Fluor/fluor/fluor

neznan uporabnik

tema odprta - 30. avg 2002 12:43 | ogledi: 2.683 | odgovori: 2

V vsaki zobni kremi je tudi fluor. Koliko ga je v plastenkah z vodo za avtomat po podjetjih ali še kje drugje? Koliko smo ga že popili?

Nekje sem nekaj prebral.

Vaše mnenje.

marjan zajc

anazus  

član od: 4.1.2002

sporočila: 154

30. avg 2002 15:45

Nekaj besed o fluoru... V pitni vodi najdemo cel kup kemikalij, med katerimi tudi fluor. "Fluor preprečuje nastanek kariesa"! Prav neverjetno je, kako je industriji uspelo s fluorom prevarati strokovno javnost in prebivalstvo vsega sveta. Našli so se posamezniki, ki so podvomili o upravičenosti fluorohisterije, leta 1977 sta dr. John Yiamouyiannis in dr Dean Burk objavila epidemiološko študijo, ki je pokazala, da fluoriranje povzroča raka... Najbol ogroženi so otroci, ki uporabljajo s fluorom "obogateno" zobno pasto. Patološke spremembe ledvic nastajajo že pri koncentraciji fluora, manjši od 100ppm. Dokazali so tudi, da koncentracije 1 ppm fluora povzročajo poškodbe kromosomov in zavirajo reparatorne mehanizme DNA! Tako je fluor od 1081 dokazano kancerogen in mutagen... ... Dobro je tudi vedeti, da sprošča fluorirana voda v aluminijevi posodi do tisočkrat več aluminija v hrano! Povzeto po knjigi: NESPAMETNI BODO ŽEJNI, Avtor: ANTON KOMAT, COLIBRI 1997 Lp Suzana.

janca  

član od: 8.8.2002

sporočila: 111

30. avg 2002 17:39

Nikar take panike okoli fluora! Res je, da gre za strupen plin, ki na žive organizme deluje pogubno, res pa je tudi, da minerali, ki vsebujejo fluor, sploh niso tako problematični, kot bi radi zdaj nekateri po vsej sili prikazali! Fluor je 13.najbolj razširjen element v zemeljski skorji (morda mu to dejstvo daje "negativni" prizvok?!), najdemo ga pred vsem v fluoritu (CaF2), kriolitu (natrijev aluminijev fluorid Na3AlF6) in v fluoroapatitu (Ca5(PO4)3F). Veliko fluorovih spojin najdemo v morski vodi, v človeškem (in tudi živalskem) organizmu, kjer je n.pr. sestavina zobne sklenine. Če skozi desetletja zasledujete problematiko fluora (oziroma fluoridov) boste opazili, da se ciklično pojavljajo "znanstvene" študije o njegovi koristnosti za človeka in prav tako "resne" študije o njegovi škodljivosti. Pa se znajdi, če se moreš! Vem le to: pred 45 leti so nam dajali fluorove tabletke (vsak dan 3) za preprečevanje kariesa in boljše zobe. Moja generacija v povprečju dokaj dobro in zdravo čaka na zaslužen penzion, zastrupitve s fluorom nima nihče (in je tudi ni imel), zobe imamo pa tudi še kar zdrave-to vse seveda velja za vsaj približno ustrezne življenjske in kulturne razmere (alkoholiki, na primer, s fuč jetri, v to skupino ne sodijo...). Vsekakor pa tudi tukaj velja: vsako pretiravanje škodi, še zlasti nekritično prenašanje nekih študij iz čisto neprimerljivih okolij. Pozdrav Marjana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti