Drži/ne drži

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

28. sep 2014 18:41

V naši domači kmečki kleti, in pri sorodnikih tudi, se je krompir shranjevalo odspodaj v lesenih v boksih, nad njimi so bili narejeni "odri" (platoji) za občutljivejša jabolka (gambovci so prezimovali v senu) in za hruške. Ne vem, ali je bilo krivo to, da je bilo sadje nad krompirjem , dejstvo je bilo, da je krompir od novega leta dalje pričel kar lepo kaliti in ko smo pred novo letino (junija) porabili zadnje, smo jih zaradi prepletenih kalčkov komaj še dobili narazen. Jasno, da krompirja nismo zavrgli, kaj bi pa potem v lonec dali?

Cila

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

28. sep 2014 18:54

Normalno je, da krompir v kleti začne kaliti tam nekje okoli novega leta - ne glede na to, da je fajn, da so nizke tempeature in visoka zračna vlaga. Večina današnjih kleti je veliko pretopla za skladiščenje krompirja (pa tudi presuha) in krompir začne kaliti že krepko pred novim letom. Se spominjam, ko sem bila otrok, se je včasih zgodilo, da je krompir v kleti zmrznil - ne ves, ampak po vrhu pa. Takšnega smo vrgli stran. Če je bilo zelo mrzlo, je krompir postal sladkast - takrat je stara mama prinesla precej krompirja v kuhinjo, tam je stal nekaj dni in ni bil več sladek.

Koneckoncev, hotela sem samo povedati, da jabolka ne pospešujejo kalitev krompirja, ampak ga zavirajo. Vsemogočna pa niso, zato smo mi, dokler smo še imeli krompir za ozimnico, uporabljali tuberite.



cervus

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 28. 2014 18:55

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti