Kulinarika.net - blog: Bolgarija in Romunija 2017 (13. del)

Bolgarija in Romunija 2017 (13. del)

SOFIA

blog: potovanja / Evropa, avtor: skupajnapoti 

Četrtek, 22. junij 2017 Po zajtrku se s podzemno železnico zapeljemo v center mesta. Sprehodimo se po zgodovinskem delu. V mimohodu si ogledamo parlament in ceremonialno menjavo straže.

Malo naprej lepo rusko cerkvico, sezidano 1914, ki se arhitekturno vzoruje po moskovski. Največja med cerkvami je spominska cerkev Aleksandra Nevskega, ortodoksna katedrala, ki obuja spomin na rusko vlogo pri osamosvojitvi Bolgarov 1878 leta. Iščemo cerkev Sv. Sofije, ker se nam zdi, da bi jo mesto Sofija vendarle moralo imeti. Že obupamo. Pa jo le najdemo, nekoliko neopazno. Zgrajena je bila v šestem stoletju, na mestu dveh cerkva iz četrtega stoletja, izven mestnega obzidja. Ta cerkev je še »živeča«. Ob našem obisku smo lahko bili priče lepemu pravoslavnemu obredu, ki je bil pospremljen z ubranim petjem s kora.

Še malo krožnega sprehoda do centralne tržnice, ki jo krožno obhodimo. Razočarani. Nič nas toliko ne navduši, da bi zapravljali. Nas pa malo premami hrana, ki si jo privoščimo, saj je čas kosila, naši želodci pa se tudi že oglašajo.

Kavica je že na »vrtu« pred avtodomom. Počasi se soočamo s spoznanjem, da zaključujemo naše balkansko rajžanje.

Potovanje nadaljujemo proti bolgarsko srbski meji.

Toliko za danes.

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 1207

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrdkapica
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti