Reca in ostale prosim za pomoč

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

tema odprta - 28. feb 2008 12:54 | ogledi: 1.489 | odgovori: 6

Jutri imam goste, ki ne jedo mesa. Jedo ribe, sir,...

Redno prebiram vaše jedilnike in so mi zelo všeč. Rada bi pripravila zanimivo večerjo, ki ni vsakdanja, zelo vegetarijansko obarvana. Prosim, da mi predlagate kakšen jedilnik.

Vino pri večerji bi bilo rdeče - primorc.

Najlepša hvala za vsakršen namig.

PACKA

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

28. feb 2008 13:15

Speci krušne skodelice in v njih postrezi juho. Lahko gobovo, čebulno, česnovo, po želji. To naj bi bil začetek. Za nadaljevanje bi jaz naredila krhko testo in v to testo bi zavila mešanico prepraženih šanpinjonov, čebule, kuhanega graha, dodala kako jajce za vezavo in po potrebi tudi nekaj kruhovih kock. O točnih količinah zelo težko govorim, ker to vedno delam na oko. Štruco bi lepo okrasila in dala pečt. Lahko se brez problema je mrzlo, meni je celo bolj všeč. Zraven lahko daš poljubno solato in roast potatos. Če še ne boste siti ponudi kake tri različne sire in jim dodaj orehe in mandarine. Za sladico pa kako sirovo torto ali kaj lahkega. Sicer pa imaš možnosti nešteto, od pečenega olimskega sira na posteljici iz rukole, testenine z razimi lahkimi omakicami, polente z gobicami ali pa samo popečeno s pestom, lahko se spraviš nad tortilje in daš veliko različnih nadevov. Gostje si zbirajo sami tisto kar jim je všeč. Tudi polnjene šanpinjone imajo ponavadi vsi radi. Idej je ogromno. Upam, da sem ti kaj pomagala. lp Vesna

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

28. feb 2008 13:35

Lahko tudi polniš zelenjavo, sploh jajčevce in bučke, pa paradižnik, čebulo. Zelenjavo izdolbeš, sesekljaš izdolbene dele in vse prepražiš na olivnem olju, z začimbami: najprej malo čebule, lahko tudi česna, veliko svežih zelišč ali pa se igraš z okusi, cimet na primer gre lepo v take zadeve, seveda ne preveč. V mešanico lahko dodaš tudi malo sira ali riža, ni pa nujno. Napolniš polovice izdolbene zelenjave, v našačne pekač doliješ malo vode, limoninega soka li vina in pečeš v pečici. Po želji potreseš s sirom. Jajčevci v sojini omaki so tudi zelo dobri, lahko jih postrežeš kot solato ali kar tako, kot dodatek k jedem. Kaj pa kakšna indijska zelenjavna enoločnica z jogurtom (zelenjavna korma na primer)? Zelo dobra jed, nič preveč tuji okusi. Če te zanima recept, sporoči, ti pošljem. Pozdrav, Mamamia mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. feb 2008 14:31

