Žepnina
smoky, poskusi skozi igro. Najprej poišči besede s čim več šumniki, pa si izmisli kakšno besedno igrico. Morda začneš tako, da za vsak lepo izgovorjen šumnik sledi manjša nagrada - pa ne denarna, ampak da ti recimo reče, kaj moraš ti storiti (kaj vem tri krat teči okoli mize ali oponašati kamelo, kaj pokazati s pantomimo) in podobno. Morda vključiš še drugega otroka, da bo še bolj podobno igri.
Mamamia
mamamiaZgodba se je pred kratkim odvijala v enem izmed nakupovalnih centrov v Ljubljani, pri prodajalki balonov .....
mimo sta šla mlada mamica in otrok prbl. 3-4 let. Otroku se bil všeč balon v obliki nodija in je ves vesel ga gledal. Mamica mu je rekla: je lep a ne? in otrok ves navdušen pokima :) pa mami vpraša a ga kupva? otrok še bolj navdušeno pokima. Mamica vpraša koliko stane balon in nato sinu reče: no pa poglejva če maš dost dinarčkov..... odpreta denarnico v kateri je bilo premalo denarja in mami sinu reče: nimaš dovolj, boš mogu še mal šparat, pa bova drugič pršla .....brez kakršnih koli problemo sta odšla naprej ....
nauk zgodbe ...... si lahko razberete sami.
Kšn drug otrok nebi bil zadovoljen s tem da nima dovolj v denarnici, bi želel da mu mami posodi, spet druga mami bi samo iniciativno posodila, brez da jo otrok vpraš ...... odvisno od vzgoje in posameznika.
Čez par dni bom stara 24 let ..... žepnine nisem dobijala nikol .... in mi ni žal, oz. mi ni bila potrebna.
zgodba je dolga in ne paše sem ..... danes sem šparovna, vendar znam uživat in porabiti tam kjer je potrebno in na računu je vedno lepa vsota denarja ..... odrasti sem morala prehitro, še hitreje pa sem začela služiti svoj denar s katerim sem si plačala zasebno fakulteto, diplomo, izpit za avto .... vse je šlo iz mojega žepa, brez kakršne koli pomoči staršev, ali starih staršev (čeprav imajo odveč)......
tudi ko sem bila mlajša je bilo vse na meni, narediti kosilo do konca, ga prinesti mami ali očetu v službo, posesati, pomiti posodo, paziti na mlajšo sestro ..... vsa hišna opravila in še več .... od prbl. 10 do 15 leta ... nikoli nobenih nagrad v nobeni obliki .... niti hvala od lastnih staršev. Meni pa je bilo to potrebno slišati .... vrjetno je vsakmu lepo če ga gdo pohvali .... zato se ne šparat s temi besedami. Vsakmu otroku je to pomembno, da so ga starši opazili, bili zadovoljni, ga pohvalili .....
Zato vam srčno želim da boste (in nekoč tudi jaz) otroke naučili ravnati z denarjem že od malega .... seveda ne prezgodaj ....
Dejstvo pa je tudi da se časi menjajo in imajo danes že otroci pri 5ih letih veliko več "potreb, želja ...." kot sem jih imela jaz 15 let nazaj, a da me govorim o starejših .....
lp
in brez zamere![]()
Sporočilo je spremenil(a) Pitončica dne 08. avg 2008 22:32:58
tulka, pri nas je bilo na srečo tako,da sta obe babici in oba dedka (eden je žal še skoraj leto dni pokojni) po skupnem pogorovu in posvetovanju z nami, starši, odprli vnukom knjižice: v dogovoru so eni stari starši odprli varčevalno knjižico z odpovednim rokom, da sta otroka imela občutek, da denar lahko dvigneta, če to želita, tudi pred polnoletnostjo, in samo enkrat sta to naredila, za čisto majhno vsoto, v dogovoru z dedkom in babico. Durgi stari starši pa so jima plečevali rentno varčevanje in jima ob ponoletnosti izročili knjižico oziroma denar in pogodbo (otroka sta večino deanrja vložila naprej).
Predlagam ti, da se z babico oziroma taščo skušaš pogovoriti. Omeniš, da bi otroku rada odprla hranilno knjižico in ga začela navajati na varečvanje, pa jo vprašaš, ali bi morda kaj prispevala zraven. Da gre za dolgoročno naložbo, že v naprej za študij, pa kakšno potovanje, avto, naložbo v sklad. Morda sama niti ne pomisli na te reči, pa ravna, kot pač ravna. Ali pa greš po ovinkih in jo vprašaš, kaj ti svetuje glede varčevanja, glede na vse ponudbe, ki so na voljo. Morda ji prineseš kakšne letake, po bankah jih je polno, in jo prosiš za nasvet. Jih ksupaj pogledata in podobno. In napoveš, da boš hčerki odprla bančni račun takoj, ko bo možno, in bi bilo lepo, da se tačas že kaj nabere na knjižici.
Če ne bo šlo, pa se zmeni s hčero. Taščin denar naj ima za žepnino, kar bi dobila od vas, pa naj nalaga na knjižico oziroma kakšen varčevalni račun. Ali pa obratno. Bo otrok hitro spoznal, kako lepa vsota se nabere, če denar nalagaš, in kako hitro ga zmanjka, če ga sproti trošiš, ne da bi na kaj mislil.
Ker če so babice že pripravljene dajati denar, dajmo to speljat v primerne kanale. Sama pri mojih dveh opažam, da veliko lažje zapravita denar, ki jima "pade" kar tako, občasno od dedka in babic, ko pač nanese in jima stisnejo 10, 20 ali 50 evrov. Veliko težje pa porabita denar, ki sodi k žepnini ali ga sama zaslužita.
Tako da bi po moje kak pogovor bil za začetek najboljša pot.
Mamamia
mamamiaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Lazanja z genovskim pestom, stročjim fižolom in krompirjem

Pečeni ajdovi svaljki s skutino kremo in jagodami