Kulinarika.net - blog: Misija Mogoče - krofi

Misija Mogoče - krofi

zelo enostavni krofi

blog: hrana, kuhanje / recepti, avtor: katka lopatka 

sanje vsake gospodinje

Vsaka gospodinja bi rada spekla dobre domače krofe, kar pa prenekateri povzroča preglavice. Dobrodošli v klub. Vzhajano testo je bilo dolga leta, čez 20 jih je že, moj trn v peti. Nikakor vzhajati! Testo je bilo zmeraj nizko, trdo in zbito. Pa po babičinih receptih, pa na toplem in *mirkat*, pa potem mrzlo testo, pa solno-kvasna emulzija, nič ni "potegnilo". Pa sem se odločila za nakup kruhomata. Najboljši nakup! V njem sicer ne pečem kruha, ker nam je bolj všeč iz pečice, je pa fenomenalna iznajdba za vzhajanje testa. Zdaj so tudi  moje dobrote iz vzhajanega testa končno take, kot morajo biti.

V kruhomatu mesim tudi testo za krofe. Zadnja leta je so se na policah pojavile mešanice za peko krofov, pa sem rekla, dajmo poskusit. In sem izredno zadovoljna, kakor tudi jedci. Krofi zelo lepo uspejo, niso mastni in nesramno dobrega okusa...

Tule je škatla. V njej je pol kg mešanice, ki vsebuje moko, jajca, glukozo, limonino lupinico, vanilijo. Piše, da je za 20 krofov, a jaz jih dobim ven 11-12 normalne velikosti.

 

Mešanici je treba dodati 2 jajci, mleko, olje, sama dodam še rum, da se testo ne napije preveč olja pri cvrenju, in vrečko suhega kvasa. Vse to stresemo v kruhomat in začne se mesenje ter vzhajanje.

Po uri in pol vzhajano testo prekucnemo na pomokano površino. Nič ne kompliciramo in ne valjamo, od celega kosa trgamo manjše kose in in njih oblikujemo kroglice - velikost po želji.

 

Takole izgledajo kroglice. Pokrijemo jih s krpo, pustimo vzhajati pol ure, nato začnemo greti olje in krofi vzhajajo še medtem.

 

 

Segrevamo olje. Krofe cvrem v voku, porabim 1l olja (arašidovega). Na steklokeramični plošči ga segrevam na stopnji 6-7, dokler ni zadosti vroče. Olje ne sme biti prevroče, ker bodo krofi zunaj zažgani, notri pa surovi. 
Preverimo s kuhalnico, ob njej naj se počasi dvigujejo mehurčki. Ko krof položimo v olje, mora počaaasi cvrčati, da se nam bo celo zdelo premalo, a tako je prav.

 

 

Krofi vzhajajo. Morajo precej vzhajati, če ne, se bodo v olju potopili in ne bo kranceljna, tega pa si seveda perfekcionistke ne smemo privoščiti :). Krofe z VZHAJANO stranjo navzdol damo v olje po 4 naenkrat, ne več. Ne sme preveč cvrčati, sicer hitro zmanjšamo ogenj. Krofe pečemo najprej pokrite 2-3 minute, nato jih s penovko obrnemo in odkrite pečemo še nadaljnje 2-3 minute. Pečene zlagamo na papirnate brisače na krožnik.

 

 

V pečene krofe z brizgalko nabrizgamo segreto marmelado in jih posujemo s sladkorjem v prahu. Uporabljam tole brizgalko.

 

 

Tako, krofi so pečeni in pripravljeni na sladkanje. Pa dober tek!

 

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

daga  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 1395

Objavljeno 20.2.2012 ob 12:22

Čudoviti krofi! Čestitam!

zeta  

kuha že od: 21.5.2009

Št. objav: 1353

Objavljeno 20.2.2012 ob 12:26

Lepo jasno in razumljivo opisano in poslikano. In še pravi čas, ker verjamem, da se bo po tejle predstavitvi marsikatera odločila in naredila krofe doma. Lepi so, ja.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 20.2.2012 ob 13:20

Čeprav sem rekla domačim krofom NE, mogoče pa vseeno. Zgledi vabijo! Hvala!

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15729

Objavljeno 20.2.2012 ob 13:28

Ha, dobrodošla v klubu tistih, ki kvašeno testo delamo v kruhomatu. Super stvar. V tisti uri in pol pa narediš marsikaj drugega. Odkar sem dobila kruhomat, meni še ptica uspeva, prej pa mi je bilo kvašeno testo prava nočna mora.... nikakor, da uspe.

Meni so krofi iz kruhomata uspeli celo tako, da sem sestavine dodala iz domače shrambe, nisem kupila te pripravljene mešanice.

Tako da: živel kruhomat.

marjanaj  

kuha že od: 1.12.2007

Št. objav: 135

Objavljeno 20.2.2012 ob 14:24

Dobrodošla v klubu kruhomatovih testov. Sama delam tudi šarkeljne, testo za kvašene štruklje in knedle.

Lepi so

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 20.2.2012 ob 14:55

Zelo vesel

No, pa sem le nekaj novega izvedla, da v voku lahko naredim pomfri, super!

Katkla zelo poučen blog in zelo lepo!

lp!

zeta  

kuha že od: 21.5.2009

Št. objav: 1353

Objavljeno 20.2.2012 ob 16:51

Katka lopatka, mene si pregovorila. Sem skočila sicer po tole zmes dr.Oetkerja, mi je všeč, ker je vsekakor manj dela kot s kompletno pripravo testa. Sicer pa sem zamesila ročno, ker kruhomata nimam. Ampak to mi pa ni težko, imam posodo namenjeno prav za vzhajanje kvašenega testa, ki pa je prijazna do kuharice tudi kar se gnetenja tiče. Ni potrebno gnest do onemoglosti, le toliko, da so sestavine dobro premešane, pokriješ in počakaš, da pokrov dvigne s posode. Še enkrat malo pognetem, pokrijem in ko zopet poči in dvigne pokrov pričnem z delom. Krofi so lepi, sem sicer že malo poskušala, tako da lahko rečem, da tudi zelo dobri, le ohladijo se naj malo bolj. Naredila sem jih samo 10 iz preostalega testa pa lojtrce. Nekateri jim rečejo štraube. Te so mi zelo pri srcu še iz otroških dni, ko jih je pekla mama. Danes je sicer ponedeljek ampak pustni čas se vleče vsaj še do srede, tako da bi se zelo lahko zgodilo, da bom vajo še enkrat ponovila. Že zato, ker pri nas tako lepo diši.

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 20.2.2012 ob 18:49

Ja, hvala...no saj kruhomat imam že par let in sem zelo zadovoljna. Tole je pa res enostavno, ni nujno da se uporabi ta mešanica, lahko se recimo uporabi tudi BONI moka ali pa navadna. Pri meni je problem, da se samo dotaknem vzhajanega testa, vse dol pade :) Nekaterim pa uhaja...kakšni so to hormoni, ha ha :)

Anamarija, si me nasmejala, seveda lahko cvreš pomfrit v voku :)))

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 21.2.2012 ob 7:31

Jezen

Ej, katka lopatka, krofi so tudi moja mora. Kruhomata nimam, ampak ni hudič, da mi bo enkrat le ratalo, kar tako na roke. Letos sem delala testo za krofe v multipraktiku, pa mi je sredi mesenja crknil (na, pa imam še stroške za rezervni del)

SlavicaJ  

kuha že od: 24.4.2011

Št. objav: 158

Objavljeno 21.2.2012 ob 7:31

lepa razlaga. Si se potrudila. Marsikomu bo koristilo in ga zapeljalo, da se preizkusi, če tudi ni imel namena.Pustni čas malo čarovnije ja to pa mora biti, če pa tako lepo" ratajo" in so okusni pa še boljše.

jgoren17  

kuha že od: 8.1.2012

Št. objav: 73

Objavljeno 21.2.2012 ob 17:29

Ma tud sama sem preizkusilo to maso, a mi ni bila všeč. Raje vstrajam pri domačem testu in domačih sestavinah.Sem pa poslala svoj recept za krofe. So zelo enostavni in pa okusni, tako, da brez straha, da nebi ratali z venčki.

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2278

Objavljeno 23.2.2012 ob 1:40

Moja teta, ki je bila izvrstna kuharica, mi je za krofe dala takle nasvet: Krofi morajo biti lahki, pa pravilno vzhajani. Zmanjšaj količino maščobe v receptu, zmanjšaj količino sladkorja v receptu. Povečaj količino jajc, jajca ne lažejo. Beljakov čim manj v krofe.

Toploto olja je preiskušala s skorjico kruha. Ko so se ob njej začeli dvigovati mehurčik, je bilo ravno prav.

Ko gredo krofi v olje, pokrij s pokrovko in posodo malo porukaj. Peci počasi, krofom se nikdar ne sme muditi. Nasvet deluje 100 procentno.

Da so bili krofi pravilno vzhajani, pa sem si pomagala kar s kaloriferjem. Usmerila sem ga v sprednjo vrsto krofov, ki sem jih pokrila s krpo, in potem sem njegovo toploto premikala, tako, da so bili ves čas ravno prav vzhajani. Če so premalo vzhajani potonejo, če so preveč vzhajani se obračajo in nimajo venčkov. Ravno prav vzhajani so takrat, ko so na občutek v roki lahki.

S krofi iz škatlje pa imam žal bolj neprijetne izkušnje. Bili so lepi, ampak povzročali so nam prebavne motnje in povečano količino vetrov.

granatka  

kuha že od: 26.2.2011

Št. objav: 20

Objavljeno 23.2.2012 ob 20:43

Zelo vesel

Sem pred leti pekla z mešanico BONI,ampak za mojo družino jih je bilo vedno premalo, to pa zato, ker so bili tako lahki.Pa sem pogruntala da če naredim z 5jajci in maslom bi pa moralo zadoščati.Rečeno, storjeno in je res tako, zdaj za pusta spečem krofe iz 2kg moke, prej sem pa morala skoraj s 5kg(pojedli domači in MAŠKARE).Moram pa povedat da uporabljam navadno posodo in da jih cvrem na štedilniku na drva.Sicer moraš biti pazljiv pri temperaturi, ampak meni vedno ratajo, vaja dela mojstra. Saj bi poslala slikce če bi bil še kakšen grizljajček.

mamka  

kuha že od: 10.7.2006

Št. objav: 434

Objavljeno 23.2.2012 ob 22:18

Vesel

O, kako lepi krofi. Vse pohvale kuharici, lepo za oči in tudi za v usta.

Sama večkrat naredim krofe (ne le za pusta). Včasih sem jih delala iz že kupljene zmesi, sedaj pa testo naredim sama, od razpoloženja odvisno pa mi pomagajo tudi kuhinjski pomočniki - kruhomat pa tudi mikser.

Krofi so mi vedno uspeli, zato sem bila zelo samozavestna. Res pa je, da so mi nazadnje to soboto, ko bi morala blesteti, lepo zagodli. Sorodnike sem povabila na krofe. In ker sem bila neučakana - krancljev ni bilo - le zadnji trije so lepo vzhajali. Ugotovila sem, da je treba krofe delati počasi in "z andahtjo".

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 24.2.2012 ob 12:15

Vesel

S prispevkom sem le hotela nakazati, da se ne bojte cvrenja krofov :) Ni poanta v mešanici ali njeni reklami...mešanica sploh ni bistvena - nekaterim paše, drugim ne, tudi sama jih večkrat delam iz klasičnih sestavin, samo tole je hitreje, pa nam je res zelo dober okus in tudi težav nismo imeli. Nič nisem pazila pri vzhajanju, vzhajajo mi odkriti na pultu v kuhinji cca pol ure, tudi pri cvrenju ne, pač tako, kot sem opisala in poslikala.

nickMax  

kuha že od: 1.2.2012

Št. objav: 71

Objavljeno 1.3.2012 ob 17:47

Katka meni pa se zdi,da ni poanta krofov,da so hitro narejeni,čeprav tako zelo dolgo spet ne traja.Krof naj bo krof.Širok krancelj,ozek,včasih tudi brez,je pa domač.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtrimljanka
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti