| mc maya je napisal/a: |
|
Kako pa veste, kdaj je brie prav zrel? kako se to vidi (ali voha) na zunaj?
|
Odvisno, kako misliš "na zunaj".
Če misliš tistega, ki ga kupiš celega (in zavitega v papit / škatlico), potem boš težko vedela. "Naučiš" se tako, da kupuješ vedno eno in isto znamko in potem približno po datumu uporabe (ker ga vsi tako pakirani siri morajo imeti) počasi ugotoviš, kdaj je tebi sir optimalno zrel. Seveda to ni ravno vedno merodajno, ker sir ni siru enak, pa čeprav gre za enak izdelek v isti proizvodnji.
Če pa misliš tistega, ki ti ga odrežejo, potem pa hitro pogruntaš glede na izgled teksture (jaz jih imenujem "bolj trda", "še rahlo gumijastega izgleda", "že počasi tekoča"

). Če ga zase kupujem (in za takojšnjo degustacijo), potem rada kupim precej zrelega (takega, ki počasi že leze narazen). Če ga kupujem za kako sirno ploščo za goste, potem kupim takega med rahlo gumijastim izgledom in počasi tekočim

, gostov vendar ne smem prestrašiti že samo z vonjem.
Ampak, kot že rečeno, brie je zame le osnova pri sirih.
Je pa pri sirih itak tako, kot vseh ostalih jedeh. Enim je všeč nekaj, drugim drugo. To, kar je za enega ravno prav zrelo jabolko, je za drugega še čisto zeleno jabolko in enako je s siri.
Pravzaprav ponavadi v svojem okolju težko najdem somišljenika glede sirov, ker je "naše kulinarično okolje" težko prepričati, da ravno prav zrel in dišeč sir ni pokvarjen in da ne smrdi

Ker pa sem kar precej časa preživela v Franciji, na sire itak gledam drugače kot večina ljudi okoli mene.
Sasenka