Grozdni sok

laik  

član od: 10.10.2008

sporočila: 156

14. sep 2011 9:32

jaz pa bi naredila sirup iz grozdja - ima kdo recept?

laik

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

14. sep 2011 15:56

Iz naše izabele že nekaj let delam sok in marmelado. Sok delam s sokovnikom, imam še takega od Marije Terezije,Tako, da sok teče najprej v 5 l lonec, med sočenjem večkrat premešam vsebino v sokovniku,tudi na začetku ko se poseda, še dodajam. Po končanem sočenju dam lonec še enkrat na štedilnik, po okusu dosladkam, s termometrom pazim, da se sok segreva še najmanj 5-8 min. na 80 %, nato vročega polnim v vroče steklenice. Sok je potrebno med uporabo redčiti. Nikoli se mi še ni pokvaril.

Za marmelado; izabelo zvečer oberem s pecljev, prekuham cca pol ure, da se lepo razpusti, nato vse skupaj pustim preko noči. Drugi dan maso prepasiram (imam veliko gosto cedilo in pasirno gobico), maso zavrem, dodam sladkor in želin, kuham še 10 minut, nato vroče polnim v vroče (manjše) kozarčke. S šnopsem obrišem robove kozarcev in pokrovčke in takoj zaprem in debelo pokrijem za 1 dan. Ne vem kako dolgo bi vzdržala, ker gre ta dišeča marmelada za med.

vikica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti