Mah, jaz naredim sirovo omako kar "prosto po Prešernu". V kozico dam npr. gorgonzolo, kislo smetano, mascarpone (lahko tudi samo kislo smetano ali samo mascarpone), dam na šibek ogenj, in z vilico zmečkam sir, da se lepo razpusti; če imam, dodam še malo sladke smetane ali kakšno žlico mleka. Če se vam zdi gorgonzola preveč pikantna, lahko namesto nje uporabite kak drug mehkejši sir, lahko tudi trikotnike sira za mazanje ali pa toast lističe. V tako pripravljeno omako (ki je narejena praktično takoj) vržem njoke, torteline, testenine, obvezno pa na koncu jed potresem še z naribanim parmezanom (jaz prisegam na grana padano ali parmigano reggiano, za silo je dober tudi zbrinc, razni naribani siri v vrečkah so mi bljak in samo pokvarijo okus). Lahko pa v tako omako dam že prej popečene zrezke (ki so bili ta čas shranjeni na toplem), lahko so goveji, še boljša pa je perutnina - preden jed postavim na mizo, jo potresem z mletimi orehi.
Dodala bi samo še to, da včasih namesto mascarponeja uporabim njegovo lažjo, manj mastno različico mascarino - tega še posebej rada uporabim skupaj s sladko smetano (in včasih s sadjem) v kremah za torte.
Sporočilo je spremenil(a) andrejka dne 09. sep 2006 00:00:12