Družinam prijazna podjetja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15823

15. maj 2007 16:13

Saj so takšne ustanove, lidka, delovna inšpekcija se ji reče. Samo nekdo mora zadevo prijavit, četudi anonimno. Ampak iz zgodb, ki jih poznam, izhaja strah zavoljo zaslžuka, kot si že sama omenila - če nergaš, boš ti ostal brez dela, ker bo za teboj prišel nekdo, ki bo vzel ponujeno. Žalostno, ampak resnično.

 

Na srečo delam v podjetju, v katerem smo v minulih mesecih zaposlili tudi nekaj mladih deklet, za katere smo vedeli, da bodo kmalu postale mamice - nekatere so že v pričakovanju in se odpravljajo na porodniško, nekatere delajo na tem. Nikdar ni bilo govora o kakšnih podpisih, da ne bodo imele otrok, nasprotno, čimprej smo jih zaposlili za nedoločen čas, potem ko so nekaj časa honorarno delale za nas, da bodo ja lahko v miru uživale porodniško.

Ampak vem, da smo v redkih  takih podjetjih. Mamamia

mamamia

nana1  

član od: 3.2.2007

sporočila: 202

15. maj 2007 16:17

Mislim, da se dviga preveč prahu okoli vsega tega. Ko sem sama zanosila pred skoraj 17 leti je bila še tista ti. zlata Jugoslavija. Zaposlena sem bila v podjetju za dol. čas s podaljšanjem na 3 mesece. Ker si zaradi predhodnih zdr. težav nisem upala privoščit abortusa, sem se odločila, da bom rodila ne glede na posledice. Pogodbo za stalno zaposlitev sem dobila točno 8 dni pred nastopom porodniške. Torej meni se je izšlo. Naj povem še, da je bil mož takrat na čakanju, ker je njegova firma šla v stečaj. Pa sva zmogla. Vzameš kar ti življenje ponuja. Takrat sva še živela pri starših. In danes? Čez mesec dni imava 17 let poroke, 2 zdrava otroka, še 2 leti kreditov za hišo, 2 avta in pa veliko srečo, da sva po vseh težavah prišla tako daleč. S tem se nočem hvalit, ne narobe razumet, hočem le rečt, da v življenju niso samo rožice ampak tudi trnje in je včasih treba tudi malo reskirat, da potem profitiraš. Pa še enkrat brez zamere. nana1

KetyP  

član od: 30.8.2006

sporočila: 123

15. maj 2007 16:18

Saj te institucije so na ravni države... http://www.uem.gov.si/ Tale link si poglejte in boste videli, da če kdo želi dejansko ukrepati in kaj spremeniti, ni sam! Je pa seveda potrebno javno povedati, kaj se dogaja in za svojimi besedami stati. Iz večkratnih osebnih izkušenj z uradom in zaposlenimi tam pa vam lahko zagotovim, da so to res strokovne in usposobljene osebe, ki bodo poleg sankcij poskrbele tudi za čim manjšo vpletenost prizadetih in torej čim manjše posledice zanje. Kaj imam od tega... Od tega bi imela to, da bi spremenila pogoje, ki so zame (in za tiste pred mano in za mano) diskriminatorni in neetični. S tem damo delodajalcem jasno vedeti, da je takšno ravnanje v javnosti nesprejemljivo in nedopustno ter tudi kaznivo. Je pa tako, da niti takšen urad ne more delovati brez informacij iz prve roke. Sami namreč ne pridejo do pravih podatkov o delovanju in tudi če "slišijo" govorice o kršitvah v določenem podjetju, z inšpekcijo in pregledom ne bodo odkrili ničesar obremenilnega, ker je to seveda vse "nedokumentirano". Ni namreč važno, kaj si človek misli, ko izve za take stvari oziroma ko se mu te zgodijo, pač pa kaj človek glede tega stori. Vem, da je z zaposlovanjem težko in da je potrebno sprejeti tudi slaba delovna mesta, ampak mislim da slej ko prej ta delovna mesta posamezniki zapustijo. Saj se v takšnem okolju, kjer se oseba čuti diskriminirano, ne da normalno delati. KetyP

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. maj 2007 15:23

V državi, ki je NEPRIJAZNA ženskam, ki je neprijazna delavcem, saj ne naredi ničesar, da bi zaustavila izkoriščanje delavcev in kratenje uveljavljanje njihovih pravic, podjetaj, prijazna družinam, sploh ne morejo obstajati.

Prvi razlog je zakonodaja, ki jo delodajalci krišijo, država pa ne omogoči nadzora. Iskanje pravice na sodiščih je dolgotrajno in se NIKOLI ne konča tako, da bi bil to vzgojni primer za ostala podjetja.

Zlorabe po navedenem členu je težko dokazati, saj običajno ni ne dokazov in ne prič. Pred časom je nekdo svetoval, da v vlogi za službo napišete, kdo čuva otrokoe, kdaj jih boste imeli.

To kaže na izjemno toleranco do kršitev: dajmo jim (nepotrebne) podatke, če jih ravno hočejo, se bodo stvari že uredile.

Ne, ne bodo se in še slabše bo. Če bodo delodajalci dosegli, da bo v Sloveniji mogče odpustiti delavca brez odpravnine in brez obrazložitve, bodo porve na udaru delavke z otroki, nosečnice. Če država joka, da mu pa sindikati tega ne dopustijo, kako lahko trdijo, da so kjerkoli v Sloveniji prijazni do delavcev ?

 

Če delodajalec postavi na tehtnico dobiček, ki mu ga prinašajo kršitve( iz izkušenj vem, da je prvo vprašanje, kaka je kazen in kak je profit) in dobiček, da je družini prijazno podjetje( zaradi česar v žepu ne žvenketa), kako se bo odločil?

 

Prav nesramno se pa mi zdi od tistih, ki se s tem problemom ne srečujejo (več), da omalovažujejo ta problem. Če kogarkoli v družbi skrbi, potem to ni dobro za družbo v celoti, čeprav nekateri res mislijo samo na svojo .

Z mojega gledišča ne razumem, da se država odloči nagrajevati tiste, ki spoštujejo predpise in se ne trudi s kaznovanjem tistih, ki predpise in tudi moralna načela namenoma kršijo.

 

Nekoč je prišel v mojo pisarni tip, ki je hotel moje mnenje glede podpisa na praznem listu papirja, kamo bo naknadno vpisal odpoved. Še danes vem, da sem komaj obsedela na sedežu. Zdaj je to praksa. Noben delodajalec se ne upa v razlogu za odpoved napisati, da nekoga odpusti zaradi nosečnosti. Če to podpišete, pojdite takoj na inšpekcijo, kjer boste o takem bianko podpisu podali izjavo. Inšektorat bo to dejstvo uporabil SAMO, če  bo delodajalec bianko izjavo uporabil.

 

V naši državi štejejo ženske samo kot maternice, v katere se lahko vtika vsak. Celo vsak volivec na referndumu je smel določati o usodah naših maternic, kar je bila svojevrstna civilizacijska sramota.  

 

Sama sem morala pred zaposlitvijo na obvezen ginekološki pregeled, kjer so ugotavljali le nosečnost in prav nič drugega; zdravnik je rekel, da bi v primeru nosečnosti napisal  " zdravstveno sposobna", noseča. V preteklosti ni bilo dovoljeno odpustiti delavke, ki je bila noseča ali v porodniški, čeprav je bila zaposlena za določen čas, običajno za čas porodniškega dopusta.

Meni so pokazili stol, na kateri so istočasno sedele štiri delavke: prav je bila zaposlena za nedoločen čas in na podrodniški, druga je nadomeščala porodniško in je bila rizično noseča, tretja je nadomeščala prvi dve in je bila tudi na porodniški, četrta pa je delala. Resnici na ljubo je šef tostega oddelka, ki me je poklical, da me je osebno opozoril na razmere, v katereih je bila opravljena ena sama primopredaja. V istem oddelku sta bili še dve materi, ki sta imeli bolehne otroke. To pa je drugi vidik zgodbe. 

Pozivam vse kandidatke za službe, pri katerih so kršili 26.člen, da ANONIMNO ( torej brez pričanja), prijavite dogodek. Nekaj časa bo trajalo, da bodo imeli delodajalci občutek, da so nadzorovani, bo marsikomu koristilo.  Nekje je treba začeti.

 

 

 

Frina

kažotk  

član od: 22.7.2005

sporočila: 62

16. maj 2007 16:02

Ko sem v medijih prebrala Družinam prijazno podjetje sem se kar naježila. Zaposlena sem v podjetju, kjer imamo certifikat " Delavcem prijazno podjetje SA 8000" (se malo drugače imenuje). Žalost vseh žalosti. Razočarana sem nad nosilcem tega certifikata to je BVQI v Ljubljani-jaz bi vse tam zaposlene dala delat v takšno prijazno podjetje kot je naše. Z zamenjavo direktorja dobivamo same sankcije, raznorazna pisna opomine pred izključitvijo, brisanje dopusta, ki nam je do sedaj pripadal na delovno mesto, neergonomsko urejeno delovno mesto, z zlomljenimi stoli, polomljenimi pisalnimi mizami, prepihi, v hrupu... Ko smo se z vsemi temi problemi obrnili na pisarno v LJ na BVQU so nam rekli, da saj ni nič kaj takšnega, saj je vse v skladu z zakonodajo in naš delodajalec ne krši nikakršnih zakonov. HALLLLOOOO! Tudi tej družbi gre samo zato, da se ji plača tisto članarino in da pridejo enkrat na leto v pisarno in takrat je vse v firmi fajn. Namesto, da bi nam odvzeli ta certifikat ali pa vsaj naredili kakšen ukrep, ni iz tega prav nič. Zato mi gredo vsi ti certifikati in prijaznosti na kozlanje. kažotk

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. maj 2007 17:33

 

Zakon o delovnih razmerjih:

26. člen

(pravice in obveznosti delodajalca)

(1) Delodajalec sme od kandidata zahtevati le predložitev dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela.     (2) Delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidata zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, podatkov o nosečnosti, o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.     (3) Delodajalec ne sme pogojevati sklenitve pogodbe o zaposlitvi s pridobitvijo podatkov iz prejšnjega odstavka ali z dodatnimi pogoji v zvezi s prepovedjo nosečnosti ali odlogom materinstva ali z vnaprejšnjim podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca.     (4) Pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi lahko delodajalec preizkusi znanja oziroma sposobnosti kandidatov za opravljanje dela na delovnem mestu, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi.     (5) Zaradi ugotovitve kandidatove zdravstvene zmožnosti za opravljanje dela delodajalec na svoje stroške napoti kandidata na predhodni zdravstveni pregled v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu.     (6) Preizkus znanja oziroma sposobnosti kandidata ali ugotovitev zdravstvene zmožnosti kandidata se ne sme nanašati na okoliščine, ki niso v neposredni zvezi z delom na delovnem mestu, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi.     (7) Delodajalec mora pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen ali za določen čas seznaniti kandidata z delom, pogoji dela ter pravicami in obveznostmi delavca in delodajalca, ki so povezane z opravljanjem dela na delovnem mestu, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi.

IX. KAZENSKE DOLOČBE

229. člen

(1) Delodajalec - pravna oseba se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 1,000.000 tolarjev, če:     1. iskalca zaposlitve ali delavca postavlja v neenakopraven položaj (6. člen);     2. sklene pogodbo o zaposlitvi z osebo, ki še ni dopolnila starost 15 let (19. člen);     3. sklene pogodbo o zaposlitvi z osebo, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela (prvi odstavek 20. člena);     4. objavi prosto delovno mesto v nasprotju s 25. členom tega zakona;     5. pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ravna v nasprotju s 26. členom tega zakona;     6. ni zagotovil varstva pred spolnim nadlegovanjem v skladu s prvim odstavkom 45. člena tega zakona;     7. sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas izven primerov iz prvega odstavka 52. člena tega zakona;     8. sklene eno ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas v nasprotju s 53. členom tega zakona;

No, če se zoprna, za izpraševanje o osebnem stanju kanodatov in kandidatk, ki še ne sklepajo pogodbe o zaposlitvi, ni nobene kazni.

Ja pa vsakemu bebcu jasno, da vsi vprašajo poprej in ne šele ob sklenitvi. Poleg tega je izjemno težko dokazati, da je delodajalec pogojeval zaposlitev , ker tega nihče ne napiše.

In če ni sankcije ......

PS Podauarjen tekst je moj izbor !

Frina

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

16. maj 2007 20:23

KetyP je napisal/a:
Mene pa vsakič šokira, da se takšne in podobne diskriminacije dogajajo, pa nihče glede tega konkretno ničesar ne ukrene (beri: zakaj naprimer vse tiste, ki ste določeno diskriminacijo doživele, niste tega dejanja prijavile?!).
Ampak KetyP, kako pa boš dokazal diskriminacijo, če pa imaš pogodbo za določen čas, ki ti poteče pred nastopom porodniške? Recimo, da je ženska v 5. mesecu nosečnosti, pozna se ji ravo toliko, da ne more več skrivati, kako naj dokaže, da ji delodajalec ni podaljšal pogodbe samo zato, ker je noseča? Ali pa ženska, ki ima doma dva majhna otroka in je recimo en od njiju bolj bolehen, varstva v primeru bolezni otroka nima urejenega in si mora večkrat vzeti bolniško, ker je, recimo, otrokov oče ne more... Recimo, da je ženska nastopila delo, dobila pogodbo za določen čas z možnostjo podaljšanja za nedoločen čas (tako kot je dandanes v veliko primerih). V tem letu zaradi zgoraj opisane situacije koristi kar precej bolniškega dopusta in delodajalec ji seveda ne da nove pogodbe. Kaj naj naredi? Kam naj ga prijavi? Kako naj dokaže, zakaj ga prijavlja? Zame to JE diskriminacija zaradi starševstva, ampak dokazati pa ni ravno enostavno. Po drugi strani pa razumem delodajalca. Kaj naj stori npr. s tako osebo, kot je v mojem drugem primeru. Znajde se v zagati - delavka je morda odlična, ampak njeno delo ostaja drugim, ker veliko manjka ali pa ni narejeno, pa še drago ga stane zaradi naše zakonodaje na področju kritja bolniških dopustov in prispevkov... V bistvu sta obe strani v zoprni situaciji. Sama se zavzemam za skrajšan delovni čas, vendar ne s tako časovno omejitvijo, kot obstaja danes, kot da otroci v osnovni šoli pa ne potrebujejo več več prisotnega starša / staršev. Tak način se mi zdi taka salomonska rešitev za ohranjanje kariernega nivoja neke ženske, ki je tako lahko hkrati mama. Ampak dokler ne bodo tako začeli razmišljati tudi delodajalci, vam / nam bo še trda predla :) Priznam, da sama nimam otrok, ker si jih trenutno ne morem privoščiti. Pravzaprav ne vem, kdaj si jih sploh lahko bom, ampak za to ni kriv moj trenutni delodajalec, bolj je za to kriv trend sodobne zahodne družbe, kjer se delovni čas premika na kasnejšo uro začetka in hkrati traja dlje. Bomo še videli. Sasenka

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

16. maj 2007 21:47

In če država in njene inštance ne naredijo nič? Nikoli nič...

Jasno je, da podjetniki lovijo krivine. Ampak toliko, kolikor se jim dopušča.

Moj oče je kako leto nazaj inšpektorju, ki je pri njemu opravlja nadzor, DOKAZAL koruptivnost, DOKAZAL da v službenem času hodi na kosila s strankami, da je odsoten neupravičeno, da... (da se ti bruha, koliko stvari je še bilo, dokazljivih). Tožbo je tudi dobil. (mojega očeta pač motijo moralna in etična načela in se mu ni težko zaradi česa takega pravdati na sodišču. Dokler ve, da ima prav. ) Gospoda so prestavili na drugo delovno mesto, to vem, ker je prišel na delavno mesto v službo, ki je nadstropje nad mano. Pa ni bila nič manj plačana od tiste inšpektorske... Vse je šlo lepo pod preprogo, kako leto mir, da se stvari uredijo, ta isti gospod pa bo zdaj direktor neke zbornice. Zabavno, a? Zakaj taka stvar ne pride v javnost? Pa ni to osamljen primer... In je krog sklenjen, ne?

 

Ravno danes sem govorila s kolegico, ki je bila zaposlena med drugim tudi v ZDA. Ha, dobila je zastonj varuško od podjetja, pa stanovanje so ji uredili, pa malico in ostale stvari v službi, pa še kaj bi se našlo...

 

 

lidka

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. maj 2007 22:26

Joj, Frina, ko ze omenjas zloglasni sramotni referendum, pri katerem je pol milijona polnoletnih drzavljanov glasovalo o pravici, ki bi jo morda uporabile dve ali tri zenske na leto (kot je bilo v casu, ko je veljala prejsnja zakonodaja) in za to porabile toliko denarja, kolikor je stal sam referendum (da ne govorimo o parlamentarnih razpravah, s kozlarijami potiskanemu casopisnemu papirju in zivcih mnozice ljudi), v 300 letih (!!!!!!!), mi gre dobesedno na.. od jeze ob samem spominu na to, koliko zalitev, posplosevanj, primitivizmov in slaboumnosti smo takrat slisale na racun zenskega spola... lp, proxima

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. maj 2007 22:33

Ja, proxima, drva, ki je ženskam neprijazna, člani parlamenta, ki jjih zanima žesnko mednožje in bi preverjali spol, bivši jezuit, ki ni zahteval, da se za take žalitve ženskam opravičijo. moralno dno, ne pa družba, prijazna ženskam, ki jih je zreducirala zgolj na maternice. Se zelo približujejo Hitlerju. Frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti