Savna

mina20  

član od: 19.4.2007

sporočila: 389

tema odprta - 30. sep 2008 10:53 | ogledi: 4.251 | odgovori: 10

Pozdravljeni. Ne vem, če je že bil odprt forum na to temo, pa bom vseeno vprašala. Namreč zanima me, če je savna dobra za astmatike, in če je, katera vrsta bi bila najprimernejša. Sem bila spomladi v toplicah, pa sva šla v savno, vendar jaz nisem notri zdržala niti 5 minut. Prevroče je in se sploh ne da dihat. Sprašujem pa ker se za praznike s fantom odpravljava spet v toplice

Hvala za dogovor,

Lep pozdrav

mina20

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

30. sep 2008 11:00

Moj mož je astmatik, pa je od jeseni do pozne pomladi vsako nedeljo v savni, finski, in mu dobro dene.  Le da ne plava v bazenu po savnanju, ker tega doma nimamo, tako da se samo stušira.

Jaz nisem astmatik pa v finski savni ne vzdržim dlje kot deset minut, mi pa turška dobro dene.

 

Mamamia

mamamia

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

30. sep 2008 11:21

jaz nisem astmatik, tako da ti ne morem dati izkusenj iz prve roke, bi se pa strinjala za mamamio, da bi ti parna savna morda najbolj ustrezala. Je pa tudi zelo odvisno od tega kam gres, ponekod imajo vec finskih savn (pa tudi parnih), kjer so razlicne temperature (od 40C dalje) in stopnje vlaznosti. Pa tudi v sami savni je temperatura visja na visjih policah kot na nizjih. Ne poznam pa infrardece. Mogoce bi bila ta zate tudi primerna, saj naj bi jo lahko uporabljali tudi tisti s srcnimi tezavami, katerim finska savna ni priporocljiva. Mislim pa, da je pri uporabi te savne nacin ohlajevanja drugacen kot pri klasicnih. LP, R.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. sep 2008 11:23

S savnami je takole: človek gre v kompleks različnih savn za kake tri ure, če hoče, da je od zadeve kaj haska. In greš najprej malo v kromatično savno (to je tista na 65 stopinj pa svetlobe različnih barv se menjajo)...in greš ven in se zlekneš na ležalnik. In potem greš spet malo v turško in si tam nekaj časa in greš ven in se zlekneš na ležalnik. In greš potem v aroma savno in si tam in greš čez nekaj časa ven in se zlekneš na ležalnik. Pa greš malo v finsko savno in malo iz finske nazaj v ledeno sobo in potem je tudi tista indijanska savna zelo huuuuuuuda. In potem spet malo v ležalnik. Ta pravo potenje in učinki savnanja se itak začnejo kazati po kakih 30 minutah in potem moraš naslednjo uro itak ves čas piti in se potiti in piti in se savnati in počivati in potem za piko na i še kakšna blatna savna ali pa masaža. Po treh urah se telo naveliča potiti, po drugi strani pa z zmernim pitjem lepo dodajaš tisto tekočino, ki je šla s potenjem ven, pa kakšni energetski napitki so tudi okej (ne vsi), pa kakšna frutabela tudi prav pride (kar itak prodajajo v savna baru, ki je sestavni del vsakega spaja, ki da kaj nase) - skratka, po kakih treh urah je učinek savne opazen, zgolj po tem, da je bilo pet minut nekomu vroče, se ne da nič sklepati. Imej pri sebi tisto pripravico za v nos in začni s savnami z nižjimi temperaturami, pa gre. Vendelina jr.

matyuk7  

član od: 6.7.2008

sporočila: 22

30. sep 2008 12:16

Morda bi bila zate infra savna, ker v njej nisi izpostavljen visokim temperaturam in ima mnoge blagodejne učinke med njimi tudi takšne, ki lajšajo težave astmatikom. Več si preberi na tem linku: http://med.over.net/notranja_lepota/savna_ir.php l.p. matyuk7

Jejža  

član od: 6.9.2007

sporočila: 180

30. sep 2008 13:33

Sama pozimi redno enkrat tedensko obiskujem savno. Nisem astmatik, ampak prijatelj je in mislim, da tudi kdaj tja zavije... Zame prvo pravilo savnanja je, da sem v savni toliko časa, dokler se počutim dobro. Pa ne le dobro... res dobro! Na spodnjem linku si lahko ogledaš, katere savne obstajajo (v naših Termah), spodaj pa je tudi pdf dokument, kjer med drugim piše, za koga je savna lahko nevarna oz. ni priporočljiva. Sicer pa komaj čakam petek, da začnem letošnjo sezono savnanja :) http://www.terme-krka.si/si/smarjeske/wellness Jejža

Nusa1986  

član od: 27.10.2011

sporočila: 19

30. dec 2018 21:15

Pozdravljeni, 

pišem tukaj, da ne bom ravno odpirala nove teme. 

Nisem še nikoli šla v savno, bi pa rada, pa me zanima, kakšen je prototol v savni-sem sicer nekaj brala na internetu, bi pa vseeno prosila, če lahko kdo napiše iz osebne izkušnje. Kako je z brisačami, oz. oblačili? 

Hvala in lep pozdrav

Nusa1986

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

30. dec 2018 21:47

Nuša 1986 ponavadi pred vsako savno piše kakšna je oz. ali greš vanjo z rjuho ali ne. Za savno si omisli natikače. Glede na moje izkušnje dobiš ob vhodu v savno rjuho in/ali brisačo - v nekaterih savnah dobiš tudi plašč. Sama imam najraje tako brisačo na mačka http://www.riki.si/brisace-kopalni-plasci-itd/br . Pred vstopom v savno se stuširaš. V savni si gol. Po predprostorih hodiš zavit v brisačo ali rjuho. Pred vhodom v savno so nameščeni kaveljčki na katere po potrebi obesiš rjuho ali brisačo. V turško - parno savno greš brez brisače. Preden sedš na klop, le to spereš s tušem, ki se nahaja v samio savni. To narediš tudi po odhodu iz savne. V suhe savne - finska, infra, aromatična finska greš z rjuho, ki jo pogrneš na klop in se nanjo uležeš ali sedeš. Spodnje etaže v savni so manj vroče kot zgornje. V suhih savnah imaš ponavadi peščeno uro, ki kaže 15 minutni interval. Po končanem savnanju se stuširaš in greš v prostor za počitek. Lahko greš tudi na kneipanje, v mrzel ali topel bazen. Savnanje nato še nekajkrat ponoviš, vmes pa počivaš na lažalniku, piješ vodo ali čaj in ješ sadje.

V vsaki savni je osebje (vsaj na recepciji) in jih lahko mirno vprašaš, če ti kaj ni jasno. Skratka, če boš šla v savno, si vzemi čas in začni z manj vročimi, nato pa stopnuj z bolj vročimi. V savni naj bi bili goli, diskretni in imeli primerno jakost glasu, ker včasih doživiš, da je kdo prišel na glasno zabavo in klepet.

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

31. dec 2018 7:48

Darjuška je napisala že vse o protokolu v savnah pri nas, tako da dodajam le, da v Italiji recimo moraš biti pa v savni marsikje obvezno v kopalkah. Zgolj v vednost in ravnanje, če bi šla morda v savno po smučanju v Italiji.

motovilčica

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

31. dec 2018 8:41

Zanimivo branje.... Namreč kakšni 2 leti imam diagnozo astma in prva stvar, ki so mi jo zdravniki odsvetovali, je solni hram in pa savne, še posebej parna, saj so vlažne in polne bakterij, ki bi lahko mojim pljučem bistveno bolj škodovale, kot pa zdravim ljudem. Ne me linčati, to so priporočila pulmologa. Sicer še vedno zavijem 2 do 3x letno v (finsko) savno, parne se pa izogibam. Nekih posebnih dobrodejnih učinkov pa ne čutim, očitno sem preredko v njej. Mi je pa fajn, sploh pozimi se pogreti.

O protokolu oz. obnašanju ljudi v savni pa ne bi, to je že druga zgodba

marjja

Nusa1986  

član od: 27.10.2011

sporočila: 19

2. jan 2019 20:43

Darjuška, Motovilčica in Marjja, najlepša hvala za odgovore. 

Bom še malo premislila glede tega. 

Hvala in srečno

 

Nusa1986

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti