Nadevani paradižniki po grško (Gemista)
hljeb rečejo tudi Črnogorci, ki so ijekavci, nikakor pa hleb ni hrvaški izraz, ki bi ga zdaj, v novoreku (zrakomlat namesto helikopter na primer), metali ven. Ne glede na Mažuranića, ker izraz hljeb je bil uporabljen v nekem določenem kontekstu pesnitve.
Meni je tudi lahko smešno, kako so nekateri na kaj občutljivi, ampak ker od blizu poznam srbsko in hrvaško stran, predvsem pa razlike v jeziku, sploh pri tako osnovnem elemntu, kot je kruh, pa podučena z izkušnjo, da smo morali iz trgovine, ker je nekdo napak rekel eno besedo, pač nizam izkušnje...jaz te razlike razumem in jih tudi slišim, verjamem pa, da nekomu, ki na tem področju ni toliko doma, vse skupaj zveni vsaj nenavadno, če že ne smešno.
Glede oljčnega in olivnega olja so me pa podučili: v številnih krajih, kjer rastejo oljke, rečejo oljka tudi sadežem, torej olivam, ne le drevesu, na katerem rastejo. In od tod izraz oljčno olje. Če tako pravijo domačini, jaz to spoštujem, čeprav sama nenehno uporabljam izraz olivno olje in ga bom vedno. Lektorji pravijo, da tsa oba izraza pravilna, torej sploh ni problema.
Ampak obešali se pa zaradi vešalic ne bomo, kaj pravite?
mamamiaAh tinca, vsak, ki je že kdaj kaj skuhal in spekel ve, da kotlet in ribica nista ena in ista stvar. Saj Anja je hotla samo vedet, če je to tist kos mesa od tam nekje.
Ognjič
Ja, jaz sem tudi prej pozabila jeszik stegnit, da je sv. ribica enako kot pljučni file pri govedini in da to ni del kotrleta brez kosti. Razlika v strukturi mesa in okusu je pa bistvena.
In sv. ribica na žaru, čisto malo začinjena, pa ovis v slanino, je prva liga...
Ognjič, ne da se ne bomo obešali, kotpitbulli bomo zagrizli v žilo...ali pa kot terierji, hehe
Mamamia
mamamiaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Nadevani paradižniki po grško (Gemista)

Veganski sladoled z navihanci