesar finančnega, le čustveno oporo in pomoč v prihodnje. Potem sta se obrnili na najini mami, ki sta povedali, kaj rabiva, in sta to kupili. Moja je kupila mikser, možičkova pa ogromen TV. In potem se je moja uboga priča počutila grozno slabo, ko je to videla. Ja, se splača vnaprej malo pogovoriti. tulka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. okt 2008 11:42

Iskra, potem si pa vsaj omisli tako oblekico, v kateri boš bolje izgledala kot nevesta:..... Boš imela dobro obleko plus zanesljivo te nikoli več nihče ne bo prosil, da si priča na poroki.... Vendelina jr.

Iskra  

član od: 15.3.2008

sporočila: 90

27. okt 2008 12:18

Vendelina! Moram ti povedati, da mi je tvoj predlog od vseh najbolj všeč. Bom razmišljala v tej smeri ja. Si pa me pošteno nasmejala res! :-D Iskra

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

27. okt 2008 12:20

Babe ne ga lomit. Jaz mam eno kolegico, ki hodi na poroke ful v večernih oblekah. Kot da bi prav nalašč želela biti v središču pozornosti... Itak da bom vsa lepa ko/če se bom poročila, samo naj mi kera pride bolj zrihtana, ji bom kar glavo odšraufala! Začetnica

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

27. okt 2008 12:43

Nikoli nisem bila poročna priča ( pa najbrž tudi ne bom). Sem pa bila dvakrat asistentka, spletična, kakor hočete. Bilo je dosti bolj zahtevno, priča ( en simpatičen gospod), pa je dostojanstveno skrbel za protokol. Priče po nevestini strani nimaj kaj dosti dela, saj naj bi bile umirjena plat zabave. ( Mi je prišlo na misel, da so mogoče veseli, da so se je znebili).

Oja, ženinova priča pa je imela veliko dela, cel projekt. Posvet pri izkušenih modrecih. Jezik namazan ( kot sedaj takratni ženin, po mnogih letih), ni čudno, da je zataval v politiko.

Še ena stvar je hujša od vsega, kar ste zapisali. Šranganje. Pasti in zvijače, ki sem jih pripravljala do zadnjega trenutka, ko sem se pridružila nevesti.

Naj bo poroka taka, kot si jo mladi par želi. Čeprav je treba za to malce stisniti zobe, narediti kaj, kar ni ravno v našem konceptu. Za naše prijatelje to ne bi bilo težko.

Jaz imam svojo poročno pričo izbrano že skoraj 30 let. Se mi zdi, da si ne bi belil zdaj že sivolase glave, kaj storiti. Namig: nečak od tiste jezične priče iz predhodne zgodbe.

 

Brezhibno ni nobeno življenje, pa ne bo nič narobe, če se prikrade kak spodrsljaj. Razen, če si ženin premisli. Iz lastnih izkušenj poznam tudi tako zgodbo. Mu rodbina ne bo odpustila.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti