Začimbe

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

tema odprta - 26. okt 2007 16:36 | ogledi: 4.330 | odgovori: 7

Ker več glav več ve, se tudi jaz obračam na vas, v upanju da mi bo katera znala pomagati.

Oče mi je iz Tunizije prinesel ličen darilni zavitek različnih začimb. Seveda mi je jasno kaj je curry, paprika, da je "coriendre" koriander, nekaj pa jih je, ki so mi popolna neznanka. In za kaj se primerne. Vem, da je kulinarika zelo prilagodljiva in kakor pravi mojster Goljat "prav je vse, kar komu paše", pa vendar so nekatere začimbe bolj primerne za to, druge za ono. Mi zna katera pojasniti kaj so naslednje začimbe in kam pašejo?

HARISSA, 4 EPICES, CUMMUL

Že vnaprej najlepša hvala in lep pozdrav!

Issi

Temo je spremenil(a) Issi dne 26. okt 2007 16:37:05

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15835

26. okt 2007 17:13

Harissa is an Algerian, Libyan and Tunisian hot red sauce or paste made from chili peppers (often smoked) and garlic, often with coriander, cumin, and/or olive oil. It may also contain tomatoes. It somewhat resembles sambal and chili sauce. One well-known and expensive variety, "rose harissa" also includes rose petals.

Tole je z googla.

Za cummul ne vem, lahko si mislim morda le to, da gre za njihov izraz za kumin.

Kakšen pa je videti ta cummul, kakšen vonj ima?

4 epices bi rekla, da je mešanica začimb, katerih , bimoralo pisati na ovitku.

harisso uporabljaš pri mesnih jedeh z arabskim navdihom, lahko tudi v zelenjavnih, ostalo enako.

Ti pa lahko tudi ka recept pošljem.

Če pa greš na googla in vtipkaš arab culinary ali arab cooking, pa se ti recepti kar vsujejo. Tudi če vpišeš kot državo, recimo tunusian, egypt, Lybian, Algerian itd....

mamamia

mamamia

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

26. okt 2007 17:20

cummun je verjetno tista kumina, ki je poznana pri nas kot azijska(?) kumina. jo kupin pod imenom kumin pri italjanih in jo uporabljam za falafel - ima dosti bolj oster vonj kot navadna kumina. lp, sara slovinkita

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17842

26. okt 2007 17:23

Commun is a tree growing in Arabia with sweet taste and a mild perfume like smell. Its use commonly instead of sugar it's also good for loosing weight (claimed but I'm not sure). Commun in old Arabic means scent of autumn.

Commun je drevo, ki raste v Arabiji, iam sladek okus in vonj kot lahek parfum. Uporabljajo ga kot nadomestek sladkorja, dober je tudi za hujšanje (čeprav nisem prepričana) Cummun v stari arabščini pomeni vonj jeseni.

Pobrano z enega bloga. Pojma nimam, če je prav, ampak en sprašuje natanko tako, kot ti.

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=2006083004

rimljanka

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

26. okt 2007 17:25

4 spices je mešanica štirih začimb ki jih dajejo v kus-kus in je to seveda zelo dobro. Vsaj nam, ker imamo kus-kus zelo radi. Cummul pa je mleta rimska kumina, meni izredno lepega vonja. Jaz jo uporabljam predvsem za mehiške jedi. S hariso je pa tako: v možnarju streš pekoče čilije ji dodaš to začimbo, strt česen, olivno olje, koriander, vse sestavine dobro premešaš, soliš po okusu in ješ kot prilogo k žaru ali pa k čemur ti paše. Je pa potrebna previdnost, ker je kar precej vroča. Trenutno se sveže ne dobi, ker ni sezona. Tako je vsaj povedala naša hči, ki se je ravno kar dobro vrnila iz Maroka. lp Vesna

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

26. okt 2007 17:32

Joj, zlate ste! Moram priznati, da sem se kar malo zanašala ravno na mamamio Precej ste mi pamagale. In mamamia, če imaš res kakšen recept, ti bom zelo hvaležna! Rimljanka, ravno tak paketek imam kot na slikici, ki si jo prilepila. In na vsakem je le nalapkica z imenom začimbe, brez navedenih sestavin... Issi

Pabla  

član od: 26.10.2007

sporočila: 1

26. okt 2007 17:49

Živjo, kot vidim so ti že odgovorile. Harisa se lahko uporablja tudi pri pripravi rib vendar ima zelo specifičen vonj in okus - meni osebno ni všeč. Tisto je mešanica 4 začimb, ki se uporabljajo predvsem za pripravo kuskusa in pa tudi za pečeno meso (h govedini se ne poda). Zadnja pa je sigurno kumina kot so ti že povedale. rimljanka pohvalno, da si dodala tudi fotografijo teh začimb. lp in srečno z začimbami Pabla

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. okt 2007 19:19

Harisa je mešanica zmletega čilija, česna, koriandra in olja. 4 epices so prav to, za kar se razglašajo, štiri začimbe in sicer črni poper, muškatni orešek, nageljnove žbice in ingver. V Franciji se tradicionalno uporabljajo pri pripravi klobas in salam, v bivših kolonijah pa vsepovprek. nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti