28. sep 2004 12:30
kot pravi maya may, je najbolje, če greš v čajno hišo Cha. Najmanj kar je, da vzameš njihovo zastonj brošurico in si prebereš osnove. Nekatere vrste čaja imajo tudi specifično pripravo (količina, temperatura, čas) - za tiste, ki jih imajo tam, ti bodo to povedali oz. je napisano.
Mogoče hitra pripomba glede zelenega in črnega: čeprav so zeleni večinoma blažjega okusa, je njihov teinski učinek močnejši. Zaradi izrazitega antioksidativnega delovanja naj bi bili tudi bolj zdravi. Mi večinoma pijemo zelene, eno zravnano čajno žličko na 2 dl vode, 3 minute. Če je čaj zelo voluminozen (lahek), gre zvrhana žlička. Pitje čaja mi je v zadovoljstvo in prijeten občutek, pravega poživitvenega efekta pa ne opazim. (lahko grem takoj po čaju spat oz. če ga par dni ne pijem, ne kažem nobenih znakov odvisnosti, kot npr. kofetarji)
Čeprav imam doma knjige s to tematiko, mi še vedno sicer ni jasno, ali res mora voda zavreti, preden jo ohladiš, ali to vedno napišejo le zaradi higienskih razlogov. Lastna odkritja o vodi: čaj, pripravljen iz slabe vode (take, ki jo samo kar malo težko piješ), ni dober. Iz filtrirane vode je slabši kot iz dobre vodovodne, podobno velja za mehko vodo (čeprav smo nekje prebrali, da naj bi bila ravno mehka voda taprava...). Čaj pripravljen v mikrovalovki je obupen, s paro (v gostilni) slab.