član od 20044272 sporočil
Hm, diling, meni domači tortelin ni še niti en razpadel. Kupljeni pa vedno vsaj kak... Mogoče zvaljaj drugič testo vseeno še malo na debelejše, čeprav ne vem, jaz sem tudi že delala iz tankega. Ampak če ti pada narazen, rajši vzemi debelejše... Predvsem ga dobro pregneti in/ali pusti počivat, to testo mora biti zelo elastično, to dvoje pa pripomore k temu, da se izloči gluten, zato je bolj elastično.
Kar si po moje naredila narobe je, da verjetno nisi dobro zatesnila raviolov, oz. si jih tako, da so imeli not še zrak - okoli nadeva NE SME bit nič zraka, morajo bit zatesnjeni, sicer se bo v kropu zrak seveda segrel in kot veš ima toplejši zrak večji volumen, zato se mu bo hotel povečat volumen oz. ker se ta ne bo mogel, bo narasel pritisk v raviolu in reveža bo razgnalo... (hihi, kaj naredi osnovna pV=nRT v kuhinji, hehe:) Grif za to zatesnjenje dobiš zelo hitro, potem so pa ravioli tiktak narejeni:)
Nadeve sem delala že svakojake, večinoma nisem dajala not jajca, so nama bolj všeč nadevi brez jajca, sploh je potem nadev (v surovem stanju, seveda) bolj tekoč, če daš še jajce not... Tak da to po moje ni, lahko pa probaš, zgubit nimaš kaj...
Velikosti sem pa delala že od polovice zamaška za radensko (res mini, premer 1,5 cm max) do velikosti dlani, taki tortelini za predjed, kjer vsak dobi enega na krožnik, pa polnjeni z dvema nadevoma...
Pa le daj jim še eno priliko, jaz sem se totalno zaljubila v njih! Tortelini in ravioli, to so take srčkane zadevice, nadevov je 100, pa vse ostanke lahko porabiš, testo je dokaj poceni, sploh če ga delaš brez jajca, pa igraš se lahko z različnimi testi in nadevi in dobiš lude barvne in okusne kombinacije... Ahhhh, boljše da neham:) Ne, v domače testenine sem res zaljubljena, sploh v polnjene! Taaaaak jih rada delam! Tudi zato, ker so tak prijazne, da vedno ratajo:) in ker jih je tak užitek prčkat...
Veri