Kitajska

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

26. avg 2010 10:56

Vanja, krasna reportaža! Mi bi šeeeee

Mojca

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

26. avg 2010 10:57

Vanja, hvala, čudovito.

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 931

26. avg 2010 14:23

Vanja prosim nadaljuj reza

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

26. avg 2010 16:05

Vanja, res dobra reportaža. Obujam spomine (tam sem bila konec februarja, ko so še gradili olimpijski stadion) in čeprav sem šla s turistično agencijo in res dobrim vodičem, si bom tole tvoje poročanje prekopirala zraven mojh slik, saj si mi že doslej  obudila veliko informacij, ki so mi v tem času že pobegnile iz glave. Marsikaj pa sem šele zdaj izvedela. Čakam nadaljevanje...

 

kača

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

26. avg 2010 17:30

Danes je dolgo pričakovani dan. The great China Wall, here we come!

Ampak, dan se začne turobno! Po prvem res obilnem zajtrku se spokam do lobby-ja in spet naročim taxi. Odpeljem se do do Lama Templa. 7km oddaljenost od od hotela bo “piece of cake”. Yeah right! Voziva se 45 minut. Moja orientiranost v mestu je enkratna. Ugotavljam, da me taksist pelje v pravo smer. Ulice so polne avtomobilov, ki se prerivajo. Prerivanje res ni izraz, ki ga asociiraš z avti, ampak točno tako izgleda. Eden leze v drugega, ob drugega, pred tretjega, vmes hupanje, hupanje in še več hupanja! Gees! Pa skozi rdečo luč, v levi pas, bremzanje, še več hupanja. Ampak, brez ene praske in s še nekaj več sivih las na moji glavi prispeva pred vhod Templa.  Zahvalim se s “Xie xie” ("šije šije", s tem, da je š precej mehek, kot je recimo ć v primerjavi s č) No, vsaj tako me naučijo v hotelu in čisto navdušeno ploskajo, ker je menda moja izgovorjava fenomenalna.  Števec kaže 25RMB (ali yuanov), pustim mu še nekaj napitnine in taksist se mi veselo zahvaljuje. Beri: veselo se nasmehne in globoko kima z glavo.

 

Obe strani ulice sta posejani s trgovci, ki prodajajo raznorazne suvenirje in seveda hrano. Povlečem kamero in na mojo grozo ugotovim, da je memory kartica  ostala v računalniku. Ker nepotrebno razburjanje samo povzroča prekomerno staranje,  si rečem: Kar je, je, odštejem 25 RMB za vstopnico, nadaljnih 10 za karto  s podrobnostmi in vstopim skozi še ena mogočna vrata.

 

Najprej mi v nos butnejo vonjave dišečih paličic, ki jih ljudje množično kupujejo in prižigajo, nato se mi oči zasolzijo od vsega dima. Moj občutek za vonj ( o burbončicah ne bom tukajle pisala) je nekoliko ekstremen in močne vonjave me dejansko tako zmešajo, da se niti skoncentrirati ne morem. Hitro stopim do prvega paviljona v upanju, da bo boljše. Nope, nič boljše.

 

Lama Tempel je mogočen, simetričen in zgrajen po principu Prepovedanega Mesta. Za spremembo lahko obiskovalci hodijo skozi dvorane oz. paviljone, ki so polne Bud, njihovih skrbnikov, zaščitnikov in vsak od njih ima točno določeno nalogo. Hodim naokoli, si ogledujem bude in iščem podatke, koliko kipov mora biti v tem templju. Informacije ne najdem. Nekateri izgledajo prav grozljivo in pomislim, kako morajo biti prestrašeni mali otroci ob pogledu nanje. Meni kot otroku, bi v resnici povzročili nočne more.

 

Po 2 urah se prebijem do zadnjega templja (ali je templa?). Naj vas malo pozabavam z imenom: Pavillion of Ten Thousand Happinesses (to ime sem si zapomnila, OK?)   Ti so res prihranili najboljše za na konec. Paviljon so namreč zgradili okoli gromozanskega 26 meterskega bude, ki je izrezljan iz enega samega mogočnega  debla sandalovine (sandalwood), prevlečen je pa z zlato barvo. Nekdo v njegovo bližino položi 2 piškotka. Poleg njega stoji napis Guinnesove knjige rekordov, da je to  uradno potrjen največji buda na svetu, iz enega samega kosa lesa. Aja, 1/3 bude je pod zemljo, da se ne bi prebrnil v slučaju potresa.  Moja kamera pa ne funkcionira! Grrr! Nekaj časa še občudujem to gromozansko čudo, potem obrnem pete, zapustim Tempelj in grem v lov za taksijem. Očitno sem se zverzirala, ker mi ga uspe dobiti za tren oka. Vsaj tako si domišljam, kdo drug bi lahko rekel, da gužva ni bila prehuda ali da je bilo taksistov kot smeti. Dopoldan se konča s še nekaj sivimi lasmi, ampak brez posebnih ovinkov pridem do hotela.

 

Moja boljša polovica me že čaka v sobi, oborožen s kamerama, baterijami in pripravljen na eno urno vožnjo do Badaling vhoda na Kitajsko steno.

Pred hotelom naju pričaka množica sopotnikov. Moj predragi ima en, pogosto uporaben hobi: Igranje s številkami. V trenutku dobim podatek, da bo prišlo vsaj 20 avtobusov, da nas bodo vse spravili na popularno izletniško točko. Torej, 20 avtobusov, 50 ritk na avtobus...ja, bo držalo. 20 jih rabimo!

Ker sem se od "profesionalcev" naučila gužvanja, mi uspe, brez žrtev, priti na avtobus številka 6. (saj veste, 4 dni gužvanja po mestu) Moj dragi mi dvigne in se mi pridruži.

Ko se avtobus napolni, vstopi še vodič, nam pobira karte, prešteva, pregleduje itd., še bolj prešteva, nato počasi odrinemo s parkirišča. Tip je prav simpatičen in njegova angleščina je odlična. Pove kratko zgodovino s podatki, ki jih ni težko ohraniti v glavi: Stolpi so prvotno služili kot signalna mesta. Kot drugod po svetu, so z dimnimi signali obveščevali drug drugega o bližanju sovražnika. Dimni signali so v bistvu zamenjali zvoke bobnov. Okrog stolpov so imeli spravljen potreben material (predvidevam, da les), veliko kasneje, v sedmem stoletju pa so imeli na zalogi volčje otrebke (ajd, kakece). Ugotovili so namreč, da je dim le-tega črn, da se je kasneje razpršil in bil viden na daljše razdalje. Mi se ob teh podatkih veselo muzamo. Od Ming dinastije dalje, ko so že poznali smodnik, so začeli streljati.

 

Vožnja po avtocesti je zastrašujoča! Ker smo dejansko na avtocesti in voznik ne more na nasprotni pas, prehiteva vsa mogoča vozila po odstavnem pasu. Ko se osebni avti gužvajo, je nekaj drugega, ko pa to počne šofer z avtobusom, ti lasje ne samo posivijo, ampak začno odpadati. Jao! Kar naenkrat obstojimo. Šoferja slišimo nekaj govoriti, premaknemo se za par metrov, naletimo na manjši prakirni prostor ob cesti, voznik skrene s poti. Zaradi izkušenj mi pade na misel, da mora verjeno kdo na zalivanje grmovja. WCji so za naše razmere (beri: zame) neuporabni. Zaradi nečistoče. Kaj več o tem čez nekaj dni.

On pa na gas, čez parkirišče in na drugi strani ven, potem se še enkrat (ali že spet) preriva, da pride na cesto. In spet šibamo 100 na uro. Oh boy!

 

Zapeljemo se mimo "vasice" zapuščenih hiš z, za Kitajsko, nenavadnimi strehami. Vodič pojasni: Ja, to je mesto za Disney World Beijing, ki so ga začeli graditi pred 15. leti. Pred 10. leti je investitor bankrotiral, zgradbe pa so seveda ostale. Izgleda mizerno.

 

V meglici in skozi dež zagledamo prve znake zidov. Wow! Stena je res mogočna! Kar ne moreš verjeti, kaj so zgradili. Vseh skoraj 6500km ne stoji več, kot je včasih. V Maovih časih so imeli, zaradi pomanjkanja gradbenih materialov, okoličani dovoljnje vlade, da so odnašali kamenje za potrebe gradenj lastnih hiš. To je danes prepovedano, ampak ljudje se s tem, v bolj odmaknjenih krajih, še vedno ukvarjajo.

 

V Badalingu izstopimo iz avtobusa, a ne prej, preden nam vodič pove, da če greš na desno, je zid manj strm in krajši in da je na levo za tiste, ki so bolj fit. Posledično je leva stran manj obljudena. Gledam in gledam pa razlike med eno in drugo stranjo ne vidim. Gužva povsod.

Ker smo fit kot le malokdo , krenemo seveda na levo stran. Takole se nam odpre pogled na desno stran:

 

Ker so panoramski posnetki Kitajskega zidu vsem znani, se bom omejila na nekaj detajlov. Pot je resnično zelo strma!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ko se po dveh urah intenzivne rekreacije vrnemo do enega od parkirišč, vidim tale napis:

 

 

Za večerjo si v hotelu omisliva kar internacionalni bife. Končno pridem do koščka pekinške račke, ki je več kot odlična. Po večerji se grem lokalnega vodiča in popeljem dragega na en romantični sprehod po soseski in Olimpijskem parku.

 

 

 

Vanja

 

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 26. 2010 19:32

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

26. avg 2010 19:36

Vanja, super si tole napisala, vztrajaj še, jaz bi še brala!

Balenka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. avg 2010 20:42

Vanja: keep writing!

ežoj

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

26. avg 2010 22:16

 

Četrtek je dan obiska Poletne palače. Obisk planiram za ves dan, park je namreč gromozanski. Graditi so ga začeli v 12 stojetju v času dinastije Jin. Ti so postavili nekaj prvih zgradb, naslednje dinastije pa so postavljale vedno nove paviljone in skrbno skrbele za sam vrt. Sem so se cesarji z vsem svojim spremstvom zatekali iz Beijinga pred hudo poletno vročino.

 

Moj dragi z lastnimi očmi opazuje mojo spretnost komuniciranja s taksisti. On je to pot zadolžen za finance, jaz stlačim v mojo torbo samo steklenico vode, kamero in rezervne baterije ter 2 jabolki. Zajtrk je spet obilen in naju bo moral zdržati do večera. Hrana v neznanih lokalih se nama še vedno upira. Nečistoča in te fore.

 

Vožnja s taksijem je enaka kot vse prejšnje dneve. Zdaj sem kul ko špricer in ne trzam več ob prerivanju po cesti. Oh, well! Očitne vedo, kaj delajo.

 

Ko moja boljša polovica zagleda gužvo pri okencih za nakup kart, mi da, gentleman kot je, prednost, da jih grem kupit.  Izvoli, ti imaš izkušnje.

Postavim se v vrsto, ljudje se zaletavajo vame in me porivajo sem in tja. Potem se končno postavim v svojo pozo in štejem ljudi, ki so pred mano. Mogoče 6, če prištejem še ene 3 osebe za vsakega plačujočega, jih je 18. Potem opazim, da trije stegujejo dlani z denarjem skozi miceno okence, ki ščiti blagajničarko pred množico! HALO! Ona se začne dreti na njih in končno dobi prva dlan vstopnice v zameno za denar. Kar naenkrat stoji en tip pred mano. Hej, kaj je zdaj to! Obrnem se za ene 30 stopinj, dam roko v  svoj bok in ga odrinem. Kar naenkrat zagledam, kako me njegov obraz opazuje od spodaj navzgor. Podobno, kot če bi stali za steno in kukali v sobo. Ko ga grdo pogledam, se končno postavi za mano.  Uh, obdržala sem svoj mini prostor pod soncem! Yeah. Ne vem, če je tip komu omenil, da z mano ni ravno dobro češenj zobat, ampak od takrat naprej imam mir. Po par minutah sem vesela lastnica dveh vstopnic. Obrnem se in roke zmagoslavno dvignem v zrak. Moj dragi se veselo muza.

 

Park je…osvežujoč. Lahna sapica veje preko jezera. Wow! Ni čudno, da so izbrali ravno to lokacijo.

 

 

Spet se vrstijo paviljoni za to, paviljoni za ono, buda za srečo in buda za dolgo življenje,  buda za…

Ojoj! Omembe vreden je podatek, da je bila zadnja cesarica Cixi neverjetna ljubiteljica kitajske opere. V palačije imela svoj paviljon za predstave. Cixi je bila prava zvitorepka! Na prestol je prišla po tem, ko je bila cesarjeva ljubica in ga je s spletkami spravila s prestola in prevzela položaj. Kar potrjuje pravilo: Nice girls never make history! Cixi je za svojega naslednika izbrala skoraj 3 letnega Puyi-a. Le ta je prestol zasedel leta 1908 za nekaj večkot 3 leta in za 11 dni v letu 1917. Bertoluccijev film o njegovem življenju je ogleda vreden.

 

Ob sprehodu skozi park, spet vidiva može, ki navdušeno izražajo svoje misli s pisanjem po tleh s čopiči namočenimi v vodo. Misli izparevajo skoraj tako hitro, kot so pisane. Vročina je peklenska. Ob 10h zjutraj je že 35 stopinj in 90% vlaga  v zraku.

V nekaj odprtih paviljonih so ljudje, ki igrajo neke nam neznane inštrumente. Zvenijo podobno kot irske pipe. Radovedno se približava in jih opazujeva. Spet penzionisti, tokrat imajo zorganizirano majhno skupino in pod vodstvom luštne dame navdušeno igrajo.

 

 

 

 

 

 

 

Kitajci imajo precejšnje težave s prevajanjem opozoril. Huh, mogoče so bili pa prevodi narejeni s pomočjo strička Googla. Maybe

 

Tole naj bi bilo: Pazi na glavo!

 

 

Tole pa: Ne lazi čez ograjo!

 

 

Poslovni večerji se izognem z izgovorom, da moram spakirati kufre na jutrišnji odhod. Že ob sami misli na obisk ene prav posebne znamenitosti, ne morem zaspati. Ko be le že bila tam!

 

 

Vanja

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 27. 2010 02:57

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

27. avg 2010 8:26

Ko bi le že nadaljevala s pisanjem!

cervus

.deklica  

član od: 27.1.2009

sporočila: 107

27. avg 2010 8:44

grrr ... kot bi gledala napet film in sredi akcije vse skupaj prekinejo oglasi ... Vanja imaš talent za pisanje ... komaj čakamo nadaljevanje .deklica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti