Originalni račun

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. nov 2007 14:39

Evo ti ga na: UPORABA DAVČNE ŠTEVILKE5 Zavezanec za davek mora davčno številko navesti na: davčni napovedi, obračunu davka, drugih dokumentih in vlogah, naslovljenih na davčni organ; drugih dokumentih, če je tako določeno z Zakonom o davčnem postopku, zakonom o obdavčenju ali drugim zakonom. Uporaba davčne številke v drugih primerih: Na knjigovodskih listinah, ki se izstavijo kupcem blaga oziroma naročnikom storitev in drugim osebam, mora izdajatelj navesti svojo davčno številko. Davčno številko kupca izdelkov oziroma naročnika storitev pa mora navesti, če je tako določeno z zakonom o obdavčenju ali drugim zakonom. Fizična oseba mora predložiti svojo davčno številko izplačevalcu dohodkov v vseh primerih, ko prejema dohodke, ne glede na to, v kakšni obliki jih pridobi. Če fizična oseba tega ne stori, se ta dohodek fizični osebi ne sme izplačati. Vsaka oseba mora ob odprtju računa pri banki ali hranilnici ali pri izvajalcu plačilnega prometa po zakonu, ki ureja plačilni promet, predložiti svojo davčno številko, razen če v skladu z zakonom, ki ureja davčni register, ni vpisana v davčni register. Kdaj fizični osebi ni potrebno predložiti davčne številke izplačevalcu dohodkov - (5. in 6. odstavek 35. člena ZDavP-2)?6 Davčne številke ni potrebno predložiti izplačevalcu dohodkov pred izplačilom dohodka, če se dohodek izplača fizični osebi, ki se šteje za nerezidenta v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino in nima slovenske davčne številke ter dosega občasne dohodke. V primeru izplačila dohodka v skladu s prejšnjim odstavkom, mora izplačevalec dohodka ob izplačilu zagotoviti podatke o nerezidentu, najmanj pa osebno ime, naslov, njegovo identifikacijsko številko in državo rezidentstva.6 V zadevnem primeru ne bo nikogar štrafnilo. Ne prodajalca, ki ni dal "original" računa, pa tudi, če bi ga napisala brez davčne številke, hudega ne bi bilo. Je pa davčna številka podatek, ki ne spada med osebne podatke, tako da je tista reakcija od gospoda malo hecna. Vendelina jr.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

12. nov 2007 14:40

Minimalne podatke na računu Zakon od DDV zahteva za tiste, ki vodijo knjigodstvo ( s.p., društav, podjetja ipd.).

Fizične osebe lahko zahtevajo račun,ki ga glasi na njihovo ime. Zaradi razlikovanja je pametno, da je vpisana tudi davčna številka ( v družinah se zelo pogosto enako pišejo in jim je enako ime). Trgovcu ni treba pojasnjevati, zakaj to potrebuješ.

V primeru ugotavljanja določenh stroškov npr. vzdrževanja, nege, vlaganja v nepreimčnine, pri tatvinah, vlomih, dedovanju in delitvi premoženja in razveze, je to zlata vredno.

Torej: fizična oseba na računu ne rabi davčne številke, je pa priporočljiva.

F r i n a

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

12. nov 2007 14:45

Barbra, zanimivo. Sem mislila, da so šle spremembe kvečjemu v nasprotno smer, kajti par tednov nazaj je TUŠ TELEKOM od moža na vsak način hotel dobiti davčno številko (za navaden telefonski račun). Najprej je bil telefonski klic zvečer ob 7. uri in ker takih klicev ne jemljem resno, sem naslednji dan pri njih preverila, če jo res rabijo. Potrdili so mi, sicer malce obotavljajoče, da jo nujno potrebujejo. Sedaj pa mislim, da le zato, ker je njihov računalniški program tako narejen, da brez davčne številke ne morejo izstaviti računa ??

Cila Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 12. nov 2007 14:48:12

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

12. nov 2007 14:53

Ja, programi so še stari in jo zahtevajo (po mojih izkušnjah sicer le za davčne zavezance). Dejansko pa niti za firme to ni več obvezen podatek (razen v primeru, ko gre za "obrnjeno davčno breme", ampak to naj vas ne skrbi), nikjer pa tudi ne piše, da te številke ne smemo pisati. Barbra

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

12. nov 2007 15:45

Pooblaščenka za varstvo osebnih podatkov ( nekaj takega, no) posebej opozarja, da dobavitelji od fizičnih oseb ne smejo zahtevati davčne številke. Odgovarja tudi po e pošti.

 

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti