Valjčni likalnik

Hobotka  

član od: 2.11.2004

sporočila: 274

27. feb 2007 13:51

Jade, ja to je to, s tem da na tej sliki so to pravi industrijski veliki, za gospodinjstvo pa je dovolj najmanjši z valjem širine 65 cm, ki pa ga tu ni . Tega, ko imam jaz v mislih ima en nastavek, da tudi srajc, bluz in hlač ni problem likat, seveda pa se moraš navaditi, verjetno je tako tudi pri tistih, ki imajo Elna ali katere druge preše. Meni se gre najbolj zato, da je delo hitro in dobro opravljeno in da mi ne pobere vse delovne energije , kajti prati začnem v petek ponoči in skoraj celo soboto, potem pa pride na vrsto likanje in ko vidim tisto goro cunj me mine do življenja, sploh pa če si umislimo za vikend še kakšen izlet ali imamo kakšno družbo, mi vse ostane največkrat za naslednji vikend, kako pa je takrat, si pa lahko mislite ..... Cifra je res kar čedna, ampak Iščem še eno cenejšo varianto ... Hobotka

MamiLubi  

član od: 19.3.2012

sporočila: 5

21. maj 2012 9:29

Pozdravljeni,

da malo osvežim tole temo...Ker sem precej "zasuta" s perilom in ne morem da ne bi likala, sem začela razmišljat o tem, da bi mogoče nabavli tale mašin?? Se mi sploh splača ali naj nadaljujem kar po starem? Ali imate kaj izkušenj s temi stroji, valji ali kako se pač imenuje čudo za likanje :) res bi rada Vaše cenjeno mnenje, tu vedno najdem nove prebliske :) Hvala.

MamiLubi

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. maj 2012 12:54

Hobotka, evo moj predlog, na tebi je, če ga boš upoštevala. Vsega perila ni potrebno likati. Oprano perilo moraš dobro stresti preden ga obesiš. Pobrati ga moraš prav tako skrbno in TAKOJ zložiti. Spodnje hlačke, tudi majčke, brisače, kuhinjske serviete, nogavice, zgornje majice itd. Takoj pospraviš v predale oz. omare. Nekatere likajo kuhinjske krpe, jaz ne, samo lepo jih zložim in v predal. Likam srajce, robce od moža, zgornje majice, potem se pa že konča.

Če pa pobrano perilo zmečeš na kup, potem ti pa verjamem, da te mine volja do življenja. Tudi majice, ki jih ne utegneš takoj zlikati lahko obesiš na obešalnik, da se še bolj ne zmečkajo. Namreč-tudi aparati za likanje ne delajo sami, moraš biti zraven. Jaz kapne in prevleke za blazine običajno ne likam,dobro pogladim zgolj z roko, včasi pa tudi, ko likam kaj drugega. Meni je likanje stran metanje časa, zato si ga olajšam kolikor se le da.

 

naor

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

21. maj 2012 13:09

MamiLubi, če res ne moreš, da ne bi likala, ostani pri starem načinu. Tile valji zahtevajo kar nekaj spretnosti, če seveda ne boš likala samo enostavnih kosov.

Sicer pa tudi jaz, kot Naor. Že dolgo, dolgo nadvse skrbno obešam perilo, kar je možno brez kljukic, še skrbneje ga poberem, pogladim, zložim in takoj v omare. Tudi ga ne pustim viseti še potem, ko je suho. Skratka, pri nas je likanje omejeno na minimum.

Seveda, pa je povsem nekaj drugega, če rabi mož vsak dan svežo srajco in če imaš še kakšne punčke in fantke, ki nosijo srajčke in srajčne bluzice in krilca, pa take stvari. V tem primeru ti pa morda tale reč za likanje celo pride prav oz. se ji splača privadit.

zeta

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. maj 2012 16:01

Jaz peglam razen spodnjega perila in brisač še vedno vse. Kuhinjke prtičke predvsem zato, ker jih imam veliko in hočem imeti vse spravljene v enem predalu. Srajce mi očistijo in poštirkajo v čistilnici.

Predlagam ti, da si nabaviš nekaj takega: http://www.laurastar.com/en/products/steam-stations/

 

Vanja

MamiLubi  

član od: 19.3.2012

sporočila: 5

22. maj 2012 9:53

Hvala za ideje in mnenja, najbrž bom res morala ostati pri likanju...Mi je pa zanimiv predlog od Vanje_v_ZDA, pa sem šla preverjat tole zadevo, takiste v naši deželi ni, se jo tudi naročiti ne da...Kaj podobnega imamo pri nas?

Sem parkrat res poskusla perilo kar z roko "popeglat" in zložit v omare, pa mi je še vedno lepše, če je kupček popeglan ;) ne morem iz kože..Sploh ker je pri hiši več punc, zato pa posledično tudi več kikl, kiklc, bluzic, majčic in raznoraznih tekstilnih okraskov. Mi je kar extra veselja, ko likam dragijeve srajce, hlače in vse ostalo razen štumfov :) pa še učke si mal spočijem od roza odtenkov :)

Torej, katero likalno postajo priporočate? In imate izkušnje? Hvala punce.

MamiLubi

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. maj 2012 15:27

MamaLubi, v EU se prevereno dobijo likalniki za gospodinjstvo na taisto vižo, torej kotliček za vodo. Vem, da ga izdeluje tudi Rowenta. Samo predlagam, da ne kupiš najcenejšega, ker taki radi vodo samo špricajo in ne delajo pare, kot se spodobi.

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

22. maj 2012 16:32

Kako da se ne dobi, Mamilubi, informacija je samo en klik daleč: 

http://www.gorenje.si/novice?aid=2903

http://www.tefal.si/All+Products/Linen+care/Steam

http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_876_inx969

http://www.karcher-vps.si/Parna-likalna-postaja-

http://www.ceneje.si/dom-in-vrt/umivanje-in-pranje

itd itd itd skoraj v neskončnost. Katera je dobra, ti pa lahko povedo tiste, ki kaj od tega imajo.

Jaz sem že skoraj obupala v prepričanju, da se ene stvari pač ne dajo (več) dobro zlikat, dokler si nisem nabavila poštenega parnega likalnika (navaden likalnik, ne postaje), zdaj pa naenkrat likanje ni niti pol tako grozno, kot je bilo. Samo primerno opremo moraš imeti, pa gre.

Sonja

Lizzie  

član od: 26.2.2009

sporočila: 504

22. maj 2012 16:50

Sem nekoč imela priložnost delat v pralnici (počitniško delo), kjer so uporabljali te valje. Tam se je na valje likalo samo rjuhe pa še tisto si rabil nekaj časa, da si se navadil. Tako, da si sploh ne predstavljam kako tam zlikaš majico ali hlače :)


Parno postajo uporabljam že par let, Gorenjska je sedaj dokočno odpovedala po treh letih in nekaj vmesnih popravilih še pod garancijo. Sedaj sem nabavila Tefal (GV8460), v avstriji stane skoraj pol manj kot pri nas. So far so good lahko rečem. Je pa precej boljši od Gorenjskega, ki sem ga imela prej. Ima dober pritisk pare in velik lonec za vodo pa samodejni izklop.
 

Tudi jaz sedaj malo rajši likam, pa ne vem ali zato, ker je likalnik bolj nov ali zato, ker je boljši :) Drugače se pa pri nas lika hlače, zgornje majice, posteljnina (toliko da se lažje zloži) pa občasno brisače in kuhinjske krpe.

Lizzie

zvezdica55  

član od: 8.8.2006

sporočila: 555

23. maj 2012 13:35

Imam likalno prešo, s katero se nikakor nisem navadila likat srajc in majic. Samo rjuhe, kapne in gladke prte. Če imajo čipke, je že problem in likam z navadnim likalnikom. Sedaj mi že dolgo stoji neuporabljena v kotu, jaz pa srajce in majice hitreje in enostavneje likam s starim likalnikom. Hčerka si jo včasih sposodi, ko si ji naberejo pleničke ali prti. Če bi se ponovno odločala za kakšen likalni stroj, bi se zagotovo za parno postajo kot jo je predlagala Vanja_v_ZDA.

zvezdica55

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti