Mogoče bo tole malo neumno vprašanje, pa vendarle, zanima me ali se za hrano uporabijo samo kalčki ali tudi seme iz katerega so zrasli? Pri Akijini sladici je bilo namreč videti kalčke s pšenico vred, jaz pa sem do sedaj vedno mislila, da se jedo samo kalčki. če mi bo katera to razložila bom zelo vesela
.
Kalčki kot dodatek prehrani
Jasno, da cele rastline, saj se v času razvoja kalčka v mlado rastlino (to, čemur rečete kalčki, niso več kalčki, če smo natančni) porabi večina zalog iz semena in od njega ostane bolj ali manj samo semenska lupina. Če so rastlinice še povsem mlade, seveda postane še nekaj močnatega telesa s škrobom,....
Prvič pa slišim, da imajo kalčki tako zelo veliko železa.
CB to, da se semena alfe zatikajo, ni nič nenavadnega. Ko bodo kalčki že pripravljeni za jest, boš še vedno kakšnega našla zataknjenega v režah. Najenostavnejše to opereš s kakšno zobno ščetko, jaz imam eno kar pri umivalniku za take zadeve. Lepo podrgneš in gre vse ven. Sama cet redko, ampak res redko uporabljam. Med kaljenji zadostuje izpiranje z vodo, malo kisa in to je to.
Kalčke alfe in soje izpiram s hladno vodo kar v kalilniku. Kakšne bolj sluzaste kalčke npr. sončnico, gorčico pa v cedilu.
Zdaj sem odkrila čičeriko, mi je tako fina, jo kalim znova in znova in se je ne naveličam.
Vilma
Sporočilo je spremenil(a) Vilma dne 22.okt 2010 07:43Samo pripominjam, da to niso alfa kalčki ampak alfalfa (Medicago sativa), rastlini slovensko rečemo lucena.
rimljanka
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.