Jutranje varstvo

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

24. sep 2007 8:01

dragička je napisal/a:
Kakšen vik in krik zganjate s tem varstvom. Kako so pa naši otroci zrastli (oz. vi) tam leta 81-82 in naprej? Moj urnik je bil od 6.30, možev pa še prej... varstvo sta imela samo v prvem razredu, potem sta pa sama hodila. Ključ od stanovanja okrog vratu in to je to. Vam povem, da sta zrastla v krasna čisto normalna samostojna človeka. Ja, pa še to, od začetka celo telefona nismo imeli doma. Na pamet ni nikomur prišlo, da bi v šoli kaj zganjal ali pa na ministrstvu. Prve dni v šolo smo jih peljali 2-3 dni, potem smo malo na skrivaj čekirali, potem sta pa sama odhajala in prihajala. Da se razumemo, takrat šolske stvari niso puščali v šoli, pa tako težka torba je bila... Od nikoder pa nobene babice... Ja, res je, to so bili lepi časi. Danes se samo išče nekogar krivda - bodisi učiteljica, šola, ravnatelji, ministrstvo, država. Z vrtcem noben vrag ni zadovoljen. Mi smo jokali od sreče, ko smo dobili vrtec. Ja, jaz res ne vem, kaj bi radi. Pozdravček!
Dragička, kakšna pa je bila takrat družba in okolica? So se na dvoriščih šole pri vas v letih 80 zadrževali narkomani? so poskušali prodajat vašim otrokom drogo? so puščali svoje narkomanske rekvizite na travnikih, kjer so se otroci igrali brez nadzora? Jaz sem tiste generacije, v letih 80 sem vstopila v osnovno šolo. vem, kako je bilo takrat in vidim kako je danes! takrat sem se jaz igrala na ulici, nisem imela varstva ne zjutraj, ne popoldne. oče je vozil avtobus, mama je delala v dveh izmenah. otroci smo bili prepuščeni sami sebi. in ja, tudi mi smo zrastli v krasne, samostojne in izobražene osebe. v letu 2000 sem pričela učiti v osnovni šoli. konkretno smo imeli takrat primer vboda otroka z narkomansko iglo. kar poglejte si kak arhiv časopisov, gre za šolo na Obali. bi ti rada to doživela? Draga dragička, oprosti, danes svet ni več tako varen in kot mama razumem vsako, ki jo skrbi za varstvo svojega otroka. niso samo starši krivi, da so otroci danes pod steklenim zvonom. TanjaG. Sporočilo je spremenil(a) TanjaG. dne 24. sep 2007 08:01:41

punci1968  

član od: 15.1.2007

sporočila: 48

24. sep 2007 9:05

Popolnoma se strinjam s TanjoG! Časi so se res spremenili. Tudi jaz sem se večkrat jezila, ker smo 4,5 km oddaljeni od šole in ni bilo šolskega prevoza. Otroke smo vozili kadar je kdo lahko. Organizirali smo se tako, da so prišli v šolo čimkasneje, ker vozači niso bili upravičeni do varstva.Pa mi je enkrat en sosed rekel, čaš, kaj pa tako paniko zganjaš? Poglej moje otroke so vsa leta hodili peš v šolo in jim danes nič ne manjka. Ja se strinjam z njim. So energaijo porabili za naporno pot do doma, pa potem niso imeli volje za neumnosti. Je pa tudi res, da takrat niso bili tako "nevarni" časi. Danes pa otroke tudi ugrabijo in ko ti misliš, da je nekje na pol poti do doma in ga pričakuješ čez kake pol ure, je otrok že lahko čez mejo. Pa tudi razne druge dejavnosti še imajo v popoldanskih urah, kot je naprimer glasbena šola, razni treninga, razni krožki. In potem greš z avtom ponjga, da se doma v miru naje in vsaj malo odpočije predno nadaljuje svoj delavnik. punci1968

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

24. sep 2007 9:59

Jaz se tudi strinjam z TanjoG in punci1968.So čisto drugačni časi kot so bili.Jaz sem začela hoditi s šestimi leti v šolo,sama zaklenila hišo šla nekaj časa peš potem pa na avtobus.Ampak danes tudi približno nebi dovolila svojemu otroku.Pa ne zganjam prav nobene panike,ampak časi so se spremenili in mi gre najbolj od vsega na živce da eden pamet soli in pravi kaj je bilo dvajstet ali peddeset let nazaj.Res! leni1

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. sep 2007 10:01

 

Na naši šoli smo se dogovorili, da starši sami plačajo za varsto v času, ko tega ne financira ministrstvo. Sicer je to bilo pred sedmimi ali osmimi leti, ne spomnim se več, tako da ne vem, ali je ob današnjih predpisih to možno.

 

Dragička, TanjaG  in punci, se mi zdi, da vse pogrešate eno te isto stavr, samo izkušnje so različne:

vsi pogrešamo več varnosti za naše otroke, predvsem zunaj šole, in zavoljo problemov, ki jih je naštela Tanjag, nas je lahko strah.

 

Mamamia

mamamia

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8699

24. sep 2007 10:51

Draga moja Leni, res je, da so se časi spremenili. Naj ti kar gre na živce... Zato je danes tako, ker nekateri mislite, da vam vedno nekdo pamet soli. Prav ista stvar je bila pred dvajsetimi leti, prav enako smo se bali za naše otroke, prav enako smo jih imeli radi, imeli smo pa tako prekleto... veliko veliko manj... Da ne govorim o telefonih, o GSM, o avtomobilih (mož svojega, žena svojega). Kar stoži se mi, da nekateri mislite, da smo mi takrat imeli neke trpežne "ovce", danes pa vse v vatko zavito. P.S. Če sem iz Bežigrada hotela prit v Zalog, sem pri "plavi laguni" čakala več kot ¾ ure, da je prišel tapravi avtobus, da sem nanj lahko vnesla voziček z dojenčico, drugi otrok se me pa držal za hlačnico. Pozdravček!

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. sep 2007 11:38

Jaz pa mislim, da niti jutranje varstvo, niti pošolske dejavnosti (eni starši začnejo službo prej, eni imajo veledramo s pobiranjem otrok, ker se službe končajo po 16. uri - pri nas pred 16.30 gre redkokdo iz pisarne) ne more zagotoviti popolne varnosti otrok. Tudi če se v šoli maksimalno trudijo in ravnatelj in hišnik zagotavljata varnost otrok v smislu čisto igrišče brez igel, varna igrala, smeti v zabojnikih in ne povsod - otroci bodo še vedno našli kakšno past za kakšno poškodbo. In ni, da bi človek 100% obešal odgovornost na šolo. Sama sem dragičkino pisanje razumela predvsem v stilu, da malo odgovornosti je treba pa tudi otroku privzgojiti preden vsako jutro pride v šolo. Razlage, da vsega se pa tudi ne prime v roko in čisto povsod se pa tudi ne pleza in čisto po vseh hodnikih se pa tudi ne teče in čisto vsa vrata se pa tudi ne loputajo, pa drži se staršev, ko stojimo na avtobusni postaji, ne letat na cesto....to pa vendar spada v tisti del, ki ga morajo starši oddelati. Se pa strinjam s tem, da če starši ocenjujejo, da bi bilo treba imeti varstvo in če ga ministrstvo ne plača, potem ni druge, kot da šola okoli pogleda v smislu, kdo bi to še lahko izvajal. Obstajajo tudi nevladne organizacije, ki imajo dovoljenje, da opravljajo interesne zadeve za otroke (v smislu igranja, ustvarjanja in varstva) in tu bi moralo vodstvo šole malo iniciative pokazati. Starši pa pritisk na vodstvo šole. Samo se bojim, da tako šoaranje na javnem šolstvu v bistvu podpira/vzpodbuja interes staršev, da bi svoje otroke v bodoče vpisovali v zasebne šole, kjer bo v "osnovnem programu" tudi varstvo pred in po pouku....ker sestre usmiljenke imajo pa čas..... Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. sep 2007 11:55

Prikrito, zavito,  da nas popeljejo na pravo pot. In pri najmlajših je treba začeti....

Bemti, vendy, nehaj no mislit s svojo glavo, da te šiba božja ne doseže! Mamamia

mamamia

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

24. sep 2007 11:55

Draga Dragička pri nas ni čisto nobena stvar v vato zavita. Samo časi so drugi! leni1

balonka  

član od: 9.3.2007

sporočila: 548

24. sep 2007 12:12

Ej,Rimljanka jaz sem hodila v šolo že v dobrih časih. In to ,če bi meni kuharica popazila otroka za deset minut je k večjemu usluga.Kajti veliko je takšnih,ko začnejo v tovarni ob šestih in nemorejo zamudit.Tako da otročka popazi za deset minut dokler ne pride učiteljica.In to se meni zdi v redu,ker je volk sit in koza cela.Starš ima varstvo ,učiteljica ima pa svoj delavnik.Varsto se pa začne že petnajst do šestih.

DanaS  

član od: 23.2.2003

sporočila: 391

24. sep 2007 12:23

balonka (velja tudi za ostale), rimljanka ti je lepo napisala: normativi in standardi so takšni, kakršni so in teh se je treba držati. Ne gre več tako, da bi na otroke pazil kar eden, ki ima trenutno par minut časa, potem bi se pa že našel kdo drug in tako naprej. Enostavno - TAKO NE GRE! Navodil s strani ministrstva se je pač treba držati in če varstvo ni plačano, ga pač ni. Spomnim se situacije, ko je bila možnost, da starši (zaradi neodobritve jutranjega varstva s strani ministrstva) sami plačajo jutranje varsto za otroka, pa se ni nihče (prav zares nihče) odločil za to. Je pa dejstvo, da če učitelj na delo pride dve uri prej, naj dobi za to tudi plačilo, kajne? Sicer je pa pri nas v navadi, da učenci pred poukom počakajo v garderobah, po pouku pa imajo tudi organizirano varstvo za tiste, ki čakajo na prevoz. Dana Sporočilo je spremenil(a) DanaS dne 24. sep 2007 12:24:14

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti