Sem novi član Kulinarične Slovenije. Dolgo sem prebirala vaše recepte in sem končno izbrala pogum in se bom tudi jaz vključila v izmenjavo receptov in mnenj.Odgovorila bom Tini Tušar glede priprave krofov s katerimi sem imela probleme kar lahko po pravici rečem skoraj 20 let. Pekla sem jih samo enkrat na leto. Vsako leto jih je polovico romalo v koš, ker se mi niso posrečili. Morate si zamisliti kako sem bila razočarana. Bilo je tudi solz. Letos pa sem od sodelavke dobila recept in navodilo, kako naj spečem krofe. Pekla sem jih trikrat in vsakokrat so se mi posrečili. Ko sem jih pekla prvič sem od veselja vriskala po kuhinji. Domači so mislili, da je z mano nekaj narobe. Uspela sem. Sedaj pa vam bom zaupala moj recept.
Uporabila sem moko od Mlinotesta.
- posebno primosko moko in
- namensko moko za krofe. Obe sta dobri.
1 kg moke
1 žlička soli/ zmešaj takoj, da ne pozabiš soliti,2 pecilna praška
pripravi kvasni nastavek:
- 1 žlica sladkoraj, 1 žlica moke, 9 dkg kvasa, 1 dcl mleka
zmešaj:
- 3 rumenjake,1 celo jajce,3 žlice sladkorja,1 vanili sladkor, 1,5 dcl olja, 1/2 dcl ruma, 6 dcl mleka (od tega daj 1 dcl v kvasni nastavek, tako da ti ostane na koncu
samo 5 dcl za testo, limonina lupina/dveh limon.
Testo dobro zmiksaj. Pripravi prtič in ga pomokaj. Prevni maso nanj in oblikuj štruco. Iz štruce oblikuj izreči 30 kosov in oblikuj kepice. Vzhajaj 45 minut.Jaz pečem na električni steklokeramični plošči na 1,5. Pokrite približno 3 minute in odkrite tudi približno 3 minute.Uporabljala sem olje za cvrenje Frivita.
Moj recept je dolg. Namenjen je začetnicam. Po tem receptu je pekla tudi kolegica, kateri se niso krofi nikoli posrečili, pa je uspela.
lep pozdrav.
EMA CETIN