član od 20069217 sporočil
Lučka52, pindžur je v osnovi ena makedonska delicija in mislim, da je za Pindžur tudi recept v bazi. So me pa Makedonci podučili, da ima vsak Makedonec, ki zna kaj v kuhinji narediti, en čisto svoj pindžur. Mojo pindžur izvedbo je pohvalil Makedonec iz Bitole in na temelju tega sem si jo upala dati na preizkus še enemu iz Skopja...in na temelju tega ti tule prodajam pindžur kremo (za kaka dva litra je bo nastalo):
- Vzameš 1 kg melancan, 1 kg paprik, 1 kg paradižnika
- Narežeš melancane na kolute in posoliš, počakaš, da gre grenčina ven, spereš, osušiš in jo režeš naprej na manjše koščke
- Narežeš sočivje na koščke cca 3-4 cm, opečeš na maslu, dodaš olje (v osnovi dajejo sončnično, meni je bližje olivno) nadaljuješ s peko sočivja v pečici (najbolj enostavno se to naredi v steklenem pekaču). Pečeš kakih 80 minut na 170 stopinjah.
- Pečeno zelenjavo bodisi precediš ali pa pobiraš z odcejalno zajemalko (gre precej vode ven iz paradižnika)
- dodaš med 10-15 dag mletih orehov. Če ti orehi ne sedejo, lahko daš tudi mandlje.
Vse skupaj prepasiraš s paličnim mešalnikom. (v original receptu se samo orehi premešajo, zelenjava pa se ne pasira naprej....pa v original receptu se to dela z vrečami paprike in paradižnika in to so v prejšnjem stoletju res počeli dva dni, da se je pleme lepo zamotilo z lupljenjem paprik, s pečico se pa stvar bistveno skrajša,....).
Tvarino vliješ v steklene kozarce in pasteriziraš. Dobro je tako hladno, lahko pa dodajaš tudi h kakšnemu meso "brez karakterja", nastane čisto zanimiva jed. Gre tudi dobro k mesu na žaru, se pa lahko uporabi tudi kot namaz na kruh.
Vendelina jr.