Jaz ti predlagam eno jedilnik z zeleno tematiko (danes sem nekaj v zelenem razpoloženju) Predjed: - opečeš/pogreješ koruzni kruhek in ga gostje mezijo z naslednjim džaznim sirnim namazom: skuta, inčuni, bazilika (ali pa pesto omaka), rio-mare-tuna-mascarpone. Za osebo naračunaj cca 10 dag namaza, ali pa ne kompliciraj, naredi tega toliko, da bo za 1 kg (v tem primeru notri zmečeš za pol kile obeh sirov, en kozarec pestobazilike in rio-mare in inčune). Natane ena fina zadeva, ki jo vsi z guštom jedo. Bazilika da zeleno informacijo. Pa še juhe ni treba. Razen, če jo res hočeš, potem naredi brokolijevo (mora biti zeleno). - za glavno jed naredi lososa v piškotnem testu, lososa pa pred tem prepraraj s smetano, ingverjem in koriandrom, zadevo pečeš do 25 minut). Je v bazi tudi en moj recept na to temo, sem pa od takrat zelo napredovala v tej izvedbi in sem recept popravila - kontaktiraj me po ZS. Zraven daš super hrustrljavo špinačno omako v kateri so mleti mandlji. Omako narediš tako, da sesekljano špinačo (tista, ki jo prodajajo v hipermarketih v hladilniku in kartonu je čisto dobra) dodajaš sladki smetani, ki jo greješ (ne sme zavreti) in na koncu vmešaš še mlete mandlje. Zraven bi šli lahko tudi njoki, vendar je škroba čez in čez zadosti že v piškotnem testu, tako da ni potrebno. In imaš na krožniku lepo rumeno, rdečo in zeleno informacijo. Pa še zelo okusno. - desert: jaz bi tule naredila en fini čokoladni mousse, ki pa bi ga okrasila z lističi mete in z mentolovim likerjem (je pa še finta, da ta liker malo zgostiš z želatino, pa nastane takšna gelasta zadeva) ali pa mentolovim sirupom (videla pri sosedu, da ga imajo) - ker imaš tu čokoladno informacijo z zelenim. Če se ti ne da delati moussa, pa kupi pri Rustiki eno banjo čokoladnega sladoleda in okrasi z mentolom. Je džazno. Vendelina jr.

Vendelina jr.  

28. feb 2008 14:58

Ali pa čista dalmatinska verzija, efektna z ne tolikanj muke. Klasika ne gre nikoli iz mode. - beli bakalar namaz na opečenem kruhku - ribja juha - škarpena v soli in zraven krompir z blitvo - dalmatinska rožata Vendelina jr.

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

28. feb 2008 15:14

Hvala punce. Nisem malenkostna pri količinah, saj se nikoli ne držim navodil, vedno delam nekaj po svoje. Vandelina bi prosila za recept - Losos v piškotnem testu. Sestavila bom jedilnik in vam ga sporočila. Hvala. PACKA

Vendelina jr.  

28. feb 2008 15:35

Evo ti lososa v piškotnem testu. Tudi jaz sem s količinami tako, da se jih ne držim kot pijanec plota... Za 4 osebe potrebuješ pol kile svežega lososa (naj v ribarnici odstranijo kožo), če imaš več gostov, smiselno povečaj količine. Piškotno testo za tole ribo naredim takole (to je za 4 ljudi, ergo prilagajaj količine): stopim 100 gr masla in temu dodam še kake četrt litra sladke smetane, v to dodajam kakih 30 dag gladke moke (še nikoli nisem vagala, ups) in mešam s kuhalnico in nekje vmes dodajam še kaka 3 jajca - skratka, to mora postati ena taka relativno gosta tvarina, ki je primerna za to, da se začne mesiti in potem dam še malo ostre moke, pa malo koruzne moke, pa kak ščepec mletega koriandra in mletega ingverja in skratka tu pacam z moko do točke, ko nastane ena korektna masa od testa, ki gre za dve uri v hladilnik (če si kdaj delala piškote, točno veš, kako mora stvar izgledatiu. Zadevo potem razvaljam na (silikon ali pa peki papir, oboje je okej) debelino 4 mm - iz tega naredim rolico in ta stvar je uporabna kak dan (v smislu, da narediš testo danes in to ribo jutri zavijaš v testo). Maslo stopim v kozici, doda ingver in koriander. S tem premažem file lososa in najmanj pol ure pustim, da se losos lepo prepoji. Razvijem rolico od testa in vanjo zavijem losoov file. Z maslom, ki je steklo iz ribe, premažem gornji del testa, tako da bo testo premaščeno z obeh strani (z notranje strani z ribo, z zunanje strani s premazom). Lososa v testu položim na papir in v pekač, pečem 25 minut na 190 stopinjah V pekač gresta brez problema dva fileja, tako da lahko s tem nahraniš 8 ljudi. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti