član od 20066302 sporočil
mamamia, ( če misliš, da težim, enostavno preskoči, ne brat ),
vidi se, da je že dolgo tega, ko si bila v šoli ( saj je tudi prav, moramo enkrat priti v najboljša leta ), pa si pozabila kaj ste se v fiziki učili:
- voda vre na 100 st. calzija ( zaradi zračnega pritiska/nadmorske višine je malo manj, v kuhinji, zaradi dodane soli pa malo več ). Ko jedi dodaš smetano, zaradi prisotne vode v smetani ( cca 70% ), je vrelišče omake še kar 100 st. celzija. Izrazi " vrenje ", " brbotanje " so s fizikalnega stališča sinonimi.
- sirjenje ( sesirjanje ) smetane je kemijski proces, ki mi ni čist jasen, mislim, da glavni vpliv ima kislost media, vendar v zgoraj omenjenem primeru je čist vseen ali vre ali brbota ( ali vre ali brbota je odvisno le od količine dovedene toplote ), to na sesirjanje smetane nima vpliva. V kulinariki brbotanje uporabljamo zato, da voda ne izhlapi ( povre ) prehitro, in stem damo čas ostalim živilom da se skuhajo ( recimo da koagulirajo beljakovine )
Madona, nedelja zjutraj, jaz še v pižami pa že težim.
A ja, pa še to: Eni moji sodelavki ( pred časom ) po izobrazbi kemijski tehnik, enostavno ni šlo v glavo, da se krompir skuha enako hitro če brbota ali vre zelo intenzivno.
.......pa če misliš da težim, enostavno preskoči, ne brat ( pa če to prebereš, pomeni, da si že prebrala, torej opozorilo moram dat spredaj ).
ežoj