Diabetična prehrana

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

tema odprta - 16. jul 2007 13:21 | ogledi: 8.044 | odgovori: 7

Hojla!

Saj ne vem če smem- na kulinariki so sami super recepti, ki vsebujejo belo moko, jajca,pecilni prašek,slad. smetano.......

Mene pa zanima če ima slučajno kdo kakšen recept za diabetike, naj bo to glavna jed ali pa sladica.Vsak recept bo dobrodošel, meni že zmankuje idej.

Želim vam lep dan!

mijamarija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

16. jul 2007 14:22

Kakršnokoli meso v kakršnikoli omaki brez dodane smetane, pač pa na bazi zelenjave. Maščoba sploh ni nujna, meso se opeče na teflonui, po malem zaliva z vodo, potem se doda zelenjava in se vse skupaj duši v lastnem soku. Z mešanjem različne zelenjave in izbiro zelišč pripraviš eno malo morje različnih kombinacij in ti v vsem letu ni treba jesti dveh enakih jedi. Govorim ti iz prve roke, ker se zaradi zdravja že tretje leto tako hranim.

Boš videla, kako okusne jedi prirpaviš iz belega perutninskega mesa, rib, teletine, tudi iz govedine in junetine.

 

Lignji  v pečici s krompirjem, z zelenjavo ali brez, z nekaj kapljicami olivnega olja, ribe na enak način, kakršnakoli pečenka (razen svinjske jasno), v foliji za pečenje - to je vse zdravo in priemrno za diabtetike ali za dietni način prehranjevanja.

 

Pri pripravi zelenjavi izpusti zabele iz ocvirkov in maslla ter kisle in sladke smetane. Za solatne prelive uporabljaj jogurt namesto kisle smetane, izostanek majoneze nadoknadi z zelišči. Je pač treba vzet nekatere tsvari v zakup, ampak za ljubo zdravje je pač treba pogoltnit kak cmok.

 

Namesto bele moke za peciva lahko uporabljaš temno, pecilni prašek tako ali tako ni neka tragedija (razen še ga zaradi zdravja ne smeš), brez jajc tudi večinoma gre (no, razen pri biskvitu recimo...).

 

Meni se je bilo najtežje odreči sladkemu, sem pač jedla le zavitke (ker v testu ni jajc). Je pa res, da sem tudi med najstrožjo dieto jedla bel riž in testenine iz bele moke ter si skavo in čaj sladkala z belim sladkorjem, le kruh sem jedla vedno čern. ker sem ga imela od nekdaj raje kot belega.

 

Tako da gre. Mamamia

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. jul 2007 14:46

Pri sladicah zamenjaš sladkor s tekočim sladilom. 1 žlica sladkorja je enako 10 kapljic sladila. Je res, da je treba potem malo bolj stepati, ampak ni panike. Smetano zamenjaš z rastlinsko smetano ali pa s kakšnim sojinim produktom, pa zraven še malo želatine, pa gre. Vendelina jr.

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

16. jul 2007 14:49

Uporabljaj fruktozo namesto belega sladkorja, vse sladice lahko narediš tako. Jaz belega sladkorja sploh ne uporabljam... lidka

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1410

17. jul 2007 10:51

Meni za zajtrk zelo paše prosena kaša z jabolkom.Skuham jo pa takole:dve žlici ovsene kaše operem in zalijem z mrzlo vodo, dodam na koščke narezano jabolko in kuham 1O minut, vode mora biti več, ker se proso napije. V vročo kašo dodam par žlic mrzlega mleka z 1,5 % maščobe in čudovit zajtrk je tu. Zraven pijem še kak zeliščni čaj. Sladila ne rabim, ker je sladko že samo z jabolkom. daga

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

17. jul 2007 11:51

No ja, tudi količina fruktoze je omejena, da ne bo nesporazumov.

 

rimljanka

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

17. jul 2007 12:35

Hojla! Sladkorni bolnik je moj mož,ki pa je zelo izbirčen- no mene to nič ne moti ker si vzamem čas za pripravo hrane - uživam ko kuham, naša družina šteje 7 članov.Problem je vtem da ne je perutnine,morskih sadežev in še bi lahko naštevala.Nikoli nisem bila pristaš prisile če nekaj ne gre potem ne gre, neumno se mi zdi da bi ga zdaj po tolikih leti silila nekaj jesti če tega ne mara.Slad. bolezen pa so mu odkrili pred nekaj meseci.Vsem vam ki ste mi odgovorili se lepo zahvaljujem. Želim vam lep in ne preveč vroč dan. mijamarija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. jul 2007 13:10

Saj, mogoče dolgovezim in pametujem, ampak če je bolezen, bo pač treba spreminjat neke navade. Ali pa vzet v zakup posledice. Govorim iz lastnih izkušenj, saj sem zaradi zdravja na dokaj strogi dieti in bom to do konca življenja, vključno z zdravili. In zdaj si ne morem reči, da ne bom jedla tega in tega, ampak sem celo začela jesti celo nekatero hrano, ki je pred boleznijo sploh nisem jedla. Če pa mož ne želi jesti tistega, česar niti prej ni jedel, ni druge izbire kot jesti zgolj tisto, kar je navajenm, se mu pač izbor prehrane bistveno skrči.

 

jaz sem se malo zafrkavala anekaj mesecev nazaj in preizkušala meje zmogljivosti, pa so bili izvidi tako slabi, da sem spet na dokaj strogi dieti. Žal je tako, mijamarija, ampak če želimo biti dovolj zdravi, da še živimo, je pač nekaj treba vzeti v zakup. Škoda, da ne je perutnine, ker je ta zelo priporočljiva. Kaj pa ribe?

Pa saj je tu še teletina pa junetina, zajčje meso, kozliček, jagnjetina----nekaj se bo že našlo, ampak, kot sem rekla, težko se je navaditi. Gre pa, čeprav je navade najtežje spreminjati.

 

Uspešno dietno kuho ti želim, Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti